Kirjoita hakusanasi

Älykkäiden inhalaattoreiden ja sopivan lääkityksen avulla voit olla oireeton ja ennaltaehkäistä oireiden pahenemista. Kuva: Shutterstock

Älykkäiden inhalaattoreiden ja sopivan lääkityksen avulla voit olla oireeton ja ennaltaehkäistä oireiden pahenemista. Kuva: Shutterstock

Astma – oireet ja hoito

Astma on suhteellisen yleinen sairaus. Lapsilla astma voi johtua allergioista, kuten eläinallergiasta tai siitepölyallergiasta, ja aikuisilla se voi puhjeta esimerkiksi fyysisestä rasituksesta tai tupakansavusta johtuen. 

Mainos:

Säännöllisellä ja oikeanlaisella hoidolla sinusta voi tulla oireeton. Oikean inhalaattorin valitseminen ja hengitystekniikan opetteleminen voivat johtaa hyviin lopputuloksiin. 

Astman oireita

Yleisimpiä astman oireita ovat seuraavat:

  • Toistuvat hengenahdistuskohtaukset
  • Liman yskiminen
  • Hengityksen vinkuminen
  • Pitkittynyt yskä vilustumisen yhteydessä
  • Fyysisestä rasituksesta johtuva yskä

Astmassa oireet eivät häiritse koko ajan, vaan ne voivat pahentua ja taas parantua. Kaikkein yleisin oire on toistuvat hengitysvaikeudet. Jos oireet kuulostavat tutuilta, ota yhteyttä lääkäriin, koska sinulla voi olla astma. Hoitamaton astma voi aiheuttaa pysyvää hengitysteiden supistumista. 

Astman toteaminen

Astman todetakseen lääkäri kuuntelee hengitystä ja seuraa keuhkojen toimintaa. Voit joutua myös altistustestiin.

Spirometrialla saadaan luotettavia tuloksia niin astman kuin muidenkin hengitystiesairauksien toteamisessa. Sitä käytetään myös lääkehoidon seurannassa ja keuhkojen toiminnan arvioinnissa. Yksinkertaisessa kokeessa puhalletaan suukappaleeseen, joka mittaa keuhkojen kapasiteetin. 

PEF-mittauksessa seurataan hengitysilman määrää uloshengityksen aikana. Testiä käytetään niin astman toteamisessa kuin seuraamisessakin. PEF-mittaria voi käyttää itsenäisesti kotonakin, jolloin siitä on apua oikean lääkityksen määrittämisessä. 

Keuhkoputkien avautumiskokeessa potilas hengittää keuhkoputkia avaavaa lääkettä, jonka jälkeen tehdään PEF-mittaus tai spirometria. Mikäli tulokset ovat parempia lääkkeen kanssa kuin ilman, sinulla saattaa olla astma. 

Stressitestissä mitataan keuhkojen toimintaa rasituksen aikana. 

Herkkyystestejä suoritetaan ainoastaan sairaaloissa. Niissä keuhkoputkia ärsytetään metakoliinilla tai histamiinilla. Jos kehosi reagoi voimakkaasti, sinulla voi olla astma. 

Typpioksiditasojen mittauksella voidaan täydentää PEF-mittausta tai spirometriaa. Astmapotilailla on enemmän typpioksidia keuhkoissaan. 

Allergiatesti tehdään monta kertaa ennen astman toteamista ja sen jälkeen astman oireita tutkittaessa. Syynä voi olla allergeeni, kuten pölypunkit, eläimet tai siitepöly. Allergeenit selvitetään yleensä ihon pistokokeella tai verikokeella. 

Astman aiheuttaja on kaikilla yksilöllinen ja siksi lääkäri tekee diagnoosin useiden testien perusteella. Astma on tärkeää todeta varhain, koska pidemmälle edetessään se supistaa hengitysteitä pysyvästi. 

Astman eri muodot

On olemassa erilaisia astman muotoja, kuten allerginen astma, ei-allerginen astma ja rasitusastma. 

Allergisessa astmassa jokin aiheuttaa allergiaa. Tämä on yleisin syy lasten astmaan. Kehon vasta-aineet reagoivat henkilön joutuessa kosketuksiin allergeenin kanssa ja seurauksena voi olla astma.

Ei-allerginen astma voi johtua hengitysteiden ärsykkeistä, kuten tupakansavusta, hengitystieinfektioista tai kylmästä ilmasta. 

Rasitusastmassa hengität normaalia tiheämpään suun kautta. Tämä voi ärsyttää hengitysteitä, mikä johtaa kuristavaan tunteeseen keuhkoissa. 

Astman hoito

Astman hoidossa on selkeä tavoite. Jokaisen tulisi pystyä elämään normaalia elämää astmasta huolimatta. 

Kortisoni on tärkeää niin lapsipotilaalle kuin aikuisellekin. Kortisoni lievittää hengitysteiden tulehdusta. Hoitoa on tärkeää jatkaa, vaikka oireita ei aina olisikaan. Väliaikaisen hoidon jälkeen astma yleensä palaa.

Astman hoidossa käytetään inhalaattoria. Tulehdukseen asti levitessään astma saattaa aiheuttaa pysyviä, vakavia vaurioita, jotka voivat heikentää keuhkojen toimintaa.

Jos astmaoireet jatkuvat päivittäisestä hoidosta huolimatta, on syytä lisätä lääkityksen määrää. Suun kautta otettavat lääkkeet vähentävät tulehduksen riskiä. 

Akuutissa astmassa otetaan 1–2 annosta keuhkoputkia laajentavaa lääkettä. Jos sinulla on useita eri lääkkeitä, on tärkeää että tiedät mikä lääke on mitäkin ja miten ne toimivat. Keskustele asiasta lääkärin kanssa. On myös tärkeää oppia käyttämään inhalaattoria oikein, näin voit maksimoida sen tehon. 

Inhalaattorin valinta ja tekniikka

Ranskassa tehty tutkimus osoittaa, että 70 %:lla astmapotilaista on väärä inhalaatiotekniikka. Mikäli tekniikka ei ole oikea, lääke ei pääse suoraan keuhkoihin eikä näin ollen vaikuta toivotulla tavalla. Siksi on tärkeää keskustella sairaanhoitohenkilökunnan kanssa ja opetella oikea tekniikka. 

Nämä neljä asiaa jokaisen lääkärin tulisi varmistaa:

  1. Potilas tietää otettavan lääkkeen oikean määrän.
  2. Inhalaatiotekniikka on oikea. 
  3. Potilas tietää, milloin lääke on lopussa ja miten saadaan uutta.
  4. Potilas on tyytyväinen inhalaattoriinsa. 

Oikea tekniikka

  1. Lue käyttöohjeet ja valmista inhalaattori käyttöä varten niiden mukaisesti. 
  2. Vie suutin suulle ja sulje huulet. 
  3. Hengitä sisään nopeasti ja syvään.
  4. Hengitä ulos nenän kautta.
  5. Huuhtele suusi, jos inhalaattorissa on kortisonia. 
  6. Tarkasta, tarvitseeko sinun täyttää inhalaattorisi.

Säännölliset tarkastukset

Astmapotilaiden säännölliset tarkastukset varmistavat, että hoitokeinot ovat ajan tasalla ja sopivat. 

On myös tärkeää olla tietoinen, miten voit elää normaalia elämää astmasta huolimatta. 

Elämää astman kanssa

Nykyään on helppoa elää normaalia elämää astmasta huolimatta. Inhalaattorin ja oikean lääkehoidon avulla voit olla oireeton sekä ehkäistä oireita tulevaisuudessa.

Tupakointi pahentaa astmaa ja vaikeuttaa sen hoitoa. Myös passiivinen tupakointi on pahaksi. Saat tarvittaessa apua tupakoinnin lopettamiseen. 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: