Kirjoita hakusanasi

Apu runsaisiin kuukautisiin

Apu runsaisiin kuukautisiin

Mainos:

Useimmille naisille kuukautiset ovat luonnollinen osa arkea. Noin 10 % naisista kuitenkin kärsii normaalia runsaammasta verenvuodosta kuukautisten aikana.

Normaali elämä kuukautisten aikana on itsestäänselvyys useimmille naisille. Osa naisista on tottunut elämään runsaiden kuukautisten kanssa. Toisille taas runsas vuoto aiheuttaa ylimääräistä harmia. Naiset, jotka kokevat runsaat kuukautiset ongelmaksi, voivat onneksi hakea tilanteeseen apua.

Verenvuodon hillitsijät – apu runsaisiin kuukautisiin

Jos sinusta tuntuu, että kuukautisvuotosi on normaalia runsaampi ja haluat päästä eroon ikävästä vaivasta, apua on saatavilla. 

Traneksaamihappo on verenvuotoa hillitsevä lääke, jota myydään ilman reseptiä kaikissa apteekeissa. Traneksaamihappo ei vaikuta hormoneihin, kuukautiskiertoon eikä ovulaatioon, mutta voi vähentää kuukautisvuotoa jopa 40 prosenttia. Lääkkeen vaikuttavana aineena toimii traneksaamihappo, mutta sitä on saatavilla usealla eri kauppanimellä valmistajasta riippuen. Hapolla on verta hyydyttävä vaikutus, mikä puolestaan vähentää kuukautisvuotoa. 

Lääkkeitä otettaessa on hyvin tärkeää noudattaa suositeltua annosta hyvän hoitotuloksen saavuttamiseksi. Traneksaamihappoa voidaan nauttia enintään 4 päivää ilman lääkärin määräämää reseptiä – mikäli koet tarvitsevasi pitemmän hoitojakson, ota yhteyttä lääkäriisi. Jos olet epävarma lääkityksen aloittamisesta tai jos sinulla on siitä kysyttävää, ota yhteys apteekkiin tai omaan lääkäriisi.

Onko kuukautisvuotoni “normaalia” runsaampaa?

Jos et ole varma, onko vuotosi normaalia vai runsasta, voit tutustua seuraaviin väittämiin. Olemme keränneet väittämiin muutamia runsaalle kuukautisvuodolle ominaisia piirteitä.

  • Vuodan niin paljon, että minun on vaikeaa mennä kouluun tai töihin.
  • Tarvitsen kuukautisten aikana lisäsuojaa: kaksin verroin terveyssiteitä, tamponeja, suojia tai vaippoja, ettei vuoto tulisi läpi.
  • Minun pitää nousta keskellä yötä vaihtamaan kuukautissuoja.

Jos vastasit “kyllä” yhteen tai useampaan näistä väittämistä, kuukautisesi ovat normaalia runsaammat. Runsas kuukautisvuoto voi pahimmassa tapauksessa johtaa anemiaan, jonka tyypillisiä oireita ovat väsymys, ihon kalpeus, huimaus ja tinnitus. Anemia on raskaiden kuukautisten vakava oire, joka tulisi ottaa seurantaan, mikäli sinulla ilmenee siihen liittyviä oireita. Useimmille naisille runsaat kuukautiset eivät kuitenkaan aiheuta vakavia käytännön ongelmia, ja oireisiin on olemassa tehokkaita hoitokeinoja. 

Suurimmalla osalla naisista kuukautisten aikainen vuoto on noin 20–40 ml. Yli 80 ml:n vuoto on yleensä merkki runsaista kuukautisista; kokemukset ja oireet tosin vaihtelevat yksilöstä riippuen. Pohdi, voitko toimia kuukautisten aikana normaalisti vai hankaloittaako runsas vuoto normaalia arkielämääsi liikaa.

Elä vapaasti kuukautisista huolimatta

Runsaat kuukautiset voivat haitata arkea. Et voi nauttia pitkistä lomamatkoista, illallisista tai urheiluharrastuksista. Mielessä pyörii jatkuva huoli siitä, että kuukautiset vuotavat yli ja koet jokapäiväisen elämäsi rajoittuneen. Jos olet yli 15-vuotias ja kuukautisesi ovat säännölliset, voit saada reseptilääkityksen ongelmaasi. Mikäli kuukautisiin liittyvät ongelmat askarruttavat mieltäsi tai koet vuotosi olevan erityisen runsas, otathan yhteyttä lääkäriisi.

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: