Kirjoita hakusanasi

© Anders Hallén, ihotautilääkäri

© Anders Hallén, ihotautilääkäri

Syntymämerkit ja pahanlaatuinen melanooma

Mainos:

Ruskeat syntymämerkit (pigmenttiläiskät) voivat joskus kehittyä pahanlaatuiseksi melanoomaksi. Melanooma eli ihosyöpä on pelätty tauti, koska se voi nopeasti levitä joka puolelle ruumista. Vaaleaihoisilla ja helposti palavilla ihmisillä on suuri riski sairastua, jos he eivät suojaa ihoaan auringolta.


Kaikki syntymämerkit eivät ole syntymämerkkejä

Syntymämerkki on oikeastaan varsin epämääräinen yhteisnimitys erilaisille ihomuutoksille, joita ilmenee sekä lapsena että aikuisiässä. Monilla niistä ei ole mitään tekemistä ns. oikeiden syntymämerkkien kanssa (naevi pigmentosi), eivätkä ne koskaan kehity vaarallisiksi. Lääkärintarkastuksessa saa helposti selville, onko luomi hyvänlaatuinen vai ei. Luomen voi poistattaa, jos sen laadusta on vähänkin epävarma, mutta ennaltaehkäisevästi luomia ei kuitenkaan ole syytä poistaa. Kaikki poistetut luomet testataan rutiininomaisesti.

Vaarattomat syntymämerkit

Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että mitä vaaleampi luomi on sitä vaarattomampi se on. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki tummat syntymämerkit olisivat pahanlaatuisia. Kohollaan olevat, vaaleanruskeat tai keskiruskeat luomet ovat yleensä vaarattomia, varsinkin, jos niiden muoto on sileä ja selvärajaisen pyöreä.

Syntymämerkissä esiintyvä karvankasvu ei ole vaarallista. Myöskään luomen värinvaihtelu ei ole hälyttävä merkki. Tasaisen ruskea luomi on vaarattomampi kuin sellainen, jossa esiintyy tummia tai tummanruskeita läiskiä. Luomilla on taipumus vaaleta ja nousta koholleen vuosien kuluessa, mutta yleensä muutokset tapahtuvat luomissa hitaasti. Lapsilla tai nuorilla saattaa joskus ilmestyä syntymämerkin ympärille pyöreä valkoinen kehä, joka vähitellen hiipuu pois. Tätä ilmiötä kutsutaan nimellä haloluomi (halo nevus), ja se on täysin vaaraton.

Millaiset asiat on syytä ottaa vakavasti

Nopeat, muutaman kuukauden kuluessa tapahtuvat muutokset yhdistettynä epäsäännölliseen muotoon ja/ tai väriin on syytä käydä tarkistuttamassa.

Syntymämerkki voi ärtyä auringossa palamisen seurauksena, tai jos se on vahingossa repeytynyt auki. Tummanruskeita tai lähes mustia syntymämerkkejä kannattaa erityisesti tarkkailla, jos ne ovat väritykseltään läikikkäitä ja reunoiltaan röpelöisiä, eivätkä kohollaan vaan litteinä ihon pinnassa. Jos syntymämerkin väri yllättäen vaihtuu, tai jos se alkaa kasvaa tai muuttua reunoistaan punertaviksi, se pitää välittömästi näyttää lääkärille. Kutina ja verenvuoto ovat yleensä vasta myöhäisemmän vaiheen oireita.

Dysplastiset luomet

Dysplastinen naevussyndrooma on hyvin harvinainen sairaus. Tämän taudin kantajalla on perinnöllinen taipumus erimuotoisiin, -kokoisiin ja -värisiin syntymämerkkeihin. Monet syntymämerkeistä ovat epäselviä ja rajoiltaan epätasaisia ja väritykseltään enemmän tai vähemmän läikikkäitä. Myös potilaan suvussa esiintyy pahanlaatuista melanoomaa. Useilla potilaista on kohonnut riski sairastua ihosyöpään, ja heidän on käytävä säännöllisesti ihotautilääkärin tarkastettavana. Toisaalta myös yksittäiset luomet voivat mikroskoopilla tutkittaessa olla eriasteisesti dysplastisia ilman että taustalla olisi mitään vakavampaa.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: