Kirjoita hakusanasi

 Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

Selkävaivat ja -kipu – 6 erilaista hoitokeinoa, osa 2

Tämä on jatkoa artikkelille ”Kipu ja alentunut toimintakyky – 6 erilaista hoitokeinoa”.

Mainos:

Jos haluat lukea kiropraktiikasta, naprapatiasta tai osteopatiasta, on näitä hoitokeinoja käsitelty aiemmassa artikkelissa, joka löytyy sivustolta nimellä: Kipu ja alentunut toimintakyky – 6 erilaista hoitokeinoa osa 1.

4. Fysioterapia

Fysioterapeutti on liikkuvuuden ja terveyden välisen yhteyden asiantuntija. Tarkoituksena on ehkäistä sairastumista, lievittää ja parantaa sairauksia ja liikuntaelinten vammoja sekä palauttaa liikuntakyky takaisin. Tämä tarkoittaa esimerkiksi onnettomuuden tai leikkauksen jälkeistä kuntoutusta. Fysioterapeutin toimialaan kuuluu laaja kirjo toimintahäiriöitä koskien liikuntajärjestelmää, keski- ja ääreishermostoa, hengitystä ja verenkiertoa sekä henkistä toimintakykyä.

Koulutus: fysioterapeutin pätevyyteen vaaditaan ammattitutkinto. Nykyään fysioterapeutin tutkinto suoritetaan Ammattikorkeakoulussa. Lisäkoulutus ja suuntautumisvaihdot ovat yksilöllisiä. 

Esimerkkejä hoitoaloista:

  • Kipu
  • Jäykkyys
  • Lihasheikkous
  • Hengitysongelmat
  • Stressi, pelko ja ahdistus

Hoito: Fysioterapeutti työskentelee sekä manuaalisesti että käyttäen erilaisia laitteita. Hoidon tarpeesta riippuen fysioterapeutti laatii harjoitusohjelman tai valitsee sopivan hoidon, kuten hieronnan tai akupunktuurin. On tavallista myös käyttää erilaisia välineitä liikkuvuuden ja voiman mittaamiseen: TENS-laitteita käytetään kivunlievitykseen, tyynyjä lämpö- ja kylmähoitoihin. Fysioterapeutti on yleensä tiiviissä yhteydessä potilaiden kanssa pidemmän aikaa, koska he ovat yleensä läsnä kun potilaat harjoittelevat.

Krista Åkerfeldt, Bones Medical, Uppsala; Riippuen siitä, missä työskentelemme tapaamme eri tyyppisiä potilaita ja ongelmia. Toimiessani konsulttina vanhuksille minulla täytyy olla tietoa, miten esimerkiksi aivohalvaus ja Parkinsonin tauti vaikuttavat liikuntaelimiin.

5. Sähköimpulssihoito

Sähköimpulssihoito on hoitomenetelmä, joka korvaa osittain kirurgiaa, kortisonipistoksia ja lääkitystä. Alun perin menetelmää käytettiin munuaiskivien hajottamiseen, mutta nykyään on tieteellistä näyttöä siitä, että hoito on tehokas myös lihasten ja jänteiden ongelmien hoidossa. Viime vuosina on ilmestynyt useita tutkimuksia, ja nykyään tiedetään, minkä tyyppisten vammojen hoidossa hoitovaste on hyvä. Tänä päivänä on olemassa hoitolaitoksia, jotka antavat radiaalista kivenmurskaushoitoa. Hoitoa voivat antaa esim. jotkut fysioterapeutit, lääkärit tai naprapaatit.

Esimerkkejä hoitoalueista

  • Kantapään ärsytys
  • Tenniskyynärpää
  • Akillesjänteen vaivat
  • Luukalvontulehdus

Hoito: Sähköimpulssihoidot jaetaan paine- ja sähköaaltohoitoihin. Hoito tapahtuu siten, että sähköaaltoa antavaa laitetta painetaan ongelma-alueetta vasten muutaman minuutin ajan, näin saadaan aineenvaihdunta lisääntymään kudoksissa ja kehon parantumisjärjestelmä aktivoitumaan. Terapeutti määrittelee stimulaatioalueen, ajan ja stimulointitavan. Mainituissa ongelmissa lääkäri voi joutua puuduttamaan alueen ennen itse hoitoa. Jälkeenpäin voi tuntua lievää kipua tai puutumista, mutta nämä menevät nopeasti ohi. Hoitoalueen kuormittamista tulisi välttää jonkin aikaa hoidon jälkeen.

6. Perinteinen kiinalainen akupunktuuri

Akupunktuuri tarkoittaa neuloilla tehtävää hoitoa, jossa neuloja asetetaan erityisiin paikkoihin keholla, ja sen alkuperä on perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä. Tällä akupunktiomuodolla on pitkä historia ja laajat hoitomahdollisuudet. Sitä ei pidä kuitenkaan sekoittaa aistien stimulointiin, jota harjoitetaan maaseudulla, vaikka siitäkin puhutaan nykyään akupunktuurina. Aistien stimulaatio perustuu lyhytkursseihin ja rajoitetumpiin hoitotekniikoihin ja kuuluu kiinalaisen akupunktuurin arvioinnin ulkopuolelle. Akupunktuuri vapauttaa endorfiineja ja välittäjäaineita, jotka vaikuttavat hermostoon ja lihaksiin sekä lymfa- ja immuunijärjestelmään.

Koulutus: Kiinalaisen lääketieteen terapeuteilla on vähintään kolmen vuoden koulutus kiinalaisesta lääketieteestä ja länsimaisen lääketieteen perustuntemus.

Esimerkkejä hoitoalueista

  • Allergiat ja astma
  • Korkea tai matala verenpaine
  • Hormonaalinen epätasapaino
  • Urheiluvammat
  • Kiputilat

Hoito: Akupunktiohoidolla pyritään palauttamaan kehon virtausten tasapaino, muun muassa hormonitoiminnot ja verenkierto. Ensimmäisellä käynnillä akupunktiohoitaja käy yhdessä potilaan kanssa läpi toimintahäiriön luonteen ja potilaan elintavat. Nämä toimivat perustana perinteisen kiinalaisen lääketieteen hoidolle ja länsimaiselle diagnoosille. Tämän jälkeen suoritetaan kiinalainen pulssin mittaus sekä tarkastellaan kielen ulkonäköä. Asetettavat neulat ovat ohuita ja tuskin tuntuvat, sillä ne asetellaan yksilöllisesti valituille alueille kiinalaisen järjestelmän mukaisesti.

Mats Fredland, puheenjohtaja, Ruotsin Akupunktioyhdistys:
Akupunktiohoitajana käsittelen joka potilasta yksilöllisesti ja etsin oireiden taustalla vaikuttavia tekijöitä. On tärkeää pitää ihminen kaiken keskipisteenä, jotta voi saada kokonaiskuvan. Näen, että akupunktuuri on hyvä täydennys muuhun hoitoon.

Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos: