Kirjoita hakusanasi

Mainos:

Tulehdukset (infektiot) ja rokotteet

Koronavirukset COVID-19, SARS ja MERS – oireet ja ehkäisytoimenpiteet

Koronavirukset COVID-19, SARS ja MERS – oireet ja ehkäisytoimenpiteet

Koronavirus ei ole vain yksi virus vaan suuri joukko viruksia, joiden muutamat muodot, kuten SARS ja MERS ja 2019-nCoV (COVID-19), siirtyvät myös eläinten ja ihmisten välillä. Koronavirus aiheuttaa hengitystieoireita, kuten hengitysvaikeuksia, kurkkukipua, yskää ja kuumetta. Raportoiduissa kuolemantapauksissa potilailla on yleensä ollut jokin toinen vakava perussairaus.

Makuuhaava eli painehaavauma
7 helmikuu, 2022 Iho ja hiukset

Makuuhaava eli painehaavauma

Makuuhaava on paikallinen muutos ihossa tai sen alaisessa kudoksessa. Vamman vaikeusaste riippuu paineen voimakkuudesta ja paineen kestosta. Makuuhaavan vakavuus riippuu myös ihotyypin herkkyydestä.

Mainos:
Vihurirokko (rubella)

Vihurirokko (rubella)

Vihurirokko on hyvin tarttuva virussairaus. Vihurirokko on nykyään melko harvinainen, sillä suurin osa lapsista rokotetaan sitä vastaan. Yleensä vihurirokkoon sairastuminen ei ole vaarallista, mutta jos raskaana oleva nainen sairastuu tautiin se voi aiheuttaa vakavia synnynnäisiä epämuodostumia lapselle.

Keltakuume

Keltakuume

Keltakuume on virustauti, jota löytyy ihmisten lisäksi muiltakin kädellisiltä. Tauti leviää hyttysten välityksellä ja sitä esiintyy suhteellisen yleisenä Afrikassa ja pienissä osissa Etelä-Amerikkaa.

Tuberkuloosi

Tuberkuloosi

Tuberkuloosi (eli tbc tai tb) on yleisvaaralliseksi luokiteltu tartuntatauti, joka vaikuttaa lähinnä keuhkoihin mutta myös muihin elimiin. Suomessa tuberkuloosia esiintyy nykyään harvoin, mutta muualla maailmassa se on yksi yleisimmistä tartuntataudeista. Tuberkuloositartunnan saanut ei välttämättä sairastu tautiin ja sairastuvallakin tartunnasta kestää usein kahdesta viiteen vuotta ennen sairauden ilmenemistä.

Jäykkäkouristus eli tetanus

Jäykkäkouristus eli tetanus

Jäykkäkouristusta eli tetanusta aiheuttaa Clostridium tetani -bakteerien erittämä myrkky. Kehoon päästyään bakteerit tuottavat tätä myrkkyä, joka tukkii hermoja selkäytimessä ja aiheuttaa lihaskouristuksia. Jäykkäkouristus ei leviä ihmisestä toiseen, vaan bakteerin päästessä kosketuksiin haavojen kanssa.

Mainos: