Kirjoita hakusanasi

COPD – keuhkoahtaumatauti

COPD – keuhkoahtaumatauti

Mainos:

Monelle keuhkoahtaumatauti on vaivaton ja oireet ovat astman kaltaisia. Tämän vuoksi useita keuhkoahtaumasta kärsiviä ei ole diagnosoitu. 

Keuhkoahtaumataudissa keuhkoihin virtaava ilmavirta on vähäisempää kuin normaalisti. Termi COPD pitää sisältää sekä kroonisen keuhkoputkentulehduksen että keuhkolaajentuman. Monesti keuhkoahtaumatauti on näiden kahden yhdistelmä.

Mikä sen aiheuttaa?

Keuhkoahtaumataudissa on ollut tulehdus sekä ylemmissä että alemmissa hengitysteissä. Se tunnetaan nimellä krooninen keuhkoputkentulehdus, joka on vaurioittanut ja kaventanut hengitysteitä. Tulehdus on vaurioittanut suojakerrosta, joka suojaa hengitysteiden limakalvoja ja pieniä karvoja, joilla on tärkeä tehtävä liman pois kuljettamisessa keuhkoista. Keuhkolaajentumassa myös pienet keuhkorakkulat ovat vaurioituneet. Keuhkot menettävät kimmoisuutensa ja hengittäminen vaikeutuu, koska hapen kulku verenkiertoon heikkenee ja syntyy hapenpuutetta. 

Keuhkoahtaumataudin hallitsevin aiheuttaja on tupakointi. Lähes 90 % sitä sairastavista on tai on ollut tupakoitsijoita. Myös passiivinen tupakointi, ilmansaasteet ja lapsena useille vaikeille hengitystietulehduksille altistuminen lisää taudin riskiä. 

Mitkä ovat oireet?

COPD alkaa yleensä kroonisena keuhkoputkentulehduksena. Ensimmäisiä oireita ovat hengityksen vinkuminen ja limainen yskä, jotka usein liittyvät vilustumiseen ja jotka kestävät joka kerta pidempään. Puristavaa tunnetta rinnassa voi myös esiintyä. Keuhkolaajentuma kehittyy yleensä myöhemmin ja siinä on samankaltaisia oireita. 

Vaikean keuhkoahtaumataudin oireita ilmaantuu ilman vilustumistakin. Koska hapensaanti heikkenee, voi seurauksena olla siniset huulet, jalkojen turvotus ja hengenahdistus jopa levossa.

Miten tauti todetaan?

Tunnistaessaan oireet on otettava yhteyttä lääkäriin. Diagnoosi tehdään spirometrialaitteeseen puhaltamalla. Laite mittaa keuhkojen toimintaa eli kuinka paljon ilmaa menee sisään ja kuinka paljon tulee ulos sekä kuinka nopeasti ilma kulkee.

Mitä hoitomuotoja on olemassa?

Tautiin ei ole parannuskeinoa, mutta helpotusta kylläkin. Tupakoitsijoille tupakoinnin lopettaminen on paras keino. Näin voi estää taudin pahenemisen. Oireiden lievitykseen löytyy erittäin tehokkaita lääkkeitä. Jotkut lääkkeet laajentavat hengitysteitä ja toiset irrottavat limaa. Hengitystie-infektioihin voi antaa antibiootteja, samoin kuin happihoitoa eri muodoissaan. Keuhkolaajentuma voidaan myös leikata. Kuntoutuminen koostuu hyvästä ruokavaliosta, liikunnasta ja hengitystekniikoista, mitkä edistävät hyvinvointia, energisyyttä ja elämänlaatua.

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: