Kirjoita hakusanasi

Siitepölyallergikkojen on tärkeä aloittaa hoito jo kevättalvella, kun ensimmäiset oireet muistuttavat itsestään. Kuva: Shutterstock

Siitepölyallergikkojen on tärkeä aloittaa hoito jo kevättalvella, kun ensimmäiset oireet muistuttavat itsestään. Kuva: Shutterstock

Tunnettu sivuvaikutus on, että allergialääkkeet voivat aiheuttaa monille uneliaisuutta. Nykyään on kuitenkin olemassa väsyttämättömiä vaihtoehtoja. Kysy lisää apteekista. Kuva: Shutterstock

Tunnettu sivuvaikutus on, että allergialääkkeet voivat aiheuttaa monille uneliaisuutta. Nykyään on kuitenkin olemassa väsyttämättömiä vaihtoehtoja. Kysy lisää apteekista. Kuva: Shutterstock

Toisin kuin muut allergeenit, kuten pöly ja turkiseläimet, siitepölyä on vaikea välttää, koska siitepölykauden aikana sitä on ilmassa kaikkialla.  Kuva: Shutterstock

Toisin kuin muut allergeenit, kuten pöly ja turkiseläimet, siitepölyä on vaikea välttää, koska siitepölykauden aikana sitä on ilmassa kaikkialla. Kuva: Shutterstock

Kaikki siitepölyallergiasta (heinänuhasta) – syyt, oireet, hoito ja rokotukset

Kevät ja kesä ovat monelle allergikolle vuoden vaikeinta aikaa allergiaoireiden, kuten vuotavan ja tukkoisen nenän, aivastelun sekä kutiavien ja vuotavien silmien takia. On tärkeää muistaa aloittaa hoito ajoissa oireiden vähentämiseksi. Nykyään on myös mahdollisuus rokotukseen.

Mainos:

Allergia on yksi suurista kansantaudeistamme ja vuosi vuodelta leudompi sää nopeuttaa luonnon heräämistä jo aiemmin, mikä pidentää allergiakauden kestoa. Noin kolme miljoonaa ruotsalaista kärsii jonkinlaisesta siitepölyallergiasta (tai allergisesta nuhasta). Heistä useammalla kuin joka neljännellä on niin pahoja oireita, että ne vaikuttavat heidän elämänlaatuunsa, työkykyynsä ja opiskeluunsa. Astma ja allergiat ovat sairauksia, jotka ilmaantuvat useimmiten varhaisessa vaiheessa elämää ja jäävät elinikäisiksi haitoiksi. Sen vuoksi niiden parissa tehdään paljon tutkimusta, ja tällä hetkellä on saatavilla sekä käsikauppalääkkeitä että reseptivalmisteita ja sen lisäksi myös siedätyshoitoa injektio- tai tablettimuodossa.

Siitepölyallergian syitä

Emme tunne kaikkia siitepölyallergiaa aiheuttavia tekijöitä. Tietty perinnöllisyys on olemassa, mutta myös ympäristö- ja elintapatekijät, kuten tupakointi, ilmansaasteet ja hygienia, voivat vaikuttaa. Allergia on immuunijärjestelmän ylireaktio, jossa immuunijärjestelmä tulkitsee harmittoman aineen, kuten siitepölyn, haitalliseksi. Kun immuunijärjestelmä reagoi ensimmäistä kertaa, elimistö tuottaa IgE-vasta-aineita suojaksi. Allergiavasta-aineet asettautuvat erityisiin soluihin muun muassa nenän, henkitorven ja silmien limakalvoille, ja silloin herkistyy eli tulee yliherkäksi siitepölylle. Tämä tarkoittaa, että IgE-vasta-aineet pysyvät elimistössä ja seuraavan kerran, kun joutuu kosketuksiin allergiaa aiheuttavan aineen (allergeenin) kanssa, voi syntyä allerginen reaktio. Kun joutuu kosketuksiin ilmassa lentävän siitepölyn kanssa, elimistö tunnistaa sen ja reagoi vapauttamalla histamiinia. Histamiini laukaisee oireet, kuten nuhan sekä silmien kutinan ja vuotamisen.

Verikokeen avulla voidaan mitata veren IgE-pitoisuus. Ig tarkoittaa immunoglobuliinia. Ne ovat proteiineja, joita kehon immuunijärjestelmä käyttää vieraiden aineiden, kuten virusten, bakteerien tai loisten, havaitsemiseen ja tunnistamiseen.

Siitepölyallergian yleisiä oireita

Oireet vaihtelevat allergian tyypistä, herkkyydestä sekä ärsytystä aiheuttavan aineen, allergeenin, määrästä riippuen. Oireet ilmenevät usein nopeasti, 10–20 minuutin kuluessa ensimmäisestä kosketuksesta siitepölyn kanssa.

Siitepölyallergian yleisiä oireita ovat:

  • kurkun kutina
  • vuotava nenä
  • voimakkaat aivastukset
  • nenän tukkoisuus
  • punaiset ja kutiavat silmät

Siitepölyallergikot kärsivät usein myös väsymyksestä ja päänsärystä ja heillä on keskittymisvaikeuksia silloin, kun siitepölyn aiheuttamat ongelmat ovat pahimmillaan. Allergiset oireet voivat aiheuttaa myös merkittäviä univaikeuksia, mikä puolestaan hankaloittaa arkea. On tärkeää tietää, että asianmukaisella hoidolla, riippumatta allergian vakavuudesta, ei pitäisi joutua rajoittamaan elämäänsä koulussa tai työssä.

Jos kärsit siitepölyallergikkona myös yskästä ja keuhkoputkien ärtymisestä, oireita on erityisen tärkeää hoitaa, jotta vältät astmaoireiden kehittymisen. Astmaoireet voivat pitkittyä ja myös keuhkoputket ja nenä voivat herkistyä, jolloin reagoi voimakkaasti jopa hajuihin, savuun, pakokaasuihin ja kylmyyteen.

Yleisimmät ovat koivu-, pähkinäpensas-, leppä-, pujo- ja heinäallergiat. Monille siitepölyallergiasta kärsiville kevät ja kesä voivat olla vaikeita aikoja, jatkuvasti kutiavien silmien, vuotavan nenän ja astmaoireiden vuoksi, ja siksi on syytä hakea apua elämänlaadun parantamiseksi.

Siitepölyallergia kannattaa hoitaa ajoissa

Monet allergikot saavat oireita sekä puiden (yleensä koivun, pähkinäpensaan ja lepän) että heinien siitepölystä, mikä tarkoittaa, että allergiakausi voi kestää pitkään. Siitepölyallergian oireet ja sen aiheuttamat vaivat voivat vaihdella suuresti eri ihmisillä. Jotkut selviävät lievällä nuhalla, kun taas toiset voivat hädin tuskin oleilla ulkona. Hoito voi alkaa tehota vasta viikon kuluttua, ja siksi on erittäin tärkeää aloittaa hoito hyvissä ajoin ennen siitepölykautta.

Jos kärsit siitepölyallergiasta, ota huomioon seuraavat asiat:

  • Aloita lääkitys varhain kauden alussa – heti ensimmäisten oireiden ilmetessä.
  • Käytä lääkkeitä, kuten tabletteja, nenäsumutetta tai silmävaivoihin silmätippoja.
  • Vältä muita allergeeneja, kuten vahvoja hajuvesiä ja pesuaineita tai karvaisia eläimiä, äläkä tuo koivunoksia sisätiloihin allergia-aikana.

Yleisimpiä allergialääkkeitä ovat niin sanotut antihistamiinit ja/tai steroidit, kuten kortisoni. Apteekeista saa monia antihistamiineja käsikauppalääkkeinä, jotka auttavat hyvin useimpia siitepölyallergikkoja. Joillekin lääkitys saattaa aiheuttaa uneliaisuutta, mutta nykyään on saatavilla nykyaikaisempia vaihtoehtoja. Kysy lisää apteekista.

Yhdistelmähoitoa saa nykyään ilman reseptiä nenäsumutteena, johon on yhdistetty antihistamiinia ja kortisonia. Lääke sekä estää histamiinin aiheuttamien oireiden puhkeamisen että hoitaa myös tulehdusreaktion aiheuttamia oireita. Oireet helpottavat jo 15 minuutin kuluessa.

Siitepölyallergian tehokkaampi hoito

Jos on jo kokeillut käsikauppavalmisteita saamatta allergiaoireita kuriin, on hyvä varata aika lääkärille. Kerro lääkärille oireistasi ja siitä, mitä käsikauppalääkkeitä olet jo kokeillut, niin lääkäri voi arvioida, tarvitsetko tehokkaampia reseptillä saatavia valmisteita. Todella vakaviin oireisiin lääkäri voi kirjoittaa kortisonitabletteja, mutta haittavaikutusten riskin vuoksi niitä määrätään vain kuuriluonteisesti. Kortisonitabletit vaikuttavat myös koko kehoon, ja siksi suositaan ensisijaisesti paikallista hoitoa.

Rokotukset siitepölyallergiaan

Jos allergia on vakava tai jos oireita lievittävistä lääkkeistä huolimatta kärsii vaikeista oireista, voi ottaa rokotuksen allergiaan. Tätä kutsutaan immunoterapiaksi (kutsuttiin aiemmin siedätyshoidoksi), jossa kehoa ”opetetaan” sietämään tiettyä allergeenia antamalla sitä ensin pieninä ja sitten suurempina määrinä. Rokotus aloitetaan muutama kuukausi ennen siitepölykautta ja sitä jatketaan kolme vuotta. Vaikutus säilyy yleensä vuosia hoidon päättymisen jälkeen.

Voinko saada rokotuksen siitepölyallergiaan?

  • Kärsin oireista oireenmukaisesta lääkehoidosta huolimatta.
  • Minulla alkaa olla keuhko-ongelmia, kuten yskää ja hengenahdistusta.
  • Koen allergiaoireet hankalina, vaikka otankin minulle määrätyt lääkkeet.
  • Tuntuu, että olen ajan mittaan tullut riippuvaiseksi oireita lievittävistä lääkkeistä.
  • Oireita lievittävät lääkkeet aiheuttavat sivuvaikutuksia.
  • Minulla on heinänuha, ja minulla alkaa olla keuhko-ongelmia, kuten yskää ja hengenahdistusta.

Jos yksi tai useampi edellä mainituista väitteistä pitää kohdallasi paikkansa, voit mahdollisesti saada allergiarokotuksen. Keskustele asiasta lääkärisi kanssa. Hoito voidaan antaa kolmen vuoden aikana päivittäin otettavina tabletteina tai injektioina (noin 40), jotka annetaan myös kolmen vuoden aikana. Kummassakin tapauksessa vaikuttava aine on valmistettu luonnon omista ainesosista, kuten koivun siitepölystä. Rokote toimii immuunijärjestelmään vaikuttamalla. Immuunijärjestelmä muuttuu niin, että keho ei enää reagoi yhtä voimakkaasti siihen aineeseen, jolle olet allerginen. Allergian rokotushoito voi myös vähentää tai estää esimerkiksi silmä-, nenä- ja keuhko-oireita. Allergiarokotuksen jälkeen osa muuttuu täysin oireettomiksi ja toisilla oireet vähenevät ja lääkkeiden tarve vähenee.

Siitepölyallergia vai vilustuminen

Aina ei ole helppoa erottaa toisistaan allergiaa ja vilustumista, jonka oireita nuha ja aivastelu myös ovat. Yleissääntönä on kuitenkin, että tavallinen vilustuminen menee ohi viikossa, se tuottaa paksumpaa limaa ja siihen liittyy usein kurkkukipu. Allergia jatkuu sitä vastoin usein pitkään, silmät kutiavat, nenä vuotaa, mutta lima on ohuempaa.

Jos kärsit allergiasta, sinulle voidaan tehdä allergiatesti verikokeilla tai niin kutsutulla prick-testillä, jossa käsivarrelle laitetaan tippa erilaisia allergiaa aiheuttavia aineita (yleensä koivu, timotei, hevonen, koira, kissa, huonepölypunkki ja kolme erilaista homelajia), jotta nähdään, mihin aineisiin iho reagoi. Joskus testataan myös keuhkojen toiminta mahdollisen astman selvittämiseksi. Kysy lisää lääkäriltä.

Elämä siitepölyallergian kanssa

Toisin kuin eläinallergeenien kohdalla siitepölykaudella on vaikea välttää altistumista siitepölylle, koska sitä on ilmassa kaikkialla, niin ulkona kuin sisälläkin. On nähty, että osalla siitepölyallergikoista allergia helpottuu nuoruudessa ja että jotkut pääsevät aikuisena eroon vaivoista. Joskus allergikkojen oireet ovat vähäisemmät ja he voivat ajatella allergian lieventyneen, mutta silloin se voi johtua siitä, että siitepölymäärät ovat pienempiä ja oireet siksi lievempiä. Joissakin tapauksissa allergia saattaa pysyä oireettomana lapsuudessa ja teini-iässä ja puhjeta vasta aikuisiässä. Allergian puhkeamisen syitä ei täysin tunneta, sen epäillään johtuvan monista erilaisista ympäristötekijöistä (kuten stressi tai muu sairaus), jotka lopulta laukaisevat allergisen reaktion kehossa.

Vaikka olisit allerginen siitepölylle, ei kannata luovuttaa. Tarjolla on tehokasta hoitoa, jonka avulla voit elää normaalia elämää. Jos lääkkeet eivät poista oireitasi, se on merkki siitä, että allergiaasi ei hoideta oikein ja sinun kannattaa kokeilla jotakin muuta. Keskustele lääkärisi kanssa seuraavasta mahdollisesta keinosta hoitaa allergiaasi. Muista myös aloittaa lääkitys jo heti kauden alussa – heti kun tunnet pienimmätkin oireet!

Seuraa siitepölytilannetta

Eri mittausasemien kautta voi seurata, kuinka korkeita siitepölypitoisuuksia ilmassa on tiettynä ajankohtana. Lisätietoa siitepölypitoisuudesta saa esimerkiksi SMHI: n kautta.

Katso video siitepölyallergiasta tästä alta.

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: