Kirjoita hakusanasi

Oireet alkavat toispuoleisena kipuna.

Oireet alkavat toispuoleisena kipuna.

Kaikki vyöruususta (Herpes zoster)

Mainos:

Vyöruusun tyypillisin oire on toispuoleinen kipu. Vyöruusun vanha nimitys on helvetintuli, joka kuvaa hyvin kivuliasta tautia. 

Vyöruusu on yleinen virustauti, jota tavataan kaikenikäisillä, mutta yleisintä se on yli 50-vuotiailla ja niillä, joiden immuunijärjestelmä on heikentynyt. Tautiin löytyy tehokas lääkitys, joka täytyy aloittaa 72 tunnin sisällä sairastumisesta, että se vaikuttaa. 

Vyöruusuun on olemassa rokote. 

Mikä on vyöruusu

Vyöruusu, tai herpes zoster, on varicella zoster -viruksen aiheuttama virustauti. Se on nuorilla ihmisillä harvinainen, mutta yleinen vanhemmilla ikäryhmillä. Vyöruusun voivat saada ainoastaan ne henkilöt, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet vesirokon. Iän myötä immuunijärjestelmä heikkenee ja vesirokkovirus saattaa herätä uudelleen aktiiviseksi aiheuttaen vyöruusun. On harvinaista kärsiä vyöruususta useammin kuin kerran, mutta sekin on mahdollista. On arvioitu, että noin neljäsosa kärsisi vyöruususta jossain vaiheessa elämäänsä. 

Pieni vesirokkoa sairastava lapsi ei voi tartuttaa vyöruusua esimerkiksi isoäitiinsä, mutta vyöruusua sairastava isoäiti voi tartuttaa vesirokon lapseen (jos lapsi ei ole jo sairastanut vesirokkoa). Jos sinulla on vyöruusu, et voi kuitenkaan tartuttaa sitä edelleen.

Mitkä ovat vyöruusun oireet?

Toispuoleinen kipu kehossa on vyöruusun ensimmäinen oire. Muutaman päivän päästä ihossa on näkyvillä ihottumaa, joka on ensin vain punoitusta, sitten punaisia nystyröitä, jonka jälkeen nystyrät muuttuvat nesterakkuloiksi. Tyypillisesti vyöruusua esiintyy ylävartalossa tai toisessa jalassa, mutta myös muualla kehossa. On olemassa myös harvinaista kaksipuoleista vyöruusua. 

Ihottuma muistuttaa vesirokkoa, mutta vyöruusussa ihottuma ei leviä vaan rajoittuu tietylle alueelle. Muutaman viikon kuluttua muodostuu rupia, jotka putoavat pois ihon parannuttua. Viiden viikon kuluttua sairastumisesta iho on täysin parantunut. Jotkut ihmiset voivat tuntea kipua vielä pitkään ihottuman parantumisen jälkeenkin. Muita vyöruusun oireita ovat päänsärky, pahoinvointi, oksentelu ja kuume. Jos vyöruusua on kasvoissa ja erityisesti silmien lähettyvillä, on apua haettava mahdollisimman pian. Tässä tapauksessa tulehduksen riski ja näön vaurioituminen ovat vakavasti otettavia uhkia. 

Hoito

Tulehdukseen on olemassa tehokas lääkitys, joka otetaan seitsemän päivän ajan kolme kertaa päivässä. Lääkitys estää viruksen leviämistä. Oireet helpottavat ja komplikaatioiden riski pienenee. Hoito olisi aloitettava kolmen päivän sisällä ensimmäisen rakkulan ilmaantumisesta. Vyöruusuun on olemassa myös rokote. 

Hoidossa keskitytään kivunlievitykseen lääkityksellä. Jos ihossa on bakteeritulehdus, tarvitaan antibioottihoitoa. 

Hakeudu hoitoon

  • Jos vyöruusu sijaitsee kasvoissa ja erityisesti silmien lähellä.
  • Jos kärsit kovista kivuista.
  • Jos ihottuma tulehtuu.
  • Oireet ovat lievempiä, jos hoito aloitetaan ajoissa.

Hyviä neuvoja

Peseydy muutaman kerran päivässä. Vältä rakkuloiden raapimista ja repimistä, peitä ne esimerkiksi ilmavalla siteellä. Voiteilla helpotetaan kutinaa ja särkylääkkeitä voidaan käyttää kivunlievitykseen. 

Älä vieraile vastasyntyneiden lasten tai muiden sellaisten henkilöiden luona, jotka eivät ole sairastaneet vesirokkoa. 

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Kynsisieni
7 helmikuu, 2022

Kynsisieni

Kynsiin voi kehittyä kynsisieni kosteissa ja lämpimissä...

Mainos:
Mainos:
Mainos: