Kirjoita hakusanasi

Petekiat ovat verenvuotoja ihon pienimmistä verisuonista. Kuva: Shutterstock

Petekiat ovat verenvuotoja ihon pienimmistä verisuonista. Kuva: Shutterstock

Petekiat eli punaiset pisteet ihossa

Petekiat ovat pieniä ja punaisia, millimetrin kokoisia pistemäisiä verenvuotoja. Niitä voivat aiheuttaa tietyntyyppiset lääkkeet tai sairaudet. 

Mainos:

Petekiat ovat yleensä täysin vaarattomia.

Mitä petekiat ovat ja miten ne syntyvät?

Petekiat ovat verenvuotoja ihon pienimmistä verisuonista, hiussuonista, ihon pintakerroksessa. Petekiat voivat johtua allergisesta reaktiosta, esimerkiksi jollekin lääkkeelle. Ne voivat johtua myös jostain tulehdussairaudesta, kuten tarttuvasta aivokalvontulehduksesta tai tietyistä syövistä. Jos petekiat johtuvat allergisesta reaktiosta lääkkeelle, niitä syntyy useimmiten useisiin kudoksiin ja elimiin. Ne voivat aiheuttaa myös kuumetta sekä voimattomuutta ja väsymystä. Joskus oireena voi olla nivelkipu, mutta se on harvinaisempaa.

Jos petekioita painaa, niiden väri ei yleensä häviä tai muutu vaaleammaksi. Niitä voi esiintyä lapsilla ja niiden ulkonäkö voi vaihdella. Joillakin ne ovat hyvin pieniä, punaisia pisteitä, kun taas toisille tulee suuria, halkaisijaltaan usean senttimetrin kokoisia kohoumia/merkkejä. 

Voivatko petekiat johtua jostain muusta syystä?

Petekioita voi syntyä monista eri syistä.

Petekioiden syyt

  • Erilaiset vammat tai vauriot.
  • Allergiset reaktiot.
  • Autoimmuunisairaudet.
  • Virusinfektiot ja mustelmat.

Jopa vastasyntyneet ja vanhukset voivat saada petekioita. Nämä iho-oireet voivat johtua myös tietyistä syöpäsairauksista, kuten leukemiasta. Jotkut lääkkeet ja steroidit voivat myös aiheuttaa petekioita.

Petekioiden ehkäiseminen.

Petekioita voi syntyä herkkään ihoon, jos sattuu lyömään ihon jotakin vasten. Jos verta alkaa vuotaa, verenvuoto tulee pysäyttää painamalla jotakin ihoa vasten. Ainoa tapa ehkäistä petekioita tai vähentää niiden riskiä on olla varovainen.

Jos taas tietää, että petekiat liittyvät jonkun tietyn lääkkeen käyttöön, tulee asiasta kertoa lääkärille ja hän voi mahdollisesti vaihtaa lääkkeen johonkin toiseen. Silloin iho-oireiden riski voi pienentyä tai petekiat voivat hävitä kokonaan. 

Milloin kannattaa hakeutua hoitoon?

Jos huomaa mustelmia, jotka eivät koskaan häviä tai jos ihonalaisia verenvuotoja ilmaantuu ilman erityistä syytä, on syytä aina ottaa yhteyttä lääkäriin. Ne ovat kuitenkin vaarattomia ja häviävät itsestään muutaman päivän kuluttua, joskus vähän pidemmän ajan kuluttua. Hoidon tarve riippuu petekioiden syystä.

Jos tietää, että petekiat ovat seurausta selitettävästä ja vaarattomasta syystä, hoitoon ei tarvitse hakeutua.

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: