Kirjoita hakusanasi

Paperipussiin hengittäminen voi auttaa liikahengitykseen.

Paperipussiin hengittäminen voi auttaa liikahengitykseen.

Liikahengitys (hyperventilaatio)

Mainos:

Liikahengitys eli hyperventilaatio tarkoittaa sitä, että ihminen hengittää liikaa ja aivan liian nopeasti. Usein liikahengitys johtuu ahdistuksesta, kun ihminen kokee, ettei saa tarpeeksi ilmaa. Happea hengitetään kuitenkin enemmän kuin keho tarvitsee.

Liikahengitys ja paniikki muodostavat usein noidankehän, koska ihminen alkaa hengittää liikaa paniikin takia, mikä edelleen lisää paniikkia. Tunne, ettei pysty hengittämään, saa ihmisen hengittämään yhä nopeammin. Liikahengitys on yleensä itse opittu käyttäytymistapa, josta on mahdollista päästä eroon harjoittelemalla. Liikahengitys ei ole vaarallista, mutta voi harvoissa tapauksissa olla oire piilevästä sairaudesta. Terveysneuvonnasta voi saada ohjeita, mihin pitäisi hakeutua apua saadakseen.

Mistä liikahengitys (hyperventilaatio) johtuu?

Hyperventilaatiota saatetaan kutsua myös ylihengittämiseksi, mutta liikahengitys on oikea termi. Kokiessaan suurta ahdistusta ihminen saattaa tuntea, ettei hän pysty hengittämään, minkä seurauksena normaali reaktio on hengityksen nopeuttaminen. Tällöin keho saa kuitenkin liikaa happea. Verisuonet supistuvat, jolloin esimerkiksi aivot saavat vähemmän verta. Hemoglobiini heikentää myös veren kykyä kuljettaa happea, minkä seurauksena aivoihin tulevan veren hiilidioksidipitoisuus on normaalia pienempi. Aivot saavat siis vähemmän happea, vaikka ihminen hengittää enemmän.

Liikahengityksen (hyperventilaation) oireet

Kun on alkanut hyperventiloida, voi olla vaikea havaita itse, että vaiva johtuu liiallisesta ja liian nopeasta hengittämisestä. Sen sijaan ihminen tulee tietoiseksi muista oireistaan. Liikahengityksen oireita voivat olla muun muassa hengenahdistus, huimaus, sekavuus, rintakipu, suun kuivuminen, sydämentykytys, röyhtäily, turvotus, lihaskouristukset käsissä ja jaloissa sekä käsien puutuminen. Oireet johtuvat aivojen vähentyneestä hapen saannista liikahengityksen aikana, kun ihminen saa kehoonsa liikaa happea.

Diagnoosi

Jos on epävarma tai huolestunut, on aina hyvä kysyä apua terveysneuvonnasta tai terveyskeskuksesta. Lääkäri voi selvittää, onko liikahengityksellä jokin erityinen syy.  Liikahengitys voidaan todeta oireiden sekä sairaushistorian avulla. Jos liikahengityksen epäillään johtuvan jostakin sairaudesta tai oireyhtymästä, lääkäri tekee kokeita selvittääkseen mahdollisia syitä.

Miten voi oppia hengittämään oikein?

Hyperventiloiva ihminen pääsee eroon tavastaan, jos hän oppii hallitsemaan hengitystään ja ahdistuskohtauksiaan. Ihmisen pitää oppia tunnistamaan liikahengittäminen ja välttämään lyhyitä ja pinnallisia hengenvetoja. Tavoitteena on kasvattaa veren hiilidioksidipitoisuutta, mikä onnistuu monin eri tavoin. Joskus voi auttaa paperipussiin hengittäminen, jolloin hiilidioksidi kerääntyy pussiin ja on näin helpommin saatavissa kehon käyttöön. Usein suositellaan rauhallisen ja hitaan hengityksen kokeilemista monta kertaa päivässä, myös silloin, kun liikahengitys ei vaivaa. Näin ihminen oppii, miten toimia paniikin ja ahdistuksen alkaessa. Kun oppii hengittämään kunnolla, oireet katoavat nopeasti.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: