Kirjoita hakusanasi

Hiivatulehdus vaikuttaa usein emättimen bakteeriflooraan ja maitohappobakteerien määrä vähenee. Kuva: Shutterstock

Hiivatulehdus vaikuttaa usein emättimen bakteeriflooraan ja maitohappobakteerien määrä vähenee. Kuva: Shutterstock

Alapään kutina

Alapään kirvely, kutina ja ärsytys ovat todella ikäviä. Monesti syynä on hiivatulehdus, mutta yhtä usein kutina johtuu emättimen normaalin bakteeriflooran häiriöstä - niin kutsutusta bakteeritasapainon häiriöstä.

Mainos:

Voi olla vaikea erottaa eri tilanteita toisistaan, koska oireet ovat samanlaisia. Molemmat ovat kuitenkin täysin vaarattomia ja helppoja hoitaa.

Bakteeritasapainon häiriö

Useimmilla naisilla on jossain vaiheessa kutinaa alapäässä. Yleinen syy ärsytykseen, kutinaan ja lisääntyneeseen vuotoon on emättimen bakteeritasapainon häiriö. Naisen alapäässä on luontaisesti laktobasilleja (maitohappobakteereita). Bakteeritasapainon häiriintyessä laktobasillit voivat hävitä ja antaa muille bakteereille mahdollisuuden kasvaa ja aiheuttaa oireita. Tällöin hiivatulehduksen tai bakteeritasapainon häiriön riski kasvaa.

Hiivatulehdus syntyy, kun emättimessä luonnollisesti oleva sieni lisääntyy immuunijärjestelmän heikentymisen vuoksi tai kun hyödylliset bakteerit (maitohappobakteerit) eivät pysty pitämään sientä hallinnassa. Kaikki naiset voivat saada hiivatulehduksen, mutta riski on suurempi antibioottikurssin jälkeen, raskauden aikana, ennen kuukautisia sekä diabeetikoilla. Infektioilla on taipumusta uusiutua.

Bakteeritasapainon häiriötä voi esiintyä kaiken ikäisillä naisilla. Tarkkaa syytä ei tiedetä. Ei tiedetä, johtuuko se infektiosta vai emättimen luonnollisen tasapainon muutoksista. Liiallinen hygienia, antibioottikuuri tai pitkään kestävät kuukautiset voivat horjuttaa tasapainoa. Tiukoilla housuilla, stringeillä ja vahvasti hajustetuilla saippuoilla voi myös olla haitallisia vaikutuksia.

Bakteeritasapainon häiriö vai hiivatulehdus?

Bakteeritasapainon häiriötä ja hiivatulehdusta voi olla vaikea erottaa toisistaan, koska oireet ovat samankaltaisia.

  • Yleisin bakteeritasapainon häiriön oire on pahanhajuinen, kalan hajua muistuttava valkovuoto. Haju on erityisen voimakas kuukautisten aikana sekä yhdynnän jälkeen. Vuoto on ohutta ja väriltään harmaankeltaista. Vakavassa infektiossa voi esiintyä myös kutinaa ja kirvelyä.
  • Hiivasienessä kutina on erittäin voimakasta, vuoto valkoista ja paakkuista, mutta yleensä hajutonta. Joillakin voi olla enemmän valkovuotoa, kun taas toiset kokevat kuivuutta.
  • Hiivasieni tai bakteeritasapainon häiriö eivät ole sukupuolitauteja, eivätkä ne tartu kumppaniin sukupuoliyhteydessä.

Alapään vaivojen hoito

Hiivatulehduksessa:

Hiivatulehdus vaikuttaa usein emättimen bakteeriflooraan ja maitohappobakteerien määrä vähenee. Hiivatulehdus voidaan hoitaa erityisillä sieniä tappavilla lääkkeillä, joita on saatavilla apteekeista ilman reseptiä. Jos käyttää sienilääkkeitä liian usein olematta varma, onko todella kyse hiivatulehduksesta, on olemassa riski päätyä noidankehään, jossa oireet uusiutuvat jatkuvasti ja pahenevat. On muitakin ilman reseptiä saatavia laktobasilleja (maitohappobakteereja) sisältäviä tuotteita, jotka rakentavat luonnollisen bakteeriflooran uudelleen. Sen lisäksi, että ne hoitavat hiivatulehdusta, ne myös ennaltaehkäisevät ja vähentävät uusiutumisen riskiä. Nämä tuotteet ovat niin hellävaraisia, että niitä ei voi annostella liikaa. Niitä voi käyttää jopa raskauden ja imetyksen aikana.

Bakteeritasapainon häiriössä:

Jos bakteeriflooran tasapaino on häiriintynyt, voi kokeilla paikallishoitoa laktobasilleilla (maitohappobakteereilla), jotka viedään emättimeen. Niitä saa apteekeista ilman reseptiä. Tällainen hoito annetaan kuurina, joka palauttaa emättimen tasapainon, minkä ansiosta kutina ja vähäinen valkovuoto häviävät. Jos oireet eivät häviä viikon kuluessa tai ne pahenevat, on otettava yhteys lääkäriin. Saatavilla on reseptillä määrättävä antibioottihoito, joko tablettina tai emätinvoiteena.

Pyydä apua terveyskeskuksesta tai gynekologilta

  • Jos kutina ei häviä tai pahenee
  • Jos vuodon ulkonäkö muuttuu vihreäksi, keltaiseksi,kokkareiseksi tai veriseksi.
  • Jos hiivasienilääkitys ei auta
  • Jos hiivatulehdus toistuu useammin kuin kaksi kertaa puolessa vuodessa

Hyviä neuvoja

Bakteeritasapainon häiriöitä voi vähentää välttämällä pesua tavallisella saippualla. Käytä mieluummin intiimisaippuaa, joka on kehitetty erityisesti herkälle intiimialueelle tai hajustamatonta vauvaöljyä. Liian usein toistuvaa pesua on hyvä välttää. Pese enintään joka toinen päivä, jotta luonnollinen bakteerifloora ei häiriinny. Muista myös välttää liian tiukkoja housuja ja alusvaatteita. Joskus hieman löysästi istuvat puuvillahousut voivat helpottaa oireita. Apteekeissa on hoitavia ja ennalta ehkäiseviä ilman reseptiä saatavia lääkkeitä, kysy neuvoa.

Alapään kutinasta ei tarvitse kärsiä turhaan, apua on saatavilla!

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: