Kirjoita hakusanasi

Rintasyöpä muodostaa yli neljäsosan kaikista naisten sairastamista syövistä.

Rintasyöpä muodostaa yli neljäsosan kaikista naisten sairastamista syövistä.

Kaikki rintasyövästä

Mainos:

Rintasyöpä on tavallisin syöpä naisilla. Se muodostaa yli neljäsosan kaikista naisten sairastamista syövistä ja uusia rintasyöpätapauksia ilmenee Suomessa vuosittain n. 5000. Rintasyövän riski kasvaa iän myötä ja sairaus on melko harvinainen alle 40-vuotiailla. Rintasyövän tavallisin merkki on rinnassa oleva patti tai kyhmy, joka yleensä huomataan mammografiatutkimuksessa. Syövän toteaminen aikaisessa vaiheessa lisää sen paranemismahdollisuuksia.

Läheisten tuki on tärkeää

Syöpään sairastuminen on traumaattinen kokemus ja usein tieto sairastumisesta tai huoli sen mahdollisuudesta vaikuttaa vahvasti henkilön tunteisiin ja ajatuksiin. Ystävien ja läheisten tuki on tällöin tärkeää, jotta syöpään sairastunut saisi pukea huolensa ja ajatuksensa sanoiksi. Ole läsnä ja tarjoa tukeasi vaikka vain kuuntelemalla.

Rintasyövän oireet

Rintasyöpä huomataan usein patista tai kyhmystä rinnassa tai kainalossa. Myös rinnan muotoon ja ulkonäköön kannattaa kiinnittää huomiota. Jotkut syöpätyypit voivat vaikuttaa niin, että koko rinta kasvaa ja tuntuu kovemmalta. Joskus oireena voi olla punainen tai sisäänpäin vetäytynyt ihoalue. Aikaisia oireita voivat olla myös nännin muutokset tai nännistä erittyvä vuoto, jossa voi olla joskus jälkiä myös verestä. 

Useimmat rintasyöpätapaukset havaitaan mammografiassa. Rintojen säännöllinen tutkiminen itse sekä tutkituttaminen kannattaa, sillä silloin syöpä voidaan huomata jo aikaisessa vaiheessa, ja sen paranemismahdollisuudet ovat paremmat. 

Rintasyövän syitä

Rintasyövän aiheuttajaa ei tarkasti tiedetä, mutta on olemassa tekijöitä, jotka voivat lisätä rintasyöpään sairastumisen riskiä. Luultavasti sairaus johtuu monen eri tekijän summasta. Näitä voivat olla mm.:

  • Hormonaaliset tekijät, joilla on merkittävä rooli rintasyövän synnyssä.
  • E-pillerit ja hormonihoidot, jotka lisäävät rintasyövän riskiä jonkin verran.
  • Perinnöllisyys, jolla voi myös olla merkitystä.

Rintasyövän eri tyypit

Rintasyöpää on useita eri tyyppejä. Osalla naisista syöpäsolut kasvavat nopeasti, kun taas osa sairastaa hitaammin leviävää syöpää. Useimmiten sairaus saa alkunsa maitotiehyiden soluissa, mutta se voi alkaa myös itse maitorauhasissa. Joissakin tapauksissa syöpä voi alkaa myös maitorauhasten väliin jäävässä sidekudoksessa.

Rintasyövän ennuste

Rintasyövän ennuste on parantunut varhaisemman toteamisen ja parempien hoitomenetelmien myötä. On erittäin tärkeää, että jokainen nainen itse tutkii rintansa säännöllisesti, jotta mahdolliset kyhmyt ja muutokset havaittaisiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Rintasyövän hoito

Rintasyöpää hoidetaan useimmiten leikkauksella. Leikkauksessa poistetaan koko rinta tai osa siitä sen mukaan, kuinka iso kasvain on kyseessä. Leikkauksen lisäksi potilas saa sädehoitoa ja joissakin tapauksissa syöpää hoidetaan lisäksi hormoneilla, vasta-aineilla ja solunsalpaajilla. Näillä keinolla pyritään ehkäisemään syövän uusiutuminen. Uusiutumisen riski on suurin ensimmäisinä vuosina sairastumisen jälkeen. Tästä syystä syöpään sairastuneet naiset käyvät säännöllisesti tarkastuskäynneillä ja mammografiassa.

Rintasyövän kanssa eläminen

Syöpäsairauksien, kuten rintasyövän, tutkimus etenee jatkuvasti. Vuosittaisten kampanjoiden avulla pyritään lisäämään tietoa rintasyövästä ja keräämään rahaa sen tutkimiseen. Rintasyöpään sairastuneen ei pidä unohtaa elämäänsä ennen syöpää, vaan jatkossakin olisi tärkeää pyrkiä tekemään asioita ja harrastamaan aktiviteetteja, jotka pitävät mielen korkealla. On tärkeää, ettei sairaus vie kokonaan mukanaan: tässä vertaistuella on tärkeä rooli.

 

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: