Kirjoita hakusanasi

Noin 30 prosenttia kaikista naisten syövistä on rintasyöpiä. Rintasyöpään sairastuvien mediaani-ikä on hieman yli 65 vuotta. Kuva: Shutterstock

Noin 30 prosenttia kaikista naisten syövistä on rintasyöpiä. Rintasyöpään sairastuvien mediaani-ikä on hieman yli 65 vuotta. Kuva: Shutterstock

Noin 65 prosenttia rintasyöpätapauksista havaitaan mammografiatutkimuksessa. On tärkeää tutkia rinnat säännöllisesti, jotta muutokset voidaan havaita varhain.  Kuva: Shutterstock

Noin 65 prosenttia rintasyöpätapauksista havaitaan mammografiatutkimuksessa. On tärkeää tutkia rinnat säännöllisesti, jotta muutokset voidaan havaita varhain. Kuva: Shutterstock

Tutkimus etenee jatkuvasti, kun on kyse syöpäsairauksista, kuten rintasyövästä, ja vuosittaisilla kampanjoilla kiinnitetään yleistä huomiota tautiin. Kuva: Shutterstock

Tutkimus etenee jatkuvasti, kun on kyse syöpäsairauksista, kuten rintasyövästä, ja vuosittaisilla kampanjoilla kiinnitetään yleistä huomiota tautiin. Kuva: Shutterstock

Kaikki rintasyövästä

Noin 30 prosenttia kaikista naisten syövistä on rintasyöpiä ja Ruotsissa sairastuu vuosittain noin 8000 naista. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpämuoto. Täältä voit muun muassa lukea, mihin merkkeihin on kiinnitettävä huomiota, kenen puoleen kääntyä, jos epäilee rintasyöpää ja mitä sukulaisena voi ottaa huomioon.

Mainos:

Jos sinulla on diagnosoitu rintasyöpä, sinulla on pahanlaatuinen (maligni) kasvain. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpämuoto, ja on laskettu, että noin 30 prosenttia kaikista naisten syövistä on rintasyöpää. Keuhkosyövän jälkeen rintasyöpä on eniten naisten kuolemia aiheuttava syöpämuoto Ruotsissa.

Joka vuosi noin 8 000 naisella ja 60 miehellä Ruotsissa diagnosoidaan rintasyöpä. Rintasyövän riski kasvaa iän myötä ja rintasyöpään sairastuneiden mediaani-ikä on hieman yli 65 vuotta. Rintojen kyhmy tai patti on yleisin rintasyövän merkki ja noin 65 prosenttia kasvaimista havaitaan mammografiatutkimuksella. Varhainen havaitseminen lisää mahdollisuutta parantaa tautia. Onneksi tutkimukset, uudet hoitovaihtoehdot ja etenkin mammografiaohjelma ovat osaltaan edistäneet viime vuosikymmenien aikana mahdollisuutta parantua rintasyövästä.

Tästä artikkelista voit lukea lisää ravinnon ja ruokavalion merkityksestä syöpähoidoista selviytymiseksi.

Rintasyövän merkit

Rintasyöpä havaitaan useimmiten kyhmystä tai patista rinnassa tai lähialueella, kuten esimerkiksi kainalossa. Muita tärkeitä merkkejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota, ovat rinnan muodon ja ulkonäön muutokset tai onko rinta muuttunut kovemmaksi. Myös ihon punoitus tai ns. appelsiini-iho, rinnan ihon haavaumat tai ihottuma nänneissä voivat olla merkkejä rintasyövästä.

Varhaisia oireita voivat olla myös nännin muutokset tai nännistä erittyvä vuoto, jossa voi joskus olla myös merkkejä verestä. Monet rintasyöpätapaukset havaitaan mammografiatutkimuksessa. Ruotsissa kaikille 40-74-vuotiaille naisille tarjotaan mammografiatutkimusta noin kahden vuoden välein. Niiden välillä on tärkeää tutkia rinnat säännöllisesti, jotta muutokset voidaan havaita varhain, mikä lisää mahdollisuuksia parantua taudista.

Jos epäilet rintasyöpää

Jos olet löytänyt rinnastasi kyhmyn tai muita oireita, jotka saavat sinut epäilemään rintasyöpää, voit soittaa rintasyöpävastaanottoon, joka on useimmissa sairaaloissa. Voit myös ottaa yhteyttä terveyskeskukseesi tai gynekologiisi, joka voi tehdä alustavan tutkimuksen.

Rintasyövän syyt

Jos sinulla on diagnosoitu rintasyöpä, sinulla on pahanlaatuinen (maligni) kasvain. Rintasyövän syitä ei ole täysin selvitetty, mutta tiedetään, että noin 10 prosentissa tapauksista syy on perinnöllinen. Kahdesta viiteen prosentissa rintasyöpätapauksista, BRCA1- tai BRCA2-mutaatiot ovat rintasyövän aiheuttaja. Jos alttius on perinnöllinen, voi käydä erityistarkastuksissa. Syöpää ei voi aiheuttaa itse eikä tauti tartu. Todennäköisesti tauti johtuu useiden eri tekijöiden monimutkaisesta vuorovaikutuksesta, kuten perinnöllisyysalttiudesta, erilaisista elintapatekijöistä ja hormonaalisesta vaikutuksesta rintarauhasiin.

Rintasyövän eri tyypit

Rintasyöpää on useita eri tyyppejä. Joillakin naisilla syöpäsolut kasvavat hyvin nopeasti, kun taas osa sairastaa hitaammin leviävää syöpää. Useimmiten tauti saa alkunsa maitotiehyiden soluissa, mutta se voi alkaa myös itse maitorauhasissa. Joissakin tapauksissa syöpää voi esiintyä maitorauhasten välisessä sidekudoksessa.

Rintasyövässä on tärkeä saada tukea läheisiltä

Syöpä on trauma siihen sairastuvalle. Tieto syöpään sairastumisesta tai huoli syöpään sairastumisen mahdollisuudesta täyttää ajatukset. Siihen kuuluu eri vaiheiden läpikäyminen monta kertaa ja tunteet voivat kulkea vuoristorataa. Ystävien ja läheisten tuki on silloin tärkeää. On hyvä olla läsnä ja tukena, eikä vähiten hoitotapaamisissa. Apu kysymysten esittämiseen ja vastausten kuunteluun voivat helpottaa sairastunutta.

Rintasyöpää sairastavan läheisenä ja ystävänä on tärkeää olla tavoitettavissa siinä määrin kuin henkilö haluaa. Suurena tukena voi olla olemalla vain lähellä, kysymällä voiko tehdä jotain ja kuuntelemalla.

Rintasyövän ennuste

Kun rintasyöpä havaitaan varhaisessa vaiheessa, usein mammografiaohjelman kautta, ja uusilla paremmilla hoitomenetelmillä paranemisen mahdollisuudet ovat lisääntyneet. Rintasyövän ennuste on parantunut ja vuosina 2006-2017 kuolleisuus väheni 15 prosentilla yli 30-vuotiaiden naisten joukossa. Positiivisen trendin jatkamiseksi on äärimmäisen tärkeää, että naiset tutkivat säännöllisesti rintansa ja etsivät kyhmyjä tai muutoksia. Koska syöpä on yksilöllinen sairaus, et voi verrata itseäsi muihin. Keskustele lääkärisi kanssa, jos sinulla on kysymyksiä ja huolenaiheita.

Rintasyövän hoito

Rintasyöpää hoidetaan useimmiten leikkauksella. Yhä useammille tiettyä rintasyöpätyyppiä sairastaville naisille tarjotaan niin kutsuttua neoadjuvanttihoitoa ennen leikkausta. Sen tarkoitus on pyrkiä kutistamaan kasvain niin, että suppeampi toimenpide voi riittää. Lisäksi se antaa vastauksen rintasyövän herkkyydestä lääkkeisiin.

Yleensä osa rinnasta poistetaan (säästävä rintasyöpäkirurgia), mutta joskus päätetään poistaa koko rinta. Yleensä leikataan pois myös yksi tai useampia kainalon imusolmukkeita analyysia varten. Useimmat saavat lisähoitoa esimerkiksi sytostaattien, sädehoidon ja/tai niin sanotun antihormonihoidon muodossa. Voidaan myös antaa luustoa vahvistavaa hoitoa, bisfosfonaatteja, taudin uusiutumisen vähentämiseksi ja luustoon vaikuttamiseksi. Siinä tapauksessa vaaditaan, että hammaslääkäri tutkii, onko aiemmin ollut esimerkiksi parodontiitti tai leukaluun infektio, koska hoito voi aiheuttaa leukavaurioita.

Uusiutumisen riski on suurin ensimmäisten vuoden aikana. Siksi rintasyövän takia hoidettujen naisten tulee käydä säännöllisesti lääkärintarkastuksessa ja mammografiassa.

HER2-positiivinen rintasyöpä sisältää proteiinia, joka lisää syöpäsolujen kasvua. Vasta-aineita sisältävien täsmälääkkeiden ansiosta proteiini voidaan estää. Koska hoito voi joillakin henkilöillä vaikuttaa sydämeen, sydän tutkitaan useita kertoja viikossa hoitojen aikana. Se on lisäksi hoidettavissa ja häviää yleensä hoidon jälkeen.

Elämä rintasyövän kanssa

Syöpädiagnoosin saaminen on usein shokki ja trauma, ja voi viedä aikaa, ennen kuin pystyy jollakin tavalla suhtautumaan sairauteen. Syöpä on yksilöllinen sairaus, joten jokaisella on oma polkunsa, eikä ole oikeaa tai väärää tapaa suhtautua tilanteeseensa.

Syöpäsairauksien tutkimus etenee jatkuvasti, kuten rintasyöpien tutkimus. Vuosittaisilla kampanjoilla lisätään yleistä tietoisuutta taudista, mikä auttaa taloudellisesti tukemaan meneillään olevaa tutkimusta, löytämään uusia hoitovaihtoehtoja ja parannuskeinoja.

Jos olet sairastunut rintasyöpään, on tärkeää, ettei unohda elämää ennen syöpää – yritä siinä määrin kuin mahdollista tehdä asioita, jotka tekevät sinut onnelliseksi ja joissa saatat unohtaa taudin hetkeksi. On tärkeää, että ei suhtaudu välinpitämättömästi, mutta että sairaus ei myöskään vie kokonaan mukanaan. Elämän pieniin asioihin keskittyminen, ajan ottaminen pohtimiseen ja itsensä ympäröiminen rakkailla ihmisillä voi olla tärkeää, kun elämä tuntuu raskaalta.

Lue lisää artikkeleita syövästä
Kohtusyöpä
Kohdunkaulan syöpä
Munasarjasyöpä
Syöpä

Rintasyöpä muodostaa yli neljäsosan kaikista naisten sairastamista syövistä.

Rintasyöpä muodostaa yli neljäsosan kaikista naisten sairastamista syövistä.

Kaikki rintasyövästä

Mainos:

Rintasyöpä on tavallisin syöpä naisilla. Se muodostaa yli neljäsosan kaikista naisten sairastamista syövistä ja uusia rintasyöpätapauksia ilmenee Suomessa vuosittain n. 5000. Rintasyövän riski kasvaa iän myötä ja sairaus on melko harvinainen alle 40-vuotiailla. Rintasyövän tavallisin merkki on rinnassa oleva patti tai kyhmy, joka yleensä huomataan mammografiatutkimuksessa. Syövän toteaminen aikaisessa vaiheessa lisää sen paranemismahdollisuuksia.

Läheisten tuki on tärkeää

Syöpään sairastuminen on traumaattinen kokemus ja usein tieto sairastumisesta tai huoli sen mahdollisuudesta vaikuttaa vahvasti henkilön tunteisiin ja ajatuksiin. Ystävien ja läheisten tuki on tällöin tärkeää, jotta syöpään sairastunut saisi pukea huolensa ja ajatuksensa sanoiksi. Ole läsnä ja tarjoa tukeasi vaikka vain kuuntelemalla.

Rintasyövän oireet

Rintasyöpä huomataan usein patista tai kyhmystä rinnassa tai kainalossa. Myös rinnan muotoon ja ulkonäköön kannattaa kiinnittää huomiota. Jotkut syöpätyypit voivat vaikuttaa niin, että koko rinta kasvaa ja tuntuu kovemmalta. Joskus oireena voi olla punainen tai sisäänpäin vetäytynyt ihoalue. Aikaisia oireita voivat olla myös nännin muutokset tai nännistä erittyvä vuoto, jossa voi olla joskus jälkiä myös verestä. 

Useimmat rintasyöpätapaukset havaitaan mammografiassa. Rintojen säännöllinen tutkiminen itse sekä tutkituttaminen kannattaa, sillä silloin syöpä voidaan huomata jo aikaisessa vaiheessa, ja sen paranemismahdollisuudet ovat paremmat. 

Rintasyövän syitä

Rintasyövän aiheuttajaa ei tarkasti tiedetä, mutta on olemassa tekijöitä, jotka voivat lisätä rintasyöpään sairastumisen riskiä. Luultavasti sairaus johtuu monen eri tekijän summasta. Näitä voivat olla mm.:

  • Hormonaaliset tekijät, joilla on merkittävä rooli rintasyövän synnyssä.
  • E-pillerit ja hormonihoidot, jotka lisäävät rintasyövän riskiä jonkin verran.
  • Perinnöllisyys, jolla voi myös olla merkitystä.

Rintasyövän eri tyypit

Rintasyöpää on useita eri tyyppejä. Osalla naisista syöpäsolut kasvavat nopeasti, kun taas osa sairastaa hitaammin leviävää syöpää. Useimmiten sairaus saa alkunsa maitotiehyiden soluissa, mutta se voi alkaa myös itse maitorauhasissa. Joissakin tapauksissa syöpä voi alkaa myös maitorauhasten väliin jäävässä sidekudoksessa.

Rintasyövän ennuste

Rintasyövän ennuste on parantunut varhaisemman toteamisen ja parempien hoitomenetelmien myötä. On erittäin tärkeää, että jokainen nainen itse tutkii rintansa säännöllisesti, jotta mahdolliset kyhmyt ja muutokset havaittaisiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.

Rintasyövän hoito

Rintasyöpää hoidetaan useimmiten leikkauksella. Leikkauksessa poistetaan koko rinta tai osa siitä sen mukaan, kuinka iso kasvain on kyseessä. Leikkauksen lisäksi potilas saa sädehoitoa ja joissakin tapauksissa syöpää hoidetaan lisäksi hormoneilla, vasta-aineilla ja solunsalpaajilla. Näillä keinolla pyritään ehkäisemään syövän uusiutuminen. Uusiutumisen riski on suurin ensimmäisinä vuosina sairastumisen jälkeen. Tästä syystä syöpään sairastuneet naiset käyvät säännöllisesti tarkastuskäynneillä ja mammografiassa.

Rintasyövän kanssa eläminen

Syöpäsairauksien, kuten rintasyövän, tutkimus etenee jatkuvasti. Vuosittaisten kampanjoiden avulla pyritään lisäämään tietoa rintasyövästä ja keräämään rahaa sen tutkimiseen. Rintasyöpään sairastuneen ei pidä unohtaa elämäänsä ennen syöpää, vaan jatkossakin olisi tärkeää pyrkiä tekemään asioita ja harrastamaan aktiviteetteja, jotka pitävät mielen korkealla. On tärkeää, ettei sairaus vie kokonaan mukanaan: tässä vertaistuella on tärkeä rooli.

 

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: