Kirjoita hakusanasi

Tenniskyynärpää tarkoittaa olkaluun sivunastan tulehdustilaa.

Tenniskyynärpää tarkoittaa olkaluun sivunastan tulehdustilaa.

Tenniskyynärpää eli lateraalinen epikondyliitti

Mainos:

Tenniskyynärpää on kyynärpään kohdalla sijaitsevan olkaluun sivunastan tulehdus. Tulehdus johtuu pienistä repeämistä lihakset olkaluuhun kiinnittävässä sidekudoksessa. Tila on kivulias ja aiheuttaa muun muassa käden puristusvoiman heikkenemistä.

Kyynärpäähän kiinnittyvien lihasten tehtävänä on sormien ojentaminen ja ranteen taakse taivuttaminen. Tenniskyynärpään saa helposti harjoitteluun tottumaton. Usein kipu menee ohi itsestään, mutta joissain tapauksissa tenniskyynärpää aiheuttaa pitkäaikaisia ongelmia.

Tenniskyynärpään syitä

Tenniskyynärpää voi saada alkunsa ranteen ja sormien toistuvista yksipuolisista liikkeistä, mutta kyseessä ei kuitenkaan ole hiirikäsi. Tenniskyynärpää liittyy tenniksen lisäksi moneen muuhun aktiviteettiin, esimerkiksi moottoripyöräilyyn, vapaa-ajan puutöihin, maalaustyöhön ja muihin toistaviin töihin. Tenniksessä päätekijä tilan synnyssä on pallon toistuva osuminen kädessä olevaan mailaan, erityisesti kun osuma ei ole ”puhdas”. Nykyiset tennismailat ovat vähemmän kiertyviä, minkä uskotaan vähentävän tenniskyynärpään riskiä. Tenniskyynärpää on yleisintä yli 40-vuotiailla.

Tenniskyynärpään oireet

Tenniskyynärpäälle on tyypillistä kipu kyynärvarren yläosassa rannetta taakse taivutettaessa. Kipu tuntuu säteilevän kyynärpäästä ja voi olla paikallista ja verrattain lievää tai levitä pidemmälle kyynärvarteen ja jopa olkavarteen. 

Tila voi saada alkunsa yhtäkkisesti ylirasituksen yhteydessä tai kehittyä huomaamatta ajan kuluessa. Kyynärpää tuntuu jäykältä ja sitä voi olla vaikea suoristaa kokonaan. Tarttumaote heikkenee ja esimerkiksi maitopurkin nostaminen voi olla vaikeaa. Myös ruuvaaminen ruuvimeisselillä tai avaimen kääntäminen jäykässä lukossa voi olla kivuliasta.

Tenniskyynärpäälle on tyypillistä kosketusarkuus kyynärpään ulkosivulla olevan kyhmyn alueella. Myös sormien koukistaminen tuottaa kipua.

Tenniskyynärpään hoito

Tenniskyynärpään hoito riippuu vamman vakavuudesta. Lievissä tapauksissa riittää, kun käden antaa levätä ja välttää kivuliaita liikkeitä. Kipua voi lievittää tulehduskipulääkkeillä tai paikallisesti käytettävällä geelillä. Myös hieronta, venyttely tai akupunktio voivat auttaa. Käsi on hyvä pitää liikkeessä, mutta sitä ei tule kuormittaa. 

Tenniskyynärpään hoidossa voi kokeilla myös kyynärvarren yläosan ympärille laitettavaa sidettä (epikondyliittituki), joka vähentää lihasrasitusta nivelnastan alueella. Jos vaiva ei mene ohi, voi ottaa yhteyttä fysioterapeuttiin tai terveyskeskukseen. Tehokkaimmaksi hoitometodiksi on osoittautunut fysioterapia, jossa käteen kohdistuvaa kuormitusta nostetaan vähitellen. Kivun mentyä ohi kättä täytyy treenata, jottei vaiva uusiutuisi.

Vaikeammissa tapauksissa voidaan kyynärpäätä hoitaa kortisonipistoksella. Hoito tehoaa oireisiin nopeasti, mutta riski vamman uusiutumiseen ja pitkittymiseen on suurempi kuin fysioterapiassa. Jos oireet ovat vaikeat ja vaiva on jatkunut pitkään, leikkaus voi olla paras vaihtoehto.

Kun tenniskyynärpää on parantunut, on tärkeää huolehtia, ettei vamma uusiudu. Uusiutumisen ehkäisemiseksi tulee välttää vamman aiheuttaneita liikkeitä sekä treenata ja venytellä kyynärvartta huolellisesti.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: