Kirjoita hakusanasi

Aivastaessaan ihminen puhaltaa ilmaa nopeasti ulos suun ja nenän kautta.

Aivastaessaan ihminen puhaltaa ilmaa nopeasti ulos suun ja nenän kautta.

Aivastelu

Mainos:

Aivastus syntyy, kun pienet värekarvat sieraimissa ja nenän sivuonteloissa havaitsevat nenässä merkkejä vieraista hiukkasista. Värekarvat alkavat liikkua ja poistavat ei-toivotut hiukkaset aivastuksessa.

Nenän hermosolut reagoivat aivastuksella tavallisimmin hengitysteissä oleviin häiritseviin hiukkasiin, mutta ne voivat myös reagoida voimakkaaseen auringonpaisteeseen silmien ja nenän risteävien hermoratojen takia. Kaikkein eniten aivastelemme vilustuneina puhdistaaksemme hengitystiet bakteereista ja muista vieraista hiukkasista.

Mistä aivastelu johtuu?

Estääkseen vieraita hiukkasia kulkeutumasta hengitysteihin nenän hermosolut lähettävät viestejä pieniin värekarvoihin sieraimissa ja sivuonteloissa. Värekarvat alkavat liikkua poistaakseen vieraat hiukkaset, ja ihminen puhaltaa nopeasti ilmaa ulos suusta ja nenästä eli aivastaa. Aivastus on kehon tapa puhdistaa hengitystiet ja pitää ihminen terveenä.

Aivastus ei vain auta puhdistamaan hengitysteitä vaan myös vaikuttaa siihen, että hermosolut aktivoituvat tunnistamaan herkemmin vieraita hiukkasia seuraavien minuuttien aikana. Siksi on tavallista aivastaa monta kertaa peräkkäin.

Aivastelun oireet

Aivastukset, nenän vuotaminen ja tukkoisuus, kutisevat silmät sekä nenän ja silmien ärtyminen ovat tyypillisiä allergiaoireita. Jos saa aivastuskohtauksia usein, on hyvin mahdollista, että tulee kosketuksiin jonkin tietyn aineen kanssa, ja tämä aine saa immuunipuolustuksen ylireagoimaan. Jos aivastelee usein eikä ole vilustunut, on tärkeää tutkia aivastelun syytä.

Muuten aivastelu on vilustumisen tavallinen oire. Ihmisen vilustuessa hengitystiet ja nenän limakalvot tulehtuvat. Keho haluaa puhdistaa hengitystiet vieraista aineista, mikä aiheuttaa aivastukset. Koska vilustumisen aiheuttava virus kulkee ilmassa, aivastus voi tartuttaa lähellä olevia ihmisiä. Kun havaitsee itsellään vilustumisen oireita, on järkevää ja kohteliasta aivastaa kyynärtaipeeseen. Vilustumisen aiheuttava virus voi elää aivastuksen jälkeen noin seitsemän tuntia kehon ulkopuolella.

Diagnoosi

Jos olet terve ja saat silti usein aivastuskohtauksia, saatat olla yliherkkä tietyille allergeeneille. Nämä allergeenit kulkevat usein ilmassa ja ne voivat vaivata vain tiettyyn aikaan vuodesta tai olla aktiivisia vuoden ympäri. Allergeeneja, jotka vaivaavat keväisin ja kesäisin, ovat esimerkiksi koivun ja heinien siitepölyt. Jos oireita on vuoden ympäri, mahdollisia allergian aiheuttajia ovat punkit, eläinpöly, hajusteet, tupakansavu sekä lämpötilanvaihtelut. Allergiatesteillä voidaan selvittää allergeeneja, ja oireita voidaan lievittää oikealla lääkityksellä.

Jos aivastelun yhteydessä on nuhaa, voimattomuutta ja mahdollisesti lievää kuumetta, kyseessä on vilustuminen. Jos kuume on korkea ja lihakset ovat kipeät, saattavat oireet aiheutua influenssasta.

Aivastelun ehkäisy ja hoito

Allergiasta johtuvaa aivastelua hoidetaan tulehdusta vähentävillä ja oireita ehkäisevillä lääkkeillä. Aivastelua aiheuttavia allergeeneja voi parhaansa mukaan yrittää vältellä. Voi myös käyttää nenäsuihketta, joka sisältää antihistamiinia ja kortisonia. Jos aivastelu ei riitä pitämään hengitysteitä puhtaina allergeeneista, nenän huuhteleminen ruokasuolaliuoksella voi auttaa. Nenäsuihke voi auttaa myös vilustumisen aiheuttamaan aivasteluun. Parhaiten vilustumista voi ehkäistä nukkumalla riittävästi, syömällä ja juomalla terveellisesti, pukeutumalla sään vaatimalla tavalla sekä huolehtimalla hygieniasta.

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: