Kirjoita hakusanasi

Eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä

Mainos:

Eturauhassyöpä on lähinnä vanhempien miesten ongelma – puolet sairastuneista on yli 70-vuotiaita eikä juuri kukaan ole alle 40-vuotias. 

Mitä aiemmin tauti todetaan, sitä paremmat ovat parantumisen mahdollisuudet. 

Eturauhasen kasvain

Eturauhassyöpä tarkoittaa syöpäkasvainta eturauhasessa. Syytä eturauhassyövän esiintymiseen ei tunneta, mutta se edellyttää mieshormonia. Muita syitä voi olla esimerkiksi perinnöllisyys. Myös ympäristöllä ja elintavoilla voi olla merkitystä. 

Jokaisen sairastuneen tila on erilainen. Joillakin kasvain voi kasvaa hyvinkin hitaasti ja saattaa kestää jopa 10–15 vuotta, ennen kuin se leviää tai aiheuttaa oireita. Joillakin sairaus etenee suhteellisen nopeasti. Viime vuosina syövän löytämisen menetelmiä on parannettu sekä uusia hoitoja kehitetty. Sen vuoksi useat sairastuneet ovat voineet jatkaa lähes normaalia elämää, vaikka syöpää ei saataisikaan täysin parannettua. 

Oireet

Eturauhassyöpä on varhaisessa vaiheessa oireeton. Joillakin virtsasuihku saattaa olla heikompi, virtsaamisen aloittaminen tuntua hankalalta tai virtsaamistarve lisääntyä. Nämä oireet eivät automaattisesti tarkoita, että sinulla olisi eturauhassyöpä. Veri virtsassa on oire, jonka takia täytyy aina hakeutua lääkäriin välittömästi. 

Joskus eturauhassyöpää ei havaita ennen kuin se on levinnyt. Kipu selässä tai lantiossa voi tarkoittaa syövän levinneen luustoon. Laihtuminen, väsymys, anemia ja jalkojen turvotus voivat olla eturauhassyövän oireita. Näille oireille on olemassa myös muita syitä. 

Tutkimukset

Sinun tulee käydä läpi useita testejä ennen kuin lääkäri voi todeta eturauhassyövän. Yleensä lääkäri tutkii eturauhasen ja ottaa verikokeen. Joskus tarvitaan kudosnäyte sekä röntgenkuvaus. 

Hoito

Eturauhassyöpää voidaan hoitaa monella eri tavalla. Tapa riippuu monista seikoista: miten pitkällä sairaus on, kuinka korkea on PSA-arvo, miten pahanlaatuisia syöpäsolut ovat, mikä on potilaan yleinen terveydentila ja minkä ikäinen potilas on. On tärkeää keskustella lääkärin kanssa erilaisista hoitomuodoista, koska eri hoitomuodoilla saattaa olla sivuvaikutuksia ja ne vaikuttavat elämänlaatuun. 

Kun eturauhassyöpä on varhaisessa vaiheessa, hoitovaihtoehtoja on yleensä kolme:

  • eturauhasen kirurginen poisto
  • kemoterapia
  • odottaminen

Jos tauti on levinnyt ja pahanlaatuisia syöpäsoluja löytyy paljon, PSA-arvo on korkea tai kasvain on suuri, kemoterapian lisäksi annetaan hormonihoitoa. 

Hakeudu hoitoon

Jos sinulla on virtsaamisvaikeuksia, verta virtsassa tai vastaavanlaisia oireita, hakeudu hoitoon. Sinut voidaan ohjata erikoislääkärin vastaanotolle. 

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: