Kirjoita hakusanasi

Leukemiassa iholle ilmaantuu usein selittämättömiä isoja mustelmia. Kuva: Shutterstock

Leukemiassa iholle ilmaantuu usein selittämättömiä isoja mustelmia. Kuva: Shutterstock

Verisyöpä (leukemia)

Erityyppisten luuydinsyöpien yhteisnimitys on leukemia. Veri muodostuu luuytimessä. Eri tyyppiset leukemiat jaetaan eri ryhmiin. Yksi ryhmistä on akuutti leukemia. Se on erittäin vakava sairaus, joka on hoidettava välittömästi. Toinen ryhmä on krooninen leukemia. Tämä leukemia voi olla pitkään oireeton.

Mainos:

Yhteinen nimittäjä leukemian eri tyypeille on, että syöpä on soluissa, jotka kehittyvät eri verisoluiksi. Kun sairastuu, verisolujen muodostus ei enää toimi niin kuin sen pitää, vaan osa kantasoluista muuttuu syöpäsoluiksi.

Verisyövän syyt

Verisolujen muodostus muuttuu, kun sairastuu verisyöpään. Tulevat valkosolut kehittyvät vahingossa leukemiasoluiksi, syöpäsoluiksi. Leukemiasolut valtaavat luuytimen, jolloin luuydin ei enää pysty tuottamaan tarpeeksi terveitä verisoluja.

Sairastumisen syytä ei vielä tiedetä, mutta siitä on teorioita. Ulkoisista tekijöistä epäillään säteilyä ja myös ympäristömyrkkyjen ja muiden kemikaalien uskotaan vaikuttavan sairastumiseen.

Verisyövän oireet

Verisyövän yleinen oire ovat taipumus saada mustelmia ilman syytä. Voi myös saada infektioita helpommin. Kalpeus ja väsymys ovat yleisiä oireita. Valitettavasti nämä oireet ovat tyypillisiä myös monissa muissa taudeissa. Jos epäilee sairautta, on syytä ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Terveydenhuollon neuvonnasta saa myös neuvoja ja vastauksia kysymyksiin.

Mahdollisia esiintyviä oireita:

  • Voimakas väsymys vaikeuttaa päivittäistä elämää eikä se katoa muutaman viikon kuluessa.
  • Äkillinen laihtuminen, vaikka syö samaa ruokaa kuin ennenkin.
  • Ilman syytä ilmaantuvat isot mustelmat.

Hoito

Leukemiaan on erilaisia hoitoja riippuen syövän tyypistä. Sairauden hoito koostuu usein useista eri hoitomuodoista. Akuuttia verisyöpää hoidetaan yleensä sytostaateilla eli solunsalpaajilla. Kroonista leukemiaa hoidetaan myös yleensä solunsalpaajilla ja muilla lääkkeillä.

Solunsalpaajat ovat lääke, joka tappaa syöpäsolut estämällä niiden jakautumisen. Syöpäsolut jakautuvat nopeammin kuin terveet solut ja sytostaatit tehoavat niihin paremmin. Kantasolusiirto on myös vaihtoehto sekä akuuteissa että kroonisissa verisyövissä. Potilaalle voidaan antaa glukokortikoideja, joilla rauhoitetaan solunsalpaajahoidon yhteydessä mahdollisesti esiintyvää tulehdusta. Tästä artikkelista voit lukea ravitsemuksen ja ruokavalion merkityksestä syöpähoidoille.

Tieto sairaudesta

Tiedon saaminen verisyövästä tai muusta syövästä on luonnollisesti raskasta. Uutinen on mullistavia ja elämä muuttuu yhtäkkiä. Tieto herättää voimakasta huolta ja epävarmuutta tulevaisuudesta. Itse taudin lisäksi hoidot ja kaikki sairaalakäynnit ovat raskaita. Voimakkaat epätodellisuuden tunteet ovat hyvin yleisiä. Voi myös tuntea vihaa ja surua.

Sairastuneen läheiset voivat ovat mukana sairaalassa hoitojakson aikana. Se on hyväksi sekä potilaalle että perheelle ja ystäville.

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: