Kirjoita hakusanasi

Pähkinäallergia voi aiheuttaa vaarallisia reaktioita. Hasselpähkinäallergia on yleisin pähkinäallergia.

Pähkinäallergia voi aiheuttaa vaarallisia reaktioita. Hasselpähkinäallergia on yleisin pähkinäallergia.

Pähkinäallergia

Pähkinäallergia on yksi tavallisimmista allergioista. Se tarkoittaa yliherkkyyttä pähkinöille. Vaikeimmissa allergiatapauksissa hengittäminen voi vaikeutua jo pelkästään pähkinöiden läheisyydessä oleskellessa. Allergia on yleisempää lapsilla kuin aikuisilla. Allergiaa voi esiintyä vain tietyn tyyppisiin pähkinöihin tai useampaan eri pähkinälajiin kerrallaan. Esimerkiksi hasselpähkinäallergia on yleistä ristiallergioiden, kuten koivun siitepölyn takia.

Mainos:

Erilaisia pähkinäallergioita

On tärkeää tiedostaa, että maapähkinöitä ei lasketa samaan ryhmään muiden pähkinälajien kanssa. Maapähkinät luokitellaan hernekasveihin; samaan ryhmään esimerkiksi soijapapujen ja herneiden kanssa.

Pähkinöiden ryhmään kuuluvat hasselpähkinät, mantelit, pekaanipähkinät, saksanpähkinät, parapähkinät sekä cashewpähkinät. Pähkinäallergian ristiallergiana voi tyypillisesti olla myös esimerkiksi koivun siitepölyallergia. Ristiallergian haitat ovat usein vähäisiä eivätkä yhtä vakavia kuin muissa allergioissa. 

Mitä haittoja pähkinäallergia voi aiheuttaa?

Pähkinäallergian oireet tulevat yleensä esiin muutamassa minuutissa. Oireita voivat olla esimerkiksi suun kutina, vuotavat silmät/nenä, huulten ja kurkun paisuminen, ihottuma, ihon turpoaminen silmien lähellä sekä vatsavaivat. Myös lieviä hengitysvaikeuksia voi ilmetä. Joissain harvoissa tapauksissa pähkinäallergia voi johtaa myös niin kutsuttuun anafylaksiaan. Se tarkoittaa vakavaa tilaa, jossa verenpaine laskee ja hengitys voi vaikeutua. Vaikeimmissa allergisissa reaktioissa oireita voi saada vain pelkästään olemalla samassa huoneessa pähkinöiden kanssa. Se vaikuttaa hengittämiseen ja voi kehittyä anafylaksiaksi. Anafylaksia voi kehittyä nopeasti ja se voi olla hengenvaarallinen, joten sairaalahoitoon kannattaa hakeutua nopeasti. Anafylaksiaa hoidetaan adrenaliiniruiskeella.

Ensimmäisten allergisten reaktioiden aikana voi hakeutua hoitoon terveyskeskukseen tai päivystykseen.

Pähkinäallergialääkitys

Pähkinäallergiaan ei ole rokotetta. Pähkinäallergiaa varten on erilaisia lääkkeitä, jotka helpottavat oireita. Esimerkiksi seuraavia lääkkeitä voi käyttää:

  • Antihistamiini, jota löytyy tablettina. Helpottaa esimerkiksi vuotavan nenän oireita.
  • Hengitysteitä avaava inhalaattori helpottaa hengittämistä.
  • Adrenaliiniruisku sopii hoidoksi vaikeisiin ja voimakkaisiin allergisiin reaktioihin.
  • Kortisoni, jota voidaan sekoittaa myös adrenaliinin kanssa. Helpottaa hengitysvaikeuksia.
 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: