Kirjoita hakusanasi

Jos nenäverenvuoto häiritsee usein esimerkiksi vilustumisen aikana, voi olla hyvä pitää verenvuodon pysäyttävää vanua helposti saatavilla. Kuva: Shutterstock

Jos nenäverenvuoto häiritsee usein esimerkiksi vilustumisen aikana, voi olla hyvä pitää verenvuodon pysäyttävää vanua helposti saatavilla. Kuva: Shutterstock

Nenäverenvuoto (epistaksis)

Nenäverenvuoto johtuu nenän pinnallisten verisuonten rikkoutumisesta. Nenäverenvuoto jaetaan etu- ja takaosan verenvuotoon. Etuosan nenäverenvuoto on yleisin ja takaosan harvinainen, mutta vakavampi.

Mainos:

Nenäverenvuoto on yleistä, mutta useimmissa tapauksissa se menee ohi itsestään ilman tarvetta hakeutua terveydenhuoltoon. Se voi kuitenkin aiheuttaa huolta ja toistuvat nenäverenvuodot voivat vaikuttaa elämänlaatuun. Nenäverenvuoto johtuu nenän pinnallisten verisuonten rikkoutumisesta. Verisuonet ovat herkkiä ja turpoavat esimerkiksi vilustumisen yhteydessä, ja voivat rikkoutua pelkän aivastuksen tai nenään osuvan iskun seurauksena.

Vammat, murtumat ja nenään kohdistuva paine voivat johtaa nenäverenvuotoon. Myös verenohennuslääkkeet, kuiva ilma, nuha ja nenän liiallinen kaivelu voivat aiheuttaa nenäverenvuodon. Nenäverenvuoto voi joskus johtua myös harvinaisemmista sairauksista.

Yleisintä nenäverenvuoto on lapsilla ja vanhuksilla. Voimakas nenäverenvuoto ja samanaikainen verenohennuslääkkeiden käyttö voi olla hengenvaarallinen yhdistelmä.

Nenäverenvuodon oireet

Verta voi vuotaa yhdestä tai molemmista sieraimista ja joskus veri valuu kurkkuun. Veri vuotaa useimmiten nenän väliseinän etuosasta. Siinä on pieniä pinnallisia, helposti rikkoutuvia verisuonia. Rikkoutuminen voi johtua nenän limakalvon kuivumisesta ja vaurioitumisesta, jonka aiheuttaa kylmä ja kuiva sää.

Vilustuminen, allergiat, nenän kaivaminen ja nenäsumutteiden liikakäyttö voivat myös aiheuttaa nenäverenvuotoa.

Verenvuoto yhdestä tai molemmista sieraimista, veri saattaa valua myös kurkkuun. Loppuu yleensä itsehoidolla tai itsestään. Suuri määrä verta kurkussa, jota ei yskäistä tai syljetä ulos, voi muodostaa tukoksen hengitysteihin. Voimakas tyrehtynyt nenäverenvuoto voi joskus aiheuttaa myöhemmin verensekaisen matala-asteisen jälkinuhan, kun poskionteloon puristunut veri tyhjenee hitaasti muutaman päivän ajan.

Nenäverenvuodon pysäyttäminen

Nenän vuotaessa verta tulee istua suorassa tai hieman etunojassa, muuten verenvuoto voi lisääntyä. Jos nojaa taaksepäin, veri voi valua kurkkuun ja aiheuttaa pahoinvointia. Helpoin tapa on käyttää apteekeista saatavaa verenvuodon pysäyttävää vanua (StopHémo). Vanu pysäyttää verenvuodon nopeasti ja vaurio paranee nopeammin. Kun poistaa vanun, ei haittaa vaikka sitä jäisi haavaan, koska elimistö hajottaa sen.

Jos tietää saavansa helposti nenäverenvuotoa tai käyttää verenohennuslääkkeitä, on hyvä pitää kotona varalta verenvuodon pysäyttävää vanua.

Jos verenvuoto ei lopu

Jos ei ole vanua, suositellaan puristamaan yhteen nenän pehmeitä, aivan nenäluun alla sijaitsevia kohtia (nenän siivekkeitä ) noin kymmenen minuutin ajan. Jos verenvuoto ei lakkaa, nenään voi asettaa ruokaöljyssä tai vaseliinissa liotetun pumpulitupon, puristaa taas kymmenen minuuttia ja antaa puuvillatupon olla nenässä pari tuntia. Öljyä käytetään, jotta puuvillatuppo ei tartu kiinni rupeen.

Jos vointi on heikko tai jos verenvuoto ei lakkaa 30 minuutissa, tulee ottaa yhteyttä lääkäriin tai sairaalaan. Voi myös yrittää imeä jääkuutioita tai laittaa jääpussin otsaa ja nenää vasten, koska kylmyys saa verisuonet supistumaan. Toistuvat verenvuodot on hyvä käydä tutkituttamassa terveyskeskuksessa. Jos verenvuoto ei lopu itsestään, lääkäri voi myös joutua suorittamaan toimenpiteen, jossa verenvuotoa aiheuttavat verisuonet laapistetaan tai poltetaan. Nenän taaempien osien verenvuotoon on tärkeä saada hoitoa sekä jäädä sairaalaan tarkkailuun ja hoitoon.

Nenäverenvuodon ehkäisy

Nenän kaivamista tulee välttää, terävä kynsi aiheuttaa helposti nenäverenvuodon. Vilustuneen verisuonet ovat yleensä turvonneet, ja jos saa helposti verenvuotoa, kannattaa pyyhkiä nenä varovasti niistämisen sijaan. Nenän voi myös huuhdella apteekista ostetulla suolaliuoksella. Keittosuolaliuoksen voi sekoittaa myös itse.

Tiettyjä, etenkin nenän kautta otettavien lääkkeiden käyttöä välttämällä voi ehkäistä nenäverenvuotoa. Nenään voi myös suihkuttaa nenäöljyä kuivuuden ja kaivamisen vähentämiseksi.

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: