Kirjoita hakusanasi

Lasten astmaoireiden hoitaminen on nykyään helppoa.

Lasten astmaoireiden hoitaminen on nykyään helppoa.

Pienten lasten astma

Mainos:

Yskä ja nuha ovat tyypillisiä pieniä lapsia vaivaavia oireita. Ne voivat olla merkki lapsuusiän astmasta. Lapsuusiän astma paranee usein itsestään murrosikään mennessä.

Lapsilla esiintyy usein nuhaa ja yskää ympäri vuoden. Tämä on yleensä täysin normaalia, eikä sairastelusta välttämättä tarvitse huolestua lainkaan. Lapsen jatkuva sairastelu ja flunssa voi kuitenkin olla merkki lapsuusiän astmasta. Astmakohtauksessa lapsi yskii ja kärsii hengenahdistuksesta. Flunssa, rasitus ja allergia altistavat astmakohtauksille. Lasta vaivaavien lievien astmaoireiden havaitseminen on usein hyvin vaikeaa.

Astman oireet

Suomessa astmaa esiintyy muutamalla prosentilla lapsista. Astma on yleisempi pojilla kuin tytöillä. Yleensä astma häviää murrosikään mennessä, mutta osalle taipumus jää pysyvästi. 

Astmalle on tyypillistä tulehdus hengitysteissä. Astmalle taipuvainen lapsi saa tulehduksen eri tekijöiden vaikutuksesta. Lapsilla astmaoireita esiintyy tavallisesti flunssan yhteydessä ja oireet katoavat, kun lapsi paranee. Tyypillisiä oireita ovat flunssan yhteydessä kehittyvä hengenahdistus, vinkuminen sekä yskä, joka vaivaa lasta etenkin yöllä. Myös lapsen ärtyisyys tai väsymys voi olla merkki astmasta. Koska astman oireet ovat hyvin yleisiä ja tavallisia, voi astman havaitseminen olla vaikeaa, etenkin silloin kun on kyse lievästä astmasta.

Allergia, rasitus ja flunssa voivat laukaista astmakohtauksen. Toistuva flunssa voikin olla merkki astmasta. Flunssan yhteydessä ilmenevässä astmakohtauksessa lapsen hengitys on yleensä vinkuvaa ja yskä pahenee. Yskä voi olla kuivaa tai limaista. Toistaiseksi ei vielä tiedetä, miksi joillekin lapsille kehittyy astmaoireita flunssan yhteydessä tai miksi oireet voivat olla vaihtelevia. Ei myöskään tiedetä, miksi oireet ovat osalla lieviä ja osalla niin vakavia, että ne vaativat sairaalahoitoa. Allergiat voivat altistaa astmalle. Monet astmaa sairastavat lapset ovat yliherkkiä heinälle ja koivulle tai eläimille, kuten koirille, kissoille ja hevosille. Perintötekijöillä tiedetään myös olevan vaikutusta astman puhkeamiselle. Lisäksi tupakansavulle altistuminen lisää sairastumisriskiä. Tupakan aiheuttamia oireita ovat mm. nenän tukkoisuus, yskä, aivastelu ja hengitysvaikeudet.

Rs-virukset aiheuttavat usein hengitystieinfektioita ja ne ovat hyvin usein astmaa sairastavan lapsen uloshengitysvaikeuksien takana. Rs-virukset leviävät kosketuksen ja ilman välityksellä. Viruksen leviämistä voidaan ehkäistä käsien pesun avulla.

Syitä astmakohtaukseen

Astmakohtaukset ilmenevät pienillä lapsilla yleensä flunssan yhteydessä. Kohtauksia voi kuitenkin ilmetä myös muissa tilanteissa, kuten leikkiessä ja juostessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lapset eivät saisi juosta ja pelata. Liikkuminen on erittäin tärkeää myös astmaa sairastaville lapsille.

Astma on fyysisesti uuvuttava sairaus, joten hyvästä fyysisestä kunnosta voi olla hyötyä

astmakohtauksen ehkäisemisessä. Rasituksen yhteydessä ilmenevässä astmakohtauksessa keuhkoputket ahtautuvat, limakalvot ärsyyntyvät ja hengitys kiihtyy. Hengitys on suhisevaa tai vinkuvaa ja hengittäminen voi olla vaikeaa. Lievät oireet eivät juurikaan eroa tavallisesta hengästymisestä. Fyysistä rasitusta edeltävä alkuverryttely voi auttaa kehoa kestämään rasitusta paremmin. Jos lapsi ei saa astmakohtausta urheillessa ja liikkuessa, astma on todennäköisesti lievä. Astma ei estä liikkumista.

Astman hoito

Astmaa sairastava lapsi voi liikkua siinä missä toisetkin lapset, eikä fyysistä rasitusta pidä välttää. Astman hoitoon on nykyään monia hyviä hoitomuotoja. Lapsen lääkityksestä päättää lastenlääkäri, joka myös seuraa hoidon edistymistä. Lääkkeet valitaan lapsen oireiden voimakkuuden mukaan. Astman hoidossa käytetään yleensä keuhkoputkia avaavia lääkkeitä. Astmalääkkeiden ansiosta lapsi voi nykyään elää hyvinkin oireetonta elämää. Lääkkeet ovat myös hyvin turvallisia. Pienten lasten astmalääkkeitä voidaan helposti annostella ns. tilajatkeen avulla. Astman hoidossa on tärkeää noudattaa hoitosuunnitelmaa. Vanhemman tulee ottaa vastuu hoidosta, sillä pienet lapset eivät aina välttämättä ymmärrä, miksi lääkettä pitää ottaa joka päivä. 

Astmaa sairastavan lapsen kohdalla on hyvä kiinnittää huomiota tekijöihin, jotka voivat altistaa sairastumiselle. Virusinfektiot laukaisevat usein astmaoireet, joten hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen on tärkeää, etenkin flunssakautena, jotta lapsi ei saa tartuntaa. Alkuverryttely ennen rajua liikuntaa auttaa kestämään rasitusta paremmin. Tupakointia on vältettävä lapsen lähellä, sillä tupakointi lisää sairastumisen riskiä. Eläimiä kannattaa välttää, jos lapsi on niille allerginen.

Astman ei saa antaa rajoittaa lapsen elämää. Astmaa sairastava lapsi voi myös leikkiä ja juosta aivan kuten terveetkin lapset. Nykyaikaisten lääkkeiden ansiosta astmaa sairastava lapsi voi elää lähes oireetonta elämää.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: