Kirjoita hakusanasi

Nenäpolyypit ovat nenän limakalvon pullistumia, jotka voivat vaikeuttaa hengittämistä nenän kautta.

Nenäpolyypit ovat nenän limakalvon pullistumia, jotka voivat vaikeuttaa hengittämistä nenän kautta.

Nenäpolyypit (sinonasal polypos)

Mainos:

Nenäpolyypit ovat pieniä pullistumia nenän limakalvolla. Ne kasvavat nenä- ja sivuonteloissa, ja voivat sijaita niin syvällä ettei niitä voi nähdä. Nenäpolyypit ovat vaarattomia, mutta voivat vaikeuttaa hengittämistä nenän kautta. 

Nenäpolyypit ovat harvinaisia lapsilla, ja niitä esiintyy useammin miehillä kuin naisilla. Noin 2 %:lla väestöstä niitä ilmenee jossain vaiheessa elämää. Tarkkaa syytä polyyppien syntyyn ei nykyään tunneta. Se on krooninen limakalvosairaus, jota ei voida parantaa, mutta jota voidaan kontrolloida oikealla hoidolla.

Mistä nenäpolyypit johtuvat?

Häiriön syntymiselle voi altistaa pitkään kestänyt bakteeri- tai sienitulehdus nenän limakalvolla. On mahdollista, että myös yliherkkyys asetyylisalisyyli-hapolle edesauttaa nenäpolyyppien syntymistä. Muun muassa jotkin reseptivapaat särkylääkkeet sisältävät asetyylisalisyylihappoa. Jopa astma voi altistaa nenäpolyyppien syntymiselle, ja toisaalta, kun nenäpolyypit hoidetaan kunnolla, helpottavat usein myös astman oireet. Tämä johtuu siitä, että polyyppien poistaminen helpottaa ilman virtausta nenässä. 

Nenän polyyppitaudin oireet

Kaikkein yleisin oire on jatkuva nenän tukkoisuus. Tauti kehittyy tavallisesti useiden vuosien kuluessa, ja voi aiheuttaa kuorsausta ja huonontunutta unen laatua. Taudin edetessä myös hajuaisti voi huonontua, ja monet kärsivät päänsärystä, jatkuvasta nuhasta, aivastelusta ja yskästä. Sairaus voi johtaa jopa toistuviin poskiontelotulehduksiin, samoin kuin paineen tunteeseen kasvoissa tai niiden takana. Oireita kuvaillaan yleensä, että tuntuu kuin olisi jatkuvasti vilustunut.

Hoito

Polyyppien koosta ja sijainnista riippuen tehdään erilaisia toimenpiteitä oireiden lievittämiseksi. Koska tautia ei voida parantaa, keskitytään sen oireiden hoitamiseen. Kortisonia sisältävät nenäsuihkeet, nenätipat ja nenäpulveri ovat yleisiä, tehokkaiksi osoittautuneita hoitokeinoja. Myös nenän huuhteleminen suolaliuoksella voi helpottaa oireita. Se vähentää ennen kaikkea häiritsevää nuhaa, samoin kuin kortisonihoito, jonka vaikutus on vielä tehokkaampi. On eri tyyppisiä leikkauksia, jotka voidaan suorittaa joko paikallispuudutuksessa tai nukutuksessa. Tämän jälkeen kortisonihoitoa jatketaan uusien polyyppien kasvamisen estämiseksi.

Muuta nenäpolyypeista

Joskus sattuu, että tämäntyyppinen sairaus paljastuu aivan sattumalta nenätutkimuksen yhteydessä, eivätkä potilaat ole olleet tietoisia nenä-polyypeista. On aina hyvä olla yhteydessä terveyskeskusneuvontaan, jos epäilee sairastuneensa ja asia mietityttää. Neuvonnasta ohjataan tarvittaessa lääkärin vastaanotolle. Jos näkyy merkkejä siitä, että lapsella on nenäpolyyppeja, voi taustalla olla jokin muu syy, josta tulee konsultoida lääkäriä.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: