Kirjoita hakusanasi

Pölypunkki

Pölypunkki

Mainos:

Pölypunkki viihtyy kosteassa, lämpimässä ja pimeässä ympäristössä. Vuode tarjoaa sille oivallisen elinympäristön. Punkkeja esiintyy ympäri maailmaa. Ainoan poikkeuksen muodostavat erittäin kuivat alueet sekä arktiset alueet. 

Punkit kuuluvat hämähäkkieläimiin. Ne ovat kooltaan hyvin pieniä, ja niitä on usein mahdotonta erottaa paljaalla silmällä. Punkkeja tunnetaan yli 30 000 eri lajia, ja Suomessa on tavattu noin 1500 eri lajia. Suomessa tunnetuimpia punkkilajeja ovat verta imevä puutiainen sekä pölypunkki. Suomessa pölypunkit ovat nykyään harvinaisia.

Pölypunkit

Pölypunkkeja ei voi erottaa paljaalla silmällä. Ne viihtyvät lämpimässä ja kosteassa ympäristössä, eli esimerkiksi makuuhuoneen lattialla tai vuoteessa. Pölypunkkien jaloissa on imukupit, joiden avulla ne voivat tarttua lakanoihin, verhoihin, mattoihin ja huonekaluihin. Vuoteessa voi olla miljoonia pölypunkkeja. Pölypunkit käyttävät ravinnokseen ihmishilsettä. Pölypunkit ovat Suomessa nykyään verrattain harvinaisia, koska ne eivät pidä kuivasta huoneilmasta tai tekokuiduista. 

Pölypunkit voivat aiheuttaa atooppista allergiaa. Trooppisissa ja subtrooppisissa maissa esiintyy paljon niiden aiheuttamaa allergiaa. Suomessa pölypunkkiallergia on harvinainen. Pölypunkeilla ei ole mitään tekemistä pölyallergian kanssa.

Pölypunkkien määrää voi vähentää siivoamalla. Vuode kannattaa imuroida viikoittain ja peitot ja tyynyt on hyvä pestä vähintään kerran vuodessa 60-asteissa vedessä. Talvella tyynyt ja peitot voi viedä ulos pakkaseen.

Pölypunkit viihtyvät kosteassa, lämpimässä ja pimeässä ympäristössä

Punkeilla ei ole silmiä ja niiden hengitys tapahtuu ihon välityksellä. Pölypunkit pitävät kosteasta. Lämpö, kosteus ja pimeys ovat edellytyksiä punkkien lisääntymiselle. Pölypunkit kuolevat kylmässä ja kuivassa ilmastossa. 

Pölypunkit ovat kaikkiruokaisia, mutta pääasiallisesti ne käyttävät ravinnokseen ihmishilsettä. Pölypunkit elävät yleensä noin pari kuukautta, mutta niiden eliniän pituus on riippuvainen ilman kosteudesta ja lämpötilasta. Naaraspunkki munii 30–100 munaa elinikänsä aikana.

Punkit ovat sopeutuvaisia 

Punkit ovat hyvin sopeutuvaisia ja ne kestävät suuria kosteuden ja lämpötilan vaihteluja. Pitkä kuivuusjakso ei aiheuta punkeille ongelmia, koska ne voivat selviytyä hengissä, vaikka menettäisivät puolet painostaan. Punkit ovat myös kaikkiruokaisia.

Pölypunkit viihtyvät parhaiten, kun ilman suhteellinen kosteus on 70–80 %. Mutta ne viihtyvät myös paikoissa, joissa ilman suhteellinen kosteus on vähintään 50 %. Kun ilman suhteellinen kosteus laskee 35–40 prosenttiin, ne eivät enää lisäänny. Koska pölypunkit viihtyvät lämpimässä ja kosteassa, on vuode niille hyvin mieluinen elinympäristö. 

Huono ilmanvaihto ja pyykin kuivattaminen sisällä voivat aiheuttaa tai lisätä kosteusongelmia asunnossa. Hyvä, toimiva ilmanvaihto voi helpottaa allergiaoireita. Punkkiallergeenien määrää voidaan vähentää siivoamalla sekä käyttämällä tiiviitä tyynyn- ja patjansuojuksia, joiden läpi punkit eivät pääse. Niistä voi olla hyötyä allergisille varsinkin ulkomaanmatkoilla.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: