Kirjoita hakusanasi

Emme täysin tunne niitä syitä, jotka siitepölyallergiaa aiheuttavat.

Emme täysin tunne niitä syitä, jotka siitepölyallergiaa aiheuttavat.

Jos oireita lievittävien lääkkeiden vaikutus ei riitä, voidaan nykyään myös rokottaa allergiaa vastaan.

Jos oireita lievittävien lääkkeiden vaikutus ei riitä, voidaan nykyään myös rokottaa allergiaa vastaan.

Kaikki siitepölyallergiasta – syyt, oireet, hoito ja siedätyshoito

Kevät ja kesä ovat monelle allergikolle vuoden vaikeinta aikaa allergiaoireiden, kuten vuotavan ja tukkoisen nenän, aivastelun sekä kutiavien ja vuotavien silmien takia. Voi olla vaikea muistaa, että varhainen hoito lievittää oireita ja että tarjolla on nykyään myös siedätyshoitoa.

Mainos:

Allergia on yksi suurimmista kansantaudeistamme, ja voimme valitettavasti vuosi vuodelta havaita, että yhä leudompi sää nopeuttaa luonnon heräämistä ja allergiaoireet puhkeavat jo aiemmin. Samaan aikaan tällä alalla tehdään paljon tutkimusta, ja tällä hetkellä on olemassa sekä käsikauppalääkkeitä että reseptiä edellyttäviä hoitomuotoja ja sen lisäksi myös siedätyshoitoa injektio- tai tablettimuodossa.

Siitepölyallergian syitä

Emme täysin tunne niitä syitä, siitepölyallergian taustalla. Allergiaa epäillään perinnölliseksi, mutta myös ympäristöllä ja elämäntavalla voi olla oma vaikutuksensa. Allergiaa on immuunijärjestelmän ylireaktio,  jossa immuunijärjestelmä tulkitsee harmittoman aineen, kuten siitepölyn, haitalliseksi. Immuunijärjestelmän reagoidessa siitepölyyn ensimmäisen kerran, muodostuu elimistössä vasta-aineita. Siitepölyallergiassa nämä vasta-aineet sijoittuvat muun muassa nenään, keuhkoputkiin ja silmien limakalvoille eli juuri niille alueille, joilla klassiset allergiaoireet ilmenevät. Kun näin käy, ihmisen sanotaan herkistyneen eli tulleen yliherkäksi siitepölylle, toisin sanoen hänestä on tullut siitepölyallergikko.

Tuloksena on, että allergiavasta-aineet tunnistavat tämän jälkeen siitepölymolekyylit, kun joudut kosketuksiin ilmassa leijailevan siitepölyn kanssa, ja kehosi reagoi tilanteeseen vapauttamalla histamiinia. Histamiini laukaisee puolestaan oireet, kuten nuhan ja silmien kutinan ja vuotamisen. Allergiaa aiheuttavia aineita kutsutaan allergeeneiksi ja lyhyesti sanottuna allerginen reaktio syntyy, kun immuunijärjestelmä reagoi allergeeniin.

Siitepölyallergian yleisiä oireita

Oireet vaihtelevat allergian tyypistä, herkkyydestäsi sekä altistavan aineen, allergeenin, määrästä riippuen. Oireet tulevat usein nopeasti, 10–20 minuutin kuluessa ensimmäisestä kosketuksesta siitepölyn kanssa.

Siitepölyallergian yleisiä oireita ovat mm.

  • kurkun kutina
  • vuotava nenä
  • voimakkaat aivastukset
  • nenän tukkoisuus
  • punaiset ja kutiavat silmät.

Siitepölyallergikot kärsivät usein myös väsymyksestä ja päänsärystä ja heillä on keskittymisvaikeuksia, silloin kun siitepölyn aiheuttamat ongelmat ovat pahimmillaan. Allergiaongelmat voivat aiheuttaa myös merkittäviä univaikeuksia, mikä puolestaan hankaloittaa arkea. Näin ei tietenkään tarvitse olla. On hyvä tietää, että oikeaa hoitoa saavan ihmisen ei tarvitse allergian vaikeusasteesta riippumatta useinkaan kieltäytyä harrastuksista tai tuntea itseään puolikuntoiseksi koulussa tai töissä.

Jos kärsit siitepölyallergikkona yskästä ja keuhkoputkien ärtymisestä, oireita on erityisen tärkeää hoitaa, jotta vältät astmaoireiden kehittymisen. Astmaoireet voivat olla pitkäkestoisia, ja keuhkoputkesi ja nenäsi saattavat herkistyä entisestään.

Siitepölyallergia on tärkeä hoitaa ajoissa

Monet allergikot saavat oireita sekä puiden (ennen kaikkea koivun) että heinien siitepölystä, mikä tarkoittaa, että allergiakausi kestää pitkään. Siitepölyallergian, eli heinänuhan, oireet ja sen aiheuttamat vaivat voivat vaihdella suuresti eri ihmisillä. Jotkut selviävät lievällä nuhalla, tuskin voivat ulkoilla ollenkaan. Tärkeää on, että hoito aloitetaan jo varhain keväällä, kun ensimmäiset oireet muistuttavat olemassaolostaan.

Jos kärsit siitepölyallergiasta, ota huomioon seuraavat asiat:

  • Aloita lääkitys heti kauden alussa – heti oireiden ilmetessä.
  • Käytä lääkkeitä, kuten tabletteja tai silmäoireisiin silmätippoja.
  • Vältä muita allergeeneja, kuten vahvoja hajuvesiä ja pesuaineita tai karvaisia eläimiä, äläkä tuo koivunoksia sisätiloihin allergia-aikana.

Ylivoimaisesti yleisimpiä allergialääkkeitä ovat niin kutsutut antihistamiinit. Apteekit myyvät monia käsikauppalääkkeitä, jotka auttavat hyvin useimpia siitepölyallergikkoja. Ne voivat kuitenkin aiheuttaa monille uneliaisuutta. Nykyään on kuitenkin olemassa vaihtoehtoja, jotka eivät väsytä. Kysy lisää apteekista.

Joskus siitepölyallergiaan tarvitaan tehokkaampaa hoitoa

Jos olet jo kokeillut käsikauppavalmisteita saamatta allergiaoireita kuriin, sinun kannattaa varata aika lääkärille. Kerro lääkärille oireistasi ja siitä, mitä käsikauppalääkkeitä olet jo käyttänyt, niin lääkäri voi arvioida, tarvitsetko tehokkaampaa hoitoa reseptilääkkeiden muodossa.

Esimerkki reseptiallergialääkkeestä on nenäsumute, jossa on sekä antihistamiinia että kortisonia. Lääke sekä estää histamiinin aiheuttamien oireiden puhkeamisen että hoitaa tulehdusreaktion aiheuttamia oireita. Tällainen nenäsumute lievittää nopeasti ja on pitkävaikutteinen. Todella vakaviin oireisiin lääkäri voi kirjoittaa kortisonitabletteja, mutta niitä käytetään sivuvaikutusten takia vain kuuriluonteisesti. Kortisonitabletit vaikuttavat myös koko kehoon, ja siksi ensisijaisesti suositaan paikallista hoitoa.

Siedätyshoito siitepölyallergiassa

Jos oireita lievittävien lääkkeiden vaikutus ei riitä, voidaan allergiaa hoitaa myös siedätyshoidolla. Tätä kutsutaan myös hyposensibilisaatioksi tai siedätyshoidoksi. Siinä hoidetaan pelkkien oireiden sijasta allergian syitä, mikä voi tarkoittaa sitä, että hoito vaikuttaa vielä monta vuotta sen päättymisen jälkeen. Jos kärsit allergian aiheuttamista vaivoista oireita lievittävistä lääkkeistä huolimatta, siedätyshoito voi olla hyvä vaihtoehto.

Voinko saada siedätyshoitoa siitepölyallergiaani?

  • Kärsin allergiasta oireisiin vaikuttavista lääkkeistä huolimatta.
  • Minulla alkaa olla keuhko-ongelmia, kuten yskää ja hengenahdistusta.
  • Koen allergiaoireet hankalina, vaikka otankin minulle määrätyt lääkkeet.
  • Minusta tuntuu, että olen ajan mittaan tullut riippuvaiseksi oireita lievittävistä lääkkeistä.
  • Oireita lievittävät lääkkeet aiheuttavat sivuvaikutuksia.
  • Minulla on heinänuha, ja minulla alkaa olla keuhko-ongelmia, kuten yskää ja hengenahdistusta.

Jos yksi tai useampi edellä mainituista väitteistä pitää kohdallasi paikkansa, voit mahdollisesti saada siedätyshoitoa. Keskustele asiasta lääkärisi kanssa. Hoito voidaan antaa päivittäin kolmen vuoden aikana otettavina tabletteina tai noin 40 injektiona, jotka annetaan samoin kolmen vuoden kuluessa. Kummassakin tapauksessa vaikuttava aine on valmistettu luonnon omista aineksista, kuten koivun siitepölystä. Siedätyshoito toimii immuunijärjestelmään vaikuttamalla. Immuunijärjestelmä muuttuu niin, että keho ei enää reagoi yhtä voimakkaasti niihin aineisiin, joille olet allerginen. Allergian siedätyshoito voi myös vähentää tai estää esimerkiksi silmä-, nenä- ja keuhko-oireita. Monet ihmiset kokevat oireiden helpottavan. Lääkkeitä tarvitaan tällöin vähemmän. Jotkut siedätyshoitoa saaneista tulevat täysin oireettomiksi.

Siitepölyallergia vai vilustuminen

Aina ei ole helppoa erottaa toisistaan allergiaa ja vilustumista, jonka oireita nuha ja aivastelu myös ovat. Yleissääntönä on kuitenkin, että tavallinen vilustuminen kestää muutamasta päivästä viikkoon. Allergiassa tilanne on yleensä erilainen. Vilustuminen ei myöskään aiheuta samanlaisia silmäoireita kuin allergia.

Jos kärsit allergiasta, sinulle voidaan tehdä allergiatesti esimerkiksi ihopistotestinä, jossa käsivarrelle laitetaan tippa erilaisia allergeeneja (yleensä koivu, timotei, hevonen, koira, kissa, punkki ja kolmea erilaista homelajia), jotta nähtäisiin, mihin aineisiin iho reagoi. Joskus testataan myös keuhkojen toiminta mahdollisen astman selvittämiseksi. Kysy lisää lääkäriltä.

Elämä siitepölyallergian kanssa

Toisin kuin eläinallergeenien kohdalla siitepölykaudella on vaikea välttää altistumista siitepölylle, koska sitä on ilmassa kaikkialla, niin ulkona kuin sisälläkin. On kuitenkin havaittu, että jotkut siitepölyallergikot voivat paremmin nuoruusiässä ja saattavat olla aikuisina täysin oireettomia, vaikka heillä olisi ollut allergiaoireita lapsena. Kyseessä ei kuitenkaan ole hoitotulos vaan vuosia kestävä prosessi. Joskus allergikko saattaa myös kuvitella tilanteensa parantuneen, vaikka kyse on siitä, että siitepölyä on tavallista vähemmän ja oireet ovat siksi lievemmät. Joissakin tapauksissa allergia saattaa pysyä oireettomana lapsuudessa ja teini-iässä ja puhjeta vasta aikuisiässä. Allergian puhkeamisen syitä ei täysin tunneta, mutta arvellaan, että jokin ”viimeinen pisara” laukaisee tällöin allergisen reaktion.

Vaikka olisit allerginen siitepölylle, tilanne ei ole toivoton. Tarjolla on tehokasta hoitoa, jonka avulla voit elää normaalia elämää. Jos lääkkeet eivät poista oireitasi, se on merkki siitä, että allergiaasi ei hoideta oikein ja sinun kannattaa kokeilla jotakin uutta. Keskustele lääkärisi kanssa seuraavasta mahdollisesta keinosta hoitaa allergiaasi.  Muista myös aloittaa lääkitys heti kauden alussa – heti oireiden ilmetessä!

Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: