Kirjoita hakusanasi

Hajuaistin menetys tekee elämästä vaivalloisempaa, sillä hajujen häviämisen lisäksi myös makuaisti heikentyy.

Hajuaistin menetys tekee elämästä vaivalloisempaa, sillä hajujen häviämisen lisäksi myös makuaisti heikentyy.

Hajuaistin puute (anosmia)

Mainos:

Yksi kehon aistinelimistä on nenän hajuepiteeli. Hajuaistin ”katoamista” kutsutaan anosmiaksi ja se on melko tavallista. Hajuaistin menetys on usein seurausta flunssan aiheuttamasta tukkoisesta nenästä, eikä se ole vaarallista.

Ihmisellä on erilaisia hajureseptoreita noin 350 ja hajuaistimme voi erottaa yli 10 000 erilaista hajua. Hajuaisti on myös vahvasti yhteydessä makuaistiin. Hajuaistin katoaminen voi olla hyvin vaivalloista ja ikävää.

Hajuaistin toiminta

Lähes kaikki ympärillämme oleva tuoksuu joltain. Tämä johtuu ilmaan päätyvistä tuoksuvista aineista, joita kutsutaan hajumolekyyleiksi tai hajuaineiksi. Nenän limakalvossa on miljoonia hermosoluja, ja joka solussa on hajureseptori. Erilaisia hajureseptoreita on noin 350. Kun hengitetään nenän kautta, reseptorit tunnistavat ilmassa olevat hajumolekyylit ja aktivoivat prosessin, joka saa aikaan hajuaistimuksen.

Hajuaistin menetyksen syitä

Hajuaistin menetykseen voi olla monia syitä. Esimerkiksi polyypit, tulehdukset, päävammat ja keskushermoston sairaudet voivat olla hajuaistin katoamisen taustalla. Myös tietyt lääkeaineet ja joillekin haitallisille aineille altistuminen voivat aiheuttaa hajuaistin puutetta.

Huonontuneen hajuaistin tavallisin syy on tukkoinen nenä. Tämä voi olla seurausta pitkittyneestä flunssasta. Toinen syy hajuaistin menetykseen voi olla reseptivapaiden nenätippojen käyttö yli pakkausselosteessa kerrotun rajan (10 päivää).

Päähän kohdistunut isku voi vahingoittaa hajuaistia, kuten myös tupakointi ja tietyt lääkeaineet. Yleensä vaiva menee ohi itsestään ajan kuluessa, mutta joskus oireiden jatkuessa pitkään voi olla tarvetta käydä tutkituttamassa vaiva lääkärillä. Haju- ja makuaisti heikkenevät myös luonnollisesti iän myötä.

Hajuaistin menetyksen itsehoito

Usein kadonnut hajuaisti on hoidettavissa itse. Joskus vaiva on seurausta allergiasta, jolloin antihistamiinit voivat auttaa. Nenätippojen ja -sumutteiden liiallista käyttöä tulee välttää, sillä se voi johtaa nenän tukeutumiseen uudestaan niin kutsuttuna rebound-ilmiönä. Iän myötä heikenneelle hajuaistille ei voi tehdä mitään, mutta jos hajuaistin katoaminen johtuu muista syistä, vaiva paranee usein itsestään.

Koska savua tai ilmassa olevaa kaasua voi olla vaikea huomata, kun hajuaisti ei toimi normaalisti, on tärkeää pitää huoli, että palovaroitin ja mahdolliset muut varoittimet ovat kunnossa.

Hajuaistin palaaminen ennalleen

Hajuaistin menetys voi olla hyvinkin ikävää ja jopa vaarallista, sillä esimerkiksi ilmassa olevaa savua tai ruuan pilaantuneisuutta on vaikea huomata ilman toimivaa hajuaistia.

Voimakkaaseen aivasteluun tai flunssaan liittyvä limanmuodostus voi joskus johtaa hajuaistin heikkenemiseen, sillä hajumolekyylit eivät pääse nenän turvonneen limakalvon läpi reseptoreihin. Tällöin kortisonikuurista voi olla apua. Haju- tai makuaistin yhtäkkiä heiketessä ilman selvää syytä on hyvä kääntyä lääkärin puoleen, sillä taustalla voi myös harvoin olla jonkinlainen syöpä.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: