Kirjoita hakusanasi

Hiivasieni aiheuttaa bakteerien määrän kasvua ja maitohappobakteerien vähenemistä emättimessä.

Hiivasieni aiheuttaa bakteerien määrän kasvua ja maitohappobakteerien vähenemistä emättimessä.

Kutina sukupuolielimissä

Mainos:

Kirvely, kutina ja ärsytys sukupuolielimissä on aina hankala vaiva. Usein syynä on hiivasieni, mutta melkein yhtä usein kyseessä on normaalin bakteerikannan epätasapaino. 

Voi olla vaikeaa erottaa nämä kaksi toisistaan, koska oireet ovat samanlaisia. Molemmat ovat täysin vaarattomia ja helppoja hoitaa. 

Bakteeritasapainon häiriintyminen

Useimmat naiset kärsivät sukupuolielinten kutiamisesta satunnaisesti. Yleinen syy on bakteeritasapainon heittely. Luonnolliset maitohappobakteerit hallitsevat yleensä naisten sukupuolielimiä. Tasapainon häiriintyminen antaa muille bakteereille mahdollisuuden kasvaa ja aiheuttaa oireita, kuten kutinaa. 

Bakteeritasapainon häiriintymistä voi esiintyä kaikenikäisillä naisilla. Syytä häiriintymiseen ei tiedetä. Ei tiedetä, johtuuko se tulehduksesta tai emättimen luonnollisen olotilan muutoksista. Liiallinen hygienia tai antibioottikuuri voivat myös aiheuttaa epätasapainoa. Tiukoilla housuilla, stringeillä ja vahvasti hajustetuilla saippuoilla voi olla myöskin negatiivisia vaikutuksia. 

Bakteeriepätasapaino vai hiivatulehdus?

Bakteeriepätasapainoa ja hiivasientä on vaikea erottaa toisistaan, koska oireet ovat samankaltaisia. 

Bakteeritasapainon heittäessä yleisin oire on vuoto, jonka haju muistuttaa pilaantuneen kalan hajua. Haju on erityisen voimakas kuukautisvuodon aikana ja yhdynnän jälkeen. Vakavassa tulehduksessa voi ilmetä myös kutinaa ja kirvelyä sekä tummempaa vuotoa. Hiivasienessä kutina on todella voimakasta ja vuoto valkoista ja hieman paakkuista, mutta hajutonta. Joillakin voi olla enemmän valkovuotoa, kun taas jotkut kokevat kuivuutta. Hiivasieni tai bakteeriepätasapaino eivät ole sukupuolitauteja, eikä niitä voi tartuttaa kumppaniin esimerkiksi seksin välityksellä. 

Hoito

Bakteeriepätasapainoa hoidetaan laktobasilleilla. Apteekeissa on saatavana reseptivapaita emätinpuikkoja, joissa on maitohappobakteereja. Tätä hoitoa käytetään kuurina ja se palauttaa emättimen normaalin tasapainon, jolloin kutina helpottaa ja vuoto vähenee. Jos oireet eivät häviä viikon kuluessa tai ne pahenevat, on syytä hakeutua hoitoon. On olemassa erityisiä reseptilääkkeitä, antibiootteja, jotka ovat joko tabletteja tai voidetta. 

Hiivasieneen on olemassa erityinen lääke, joka hävittää sienen. Myös hiivasieni-infektio vaikuttaa haitallisesti emättimen normaaliin bakteerikantaan ja hyvät maitohappobakteerit vähenevät. Siksi laktobasillihoidon voi tehdä hiivasienihoidon jälkeen, koska hiivasieni aiheuttaa usein myös bakteeritasapainon heittelemistä. 

Apua terveyskeskuksesta tai gynekologilta

  • Jos kutina ei häviä tai pahenee.
  • Jos vuodon ulkonäkö tai väri muuttuu vihreäksi, keltaiseksi, rakeiseksi tai veriseksi.
  • Jos hiivasienilääkitys ei auta.
  • Jos hiivasientä esiintyy useammin kuin kaksi kertaa puolessa vuodessa.

Hyviä neuvoja

Yksi keino välttää bakteeriepätasapainoa on saippuapesujen välttäminen. On parempi käyttää hajustamatonta vauvaöljyä. Muista myös välttää liian tiukkoja housuja ja alusvaatteita. Joskus hieman löysät puuvillaiset alushousut auttavat.

 

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: