Kirjoita hakusanasi

Kurkkukipu on oire nielutulehduksesta, joka johtaa kovaan kurkkukipuun ja myös nielemisvaikeuksiin nielun kivun ja turvotuksen vuoksi. Kuva: Shutterstock

Kurkkukipu on oire nielutulehduksesta, joka johtaa kovaan kurkkukipuun ja myös nielemisvaikeuksiin nielun kivun ja turvotuksen vuoksi. Kuva: Shutterstock

Kaikki kurkkukivusta

Esimerkiksi vilustumisen yhteydessä kurkkukipu ja nielemisvaikeudet ovat tavallisia. Kurkkukipu paranee usein itsestään, mutta voi olla mukava lievittää oireita.

Mainos:

Kurkkukivun syy voi vaihdella, minkä vuoksi on tärkeää hoitaa myös kurkkukivun taustalla oleva syy.

Tästä syystä kurkku tulee kipeäksi

Kurkkukivun syyt vaihtelevat, mutta vilustuminen on kaikkein yleisin. Aikuinen sairastuu flunssaan keskimäärin kerran tai kahdesti vuodessa. Useimmilla ihmisillä kurkku on kipeä muutaman kerran vuodessa, kun taas esikouluikäisillä lapsilla voi olla kurkkukipua useita kertoja vuodessa. Kurkkukipu on oire nielutulehduksesta, joka johtaa kovaan kurkkukipuun ja myös nielemisvaikeuksiin nielun kivun ja turvotuksen vuoksi. Kurkkukipua esiintyy myös rauhaskuumeen yhteydessä, jonka aiheuttaa useimmiten Epstein Barr -virus, hyvin yleinen virus, jonka tartunnan useimmat saavat jo nuorena.

Muut kurkkukipua aiheuttavat tekijät ovat kuivuus, ärsytys ja äänen liiallinen rasitus. Myös kuiva ilma ja tupakointi voivat edistää kurkkukivun syntyä.

Kurkkukivun oireet

Kurkkukivun yhteydessä esiintyvät oireet riippuvat taustalla olevasta syystä. Jos on vilustunut, kurkkukipua esiintyy vilustumisen yhteydessä ja jos ääni on rasittunut, kurkkukipu syntyy usein rasituksen yhteydessä.

Yleisiä kurkkukivun oireita

  • kipu kurkussa ja nielussa
  • kurkun ja nielun ärsytys
  • nielemisvaikeudet

Kurkkukivun oireet vilustumisen yhteydessä

  • Nielu näyttää punaiselta ja ärtyneeltä (tulehtunut)
  • Käheys, joka johtuu infektiosta ja äänihuulten ärsytyksestä

Kurkkukivun oireet nielutulehduksen yhteydessä

  • Turpeat, punaiset ja turvonneet nielurisat tulehduksen seurauksena
  • Joskus paise nielussa, toisen nielurisan ympärille kertynyt märkä

Oireet rauhaskuumeen yhteydessä

  • Tulehtuneet ja punaiset nielurisat, joissa on vaaleanharmaita peitteitä
  • Kurkku- ja nielukipu
  • Turvonneet imusolmukkeet

Kurkkukivun ohella voi esiintyä myös muita oireita, kuten kuumetta, korvakipua, nuhaa, nenän punoitusta, käheyttä ja yskää. Kurkkukipu ei yleensä ole vakavaa, mutta jos ei pysty nielemään sylkeä ja/tai jos kurkun toinen puoli on erityisen kipeä, tai on vaikeuksia avata suuta, on otettava välittömästi yhteys terveydenhuoltoon.

Kurkkukivun hoito

Jos virusinfektio tai rauhaskuume on kurkkukivun syynä, on vain odotettava, että se menee ohi. Kumpikaan näistä vaatii harvoin mitään erityistä hoitoa. Nielutulehdukseen lääkäri voi määrätä antibiootteja, mutta jos oireet ovat lievät, se viittaa siihen, että infektio ei kestä kovin kauan ja infektion annetaan yleensä parantua itsestään. Jos nielussa on paise, erikoislääkäri poistaa sen ja määrää hoidoksi yleensä antibioottitabletteja.

Jos kurkkukivun syynä on äänen ylikuormittuminen, yksinkertainen neuvo on antaa äänen levätä mahdollisimman paljon ja välttää jopa kuiskaamista, koska myös se rasittaa äänihuulia. Jos tupakoit ja koet siihen liittyviä oireita, paras neuvo on pyrkiä lopettamaan tupakointi.

Kurkkukivun oireiden lievittäminen

Kurkkukivun oireita voi lievittää juomalla kuumaa teetä, koska se voi saada nielun tuntumaan paremmalta. Monien mielestä myös jäätelö ja jogurtti viilentävät ja auttavat kurkkukipuun. Apteekeista löytyy käsikauppalääkkeitä, jotka auttavat kurkun ärsytystä ja kipua ja joilla on paikallisesti puuduttava vaikutus. Myös ruokakaupoissa tai apteekeissa on kurkkutabletteja.

Vaikeaan kurkkukipuun on saatavilla myös reseptilääkkeitä. Useimmissa tapauksissa käsikauppalääkkeet lievittävät kuitenkin kurkkukipua.

Hyviä neuvoja kurkkukipuun

Koska kurkkukivun syy vaihtelee, myös hoidon tarve vaihtelee. Useimmilla ihmisillä kurkku on kipeä muutaman kerran vuodessa. Silloin apu löytyy reseptivapaista lääkkeistä kipuun ja kuumeeseen sekä levosta. Kurkkukivussa fyysistä rasitusta tulee välttää, koska kurkkukipu tulee harvoin yksin. Anna kehon levätä ja toipua.

Kurkkukipu, eli nielun infektiot, tarttuvat helposti, joten vältä yskimistä ja aivastelua muita kohti tai kanssakäymistä muiden kanssa, jos sinulla on kurkkukipua. Pidä huolta itsestäsi ja kehostasi. lievitä kipua ja oireita ja muista levätä. Olo kohentuu varmasti ja yleensä kurkkukipu häviää muutamasta päivästä viikkoon.

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: