Kirjoita hakusanasi

En orsak till järnbrist hos kvinnor är menstruation, därför kan många kvinnor känna sig såväl trötta som orkeslösa. Foto: Shutterstock

En orsak till järnbrist hos kvinnor är menstruation, därför kan många kvinnor känna sig såväl trötta som orkeslösa. Foto: Shutterstock

Kaikki tarvitsevat rautaa – tavalliset raudanpuutteen merkit

Usein ja helposti väsyvät, huimauksesta kärsivät sekä voimattomiksi olonsa tuntevat saattavat kärsiä raudanpuutteesta. Naisilla raudanpuutetta esiintyy miehiä useammin ja se on yleinen vaiva etenkin kuukautisten ja raskauden yhteydessä

Mainos:

Raudanpuute on hyvin yleinen ongelma, jonka vakavampaa muotoa kutsutaan anemiaksi. Keho ei itse kykene tuottamaan rautaa vaan sitä on saatava ruuasta. Jos rautaa saa liian vähän, voi tarvita rautalisiä, joita on saatavilla joko pillereinä tai nesteenä.

Mitä raudanpuute on?

Saadakseen tarpeeksi happea keho tarvitsee hemoglobiinia sisältäviä punasoluja. Hemoglobiini sitoo happea ja kuljettaa sitä eri puolille kehoa. Jos ihminen ei saa tarpeeksi rautaa, punasoluja ei pystytä tuottamaan tarpeeksi ja hapenkuljetus kehossa huononee.

Seuraavat oireet saattavat olla merkki anemiasta:

 • väsymys ja voimattomuus
 • huimaus
 • hengästyminen
 • sydämentykytykset
 • päänsärky
 • suhina korvissa

Oireita ei tunne jatkuvasti, koska keho voi tottua anemiaan. Raudanpuute johtuu useimmiten siitä, että on useiden syiden takia menettänyt paljon verta. Veren menettäminen voi johtua onnettomuudesta, vatsa- tai suolistosairauksista tai iästä. Vanhempana on vaikeampi ottaa käyttöön ravinnon kautta saatua rautaa.

Lisääntymisikäisille naisille suositeltu päivittäinen rauta-annos on 15 mg, josta vain 2-3 mg pääsee lopulta kehon käyttöön, sillä naiskehon raudanhyödyntämisteho on huono. Raskaana olevilla naisilla raudantarve vaihtelee, mutta runsaat kuukautiset, huono ruokavalio ja alhainen raudansaanti johtavat siihen, että monet raskaana olevat naiset kärsivät raudanpuutteesta.

Raudanpuute kuukautisten yhteydessä

Kuukautiset ovat yksi syy naisten raudanpuutteeseen. Siksi monet naiset tuntevat olonsa väsyneiksi ja heikoiksi. Vaivan hoitoon löytyy kuitenkin useita keinoja. Vakavimpiin raudanpuutostiloihin saa lääkäriltä rautatabletteja, ruiskeita tai tippoja, jotka sisältävät rautaa. Useimmissa tapauksissa pelkkä ravintolisä riittää kuitenkin hyvin.

Rauta ja raskaus

Monet naiset kärsivät raudanpuutteesta raskauden aikana. Kehon rautavaraston täyttämiseen voi kulua jopa puoli vuotta, joten on tärkeää, että rautaa on tarpeeksi jo ennen raskautta. Raudanpuute vaikuttaa myös sikiön kehitykseen ja istukan kasvuun, sillä myös lapsi tarvitsee rautaa.

Useimpien naisten kannattaa ottaa raskauden aikana rautalisiä, sillä tarpeeksi suuri raudansaanti luonnollisella tavalla on vaikeaa.

Muita riskiryhmiä

Urheilijat voivat menettää rautaa hikoilun kautta. Naisille, joilla on raudansaannissa muutenkin vaikeuksia, voi muodostua anemiaa ja kuukautiset voivat loppua. Lisää rautaa tarvitaan, jotta keho jaksaisi tehdä työtä, rakentaa lihasta ja selviytyä rasituksesta, jota etenkin eliittiurheilu aiheuttaa.

Rautalisiä löytyy hyvin varustetuista terveyskaupoista ja apteekeista. Rautalisän syömisestä tulee keskustella lääkärin kanssa, jos samanaikaisesti käyttää jotakin toista lääkettä.

Päivittäinen raudantarve

 • Lisääntymisikäiset naiset: 15 mg
 • Imettävät naiset: 15 mg
 • Ei-lisääntymisikäiset naiset: 9 mg
 • Miehet: 9 mg
 • Lapset: 8-11 mg

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: