Kutiavat korvat voivat olla ulkokorvatulehduksen merkki

Tekststørrelse Textstorlek Mindre Större

Jos uinnin tai sukeltamisen jälkeen tunnet kutinaa tai ärsytystä korvissa, kyseessä voi olla korvakäytäväntulehdus eli ulkokorvatulehdus. Tulehdus on vaaraton, mutta usein hankala ulomman korvakäytävän sairaus. Hoitokeinoja kuitenkin löytyy. 

Kutiavat korvakäytävät, kipu ja neste korvassa ovat erityisesti uimareiden ja sukeltajien riesoja. Siksi tätä tulehdusta kutsutaan myös ‘’uimarin korvaksi’’, mutta tosiasiassa kyseessä on ulkokorvantulehdus. Sitä esiintyy sekä lapsilla että aikuisilla etenkin uimakauden aikana. 

Korvan hapan ympäristö

Vesi häiritsee korvan luonnollisesti hapanta ympäristöä ja sen suojaavia vaikutuksia. Seurauksena ovat optimaaliset kasvuolosuhteet bakteereille ja sienille. Jopa liiallinen suihkussa käynti, korvien kaivaminen tai ihottuma voi aiheuttaa tulehduksen.

Kipu korvassa saattaa olla ainoa oire, mutta muita oireita ovat kutina, ärsytys, turvotus ja kuulon heikkeneminen. Jos painat korvan ulkopuolella olevaa pientä läppää sisäänpäin, se sattuu. Joskus korvaasi tulee myös nestettä. Havaitessasi esimerkiksi kipua tai kuulon heikkenemistä, ota yhteyttä lääkäriin. 

Korvien puhdistaminen

Ulkokorvatulehduksessa lääkäri puhdistaa korvakäytävän joko imemällä varovasti tai huuhtelemalla. Korvia ei saisi kastella tämän jälkeen ja puuvillavanua tulisi käyttää suihkussa käydessä kahden kuukauden ajan. Korvaa ei tulisi tukkia, joten mahdollisen kuulokojeen käyttöä tulisi rajoittaa.

Reseptillä on saatavana kortisonitippoja, joista osa sisältää antibiootteja. 

Vinkkejä alkavan ulkokorvatulehduksen hoitoon sekä sen ennaltaehkäisemiseen:

  • Älä koske korvaan.
  • Älä päästä korvaan vettä (käytä korvatulppia tai vanua).
  • Vältä saippuoita ja shampoota.
  • Käytä tarvittaessa korvatippoja (ensisijaisesti sellaisia korvatippoja, jotka eivät sisällä antibiootteja).
  • Vältä vahatulppia.
  • Ota tarvittaessa yhteyttä lääkäriin.