Kirjoita hakusanasi

Eturauhassyöpä on ensisijaisesti vanhempien miesten sairaus – puolet sairastuneista on yli 70-vuotiaita eikä juuri kukaan ole alle 40-vuotias. Kuva: Shutterstock

Eturauhassyöpä on ensisijaisesti vanhempien miesten sairaus – puolet sairastuneista on yli 70-vuotiaita eikä juuri kukaan ole alle 40-vuotias. Kuva: Shutterstock

Eturauhassyöpä

Ruotsissa noin 10 000 miestä sairastuu vuosittain eturauhassyöpään ja 2 500 kuolee siihen. Tämä tekee eturauhassyövästä Ruotsin yleisimmän syöpäsairauden. Mitä aikaisemmin tauti havaitaan ja hoidetaan, sitä suurempi on mahdollisuus parantua.

Mainos:

Eturauhassyövästä voi parantua, mutta vaikka ei parantuisi, voi usein elää hyvää elämää monta vuotta. 

Eturauhasen syöpäkasvain

Eturauhassyöpä tarkoittaa syöpäkasvainta eturauhasessa, useimmiten sen uloimmassa osassa. Eturauhassyövän aiheuttajaa ei tiedetä, mutta miessukuhormonit vaikuttavat sen syntyyn. Muihin syihin voi kuulua perinnöllinen taipumus. Koska eturauhassyöpä on yleinen Skandinaviassa ja Yhdysvalloissa, kun se taas on harvinainen Kiinassa ja Japanissa, ruokavalio, ympäristöllä ja elintavoilla voi olla merkitystä taudille.

Jokaisen eturauhassyöpään sairastuneen tila kehittyy eri tavalla. Joillakin kasvain voi kasvaa niin hitaasti, että se ei koskaan aiheuta oireita eikä leviä, vaikka mies elää pitkään diagnoosin jälkeen. Joskus sairaus voi edetä suhteellisen nopeasti. Viime vuosina syövän havaitsemismenetelmät ovat parantuneet ja uusia hoitomenetelmiä on kehitetty. 

Eturauhassyövän oireet

Eturauhassyöpä on varhaisessa vaiheessa oireeton. Mahdollisia oireita ovat:

 • Heikompi virtsasuihku tai virtsaamisen aloittaminen on vaikeaa.
 • Veri virtsassa; tämä on oire, jonka syy on aina selvitettävä.
 • Virtsaamistarve voi myös lisääntyä. Mutta virtsaamisongelmien ei tarvitse johtua eturauhassyövästä. 

Joskus eturauhassyöpä aiheuttaa oireita vasta kun se on levinnyt eturauhasen ulkopuolelle, jolloin puhutaan levinneestä eturauhassyövästä. Sen yleisiä oireita ovat:

 • selkä- tai lantiokivut, jotka johtuvat syövän leviämisestä luustoon.
 • laihtuminen
 • väsymys
 • anemia
 • jalkojen turvotus

Näille oireille voi olla myös muita syitä. 

Verikoe eturauhassyövän riskin testaamiseksi 

Eturauhassyövän varhainen havaitseminen on ratkaisevan tärkeää kuolemanriskin vähentämiseksi. Koska eturauhassyöpä ei aiheuta oireita varhaisessa vaiheessa, on tärkeää käydä testissä. Ruotsissa on nykyään kaksi menetelmää, PSA, joka on ollut olemassa jo pitkään, ja upouusi niin kutsuttu Stockholm3-testi.

PSA. PSA-testi on helppo ja edullinen verikoe, joka voidaan tehdä tavallisessa terveyskeskuksessa. PSA-testi on ollut saatavilla 1990-luvun alusta lähtien. Tutkimukset osoittavat, että 50-70-vuotiaiden miesten seulonta verikokeilla ja PSA-analyysi kahden vuoden välein voi vähentää eturauhassyöpäkuolleisuutta samassa laajuudessa kuin mammografiaseulonta vähentää rintasyöpäkuolleisuutta. PSA on prostataspesifisen antigeenin, eturauhasen tuottaman valkuaisaineen lyhenne. Jopa terveiden miesten veressä on pieniä määriä PSA:ta, mutta eturauhassyövässä veren PSA-arvo nousee. 45 vuotta täyttäneille miehille, joiden PSA on yli 3 ng/ml, suositellaan urologin ottamaa kudosnäytettä.

Yksi PSA:n ongelmista on se, että testi ohittaa 30–50 prosenttia miehistä, joilla on vakava ja hoitoa vaativa syöpä. PSA-testi ei myöskään erottele vaarallisia ja vaarattomia eturauhaskasvaimia. Eturauhasessa on monia tavallisia muutoksia, jotka voivat lisätä PSA:n erittymistä vereen. Esimerkkejä tästä ovat hyvänlaatuinen eturauhasen liikakasvu, eturauhasen tulehdus tai virtsatieinfektio. Tämän seurauksena neljältä viidesosalta miehistä, jotka ovat ottaneet PSA-testin turhaan, otetaan kudosnäytteitä, jotka aiheuttavat kipua, verenvuotoa ja joihin liittyy verimyrkytyksen riski. Noin kaksi miestä 50:stä, joilta otetaan kudosnäyte, saa niin vakavan infektion, että he joutuvat sairaalahoitoon. Siksi tarpeettomat biopsiat ovat suuri ongelma.

Stockholm3-testi. PSA-testin heikkoudet saivat Karoliinisen instituutin tutkijat kehittämään verikokeen, jota kutsutaan Stockholm3-testiksi. Se on yksinkertainen verikoe PSA-testin tavoin. Stockholm3 on ollut saatavilla Ruotsissa syksystä 2017 lähtien ensimmäisenä maana maailmassa. Nyt se on saatavilla myös pohjoismaisissa naapurimaissa. Stockholm3-testi havaitsee aggressiivisen eturauhassyövän kaksi kertaa paremmin ja samalla tarpeettomat biopsiat vähenevät puolella PSA:han verrattuna. Toinen Stockholm3-testin etu on, että se lisää varhaisen havaitsemisen mahdollisuutta löytämällä syövän myös miehiltä, joiden PSA-arvot ovat alhaiset (1,5-3 ng/ml). Se on syöpä, jota ei tällä hetkellä löydetä. Noin 40 %:lla kaikista 50–70-vuotiaista miehistä PSA on 1,5-3 ng/ml. Stockholm3-testi antaa vastauksen ja selkeän suosituksen, minkä ansiosta lääkärin on helpompi tehdä päätös mahdollisista toimenpiteistä. Aikaa eturauhassyövän epäilystä hoidon aloittamiseen voidaan lyhentää. Pitkä aikaväli on tällä hetkellä suuri ongelma terveydenhuollossa. Esimerkiksi Tukholmassa ensimmäisestä epäilystä eturauhassyövän hoitoon kuluu yli 200 päivää.

Eturauhassyövän hoito

Eturauhassyöpää voidaan hoitaa monella eri tavalla. Menetelmän valinta riippuu useista asioista: Miten pitkällä sairaus on, miten pahanlaatuisia syöpäsolut ovat, mikä on potilaan yleinen terveydentila ja minkä ikäinen potilas on. On tärkeää keskustella lääkärin kanssa eri hoitomuodoista ja minkä hoidon itse haluaa valita, koska erilaiset hoidot voivat aiheuttaa haittavaikutuksia ja vaikuttaa elämänlaatuun. Varhaisessa vaiheessa oleva eturauhassyöpä ei vaadi monien kohdalla lainkaan hoitoa, mutta on käytävä tiheästi toistuvissa tarkastuksissa. Leikkaus ja sädehoito ovat tasavertaisia vaihtoehtoja eturauhassyövän hoitoon. 

– Useimmissa tapauksissa hoitovaihtoehtoja on useita. Kysy aina, onko lääkärin ehdottamalle hoidolle olemassa vaihtoehtoisia tai täydentäviä hoitoja. Nämä vaihtoehdot voivat olla keskimäärin hieman huonompia, mutta toimivat yksilötasolla”, kansallisen eturauhassyövän hoito-ohjelmaryhmän Regionala cancercentrum i samverkan:in puheenjohtaja, apulaisprofessori Ola Bratt sanoo.

Hän lisää, että hoitomenetelmän valinta vaihtelee eri maakäräjien ja myös saman maakäräjien eri sairaaloiden välillä. Tilanne toivottavasti paranee uusien kansallisten ohjeistusten myötä. Kun eturauhassyöpä on varhaisessa vaiheessa, hoitovaihtoehtoja on yleensä kolme: 

– eturauhasen kirurginen poisto 

– sädehoito, joskus yhdistettynä hormonihoitoon

– odottaminen toistaiseksi 

Vaikka merkityksettömän eturauhassyövän ylihoito on ongelma, monien miesten hoitoa vaativa eturauhassyöpä on alihoidettu. 

“Huolimatta siitä, että sädehoidon ja hormonihoidon yhdistelmä vähentää kuolleisuutta korkean riskin syövässä, nykyään vain puolet 70–80-vuotiaista korkean riskin syöpää sairastavista ruotsalaisista miehistä saa tällaista parantavaa hoitoa”, Ola Bratt sanoo.

Eturauhassyöpä on riippuvainen testosteronihormonista. Hormonihoidolla estetään kehoa muodostamasta testosteronia tai estetään testosteronin imeytyminen syöpäsoluihin. Hoidon ansiosta kasvain kutistuu ja tuhoutuu. Hoito voidaan tehdä eri tavoilla. Jos kivekset poistetaan kirurgisesti, testosteronin tuotanto lakkaa ja kasvain kutistuu. Tämän haittavaikutuksena on, että seksuaalinen halu ja kyky yhdyntään lakkaavat. Menetelmän harvinaisuus johtuu siitä, että se on peruuttamaton ja monet pitävät itseään silvottuna.

Testosteronin tuotanto voidaan estää lääkkeillä, yleensä niin kutsutuilla GnRH-analogeilla, josta käytetään nimeä lääkkeellinen kastraatio. Hoito annetaan injektiona 3 tai 6 kuukauden välein riippuen siitä, mikä sopii potilaalle parhaiten. Haittavaikutukset ovat täsmälleen samat kuin kivesten poistamisen jälkeen. Hoito voidaan antaa myös tabletteina, jos syöpä ei ole levinnyt liikaa. Se aiheuttaa lievempiä haittavaikutuksia. Tästä artikkelista voit lukea ravitsemuksen ja ruokavalion merkityksestä syöpähoidoille

Levinneen eturauhassyövän hoito

Ajan myötä syöpäsoluista voi tulla vähemmän herkkiä hormonihoidolle. Myöhemmin voi ilmaantua eturauhasoireita, imusolmukkeiden laajentumista tai leviämistä luustoon.

Sytostaattihoito annetaan yleensä tiputushoitona muutaman viikon välein. Sytostaatit voivat tilapäisesti hidastaa taudin etenemistä ja vähentää oireita (erityisesti kipua). Sytostaatit aiheuttavat paljon haittavaikutuksia, koska ne vaikuttavat myös terveisiin nopeasti jakautuviin soluihin, kuten mahalaukun ja suoliston soluihin, hiusten, kynsien ja luuytimen soluihin. Se selittää haittavaikutuksia, kuten hiustenlähtöä, kynsien haurastumista, pahoinvointia, ripulia ja puolustuksen heikentymistä infektioita vastaan. Nämä haittavaikutukset häviävät, kun hoito on lopetettu. Joillekin voi jäädä pysyviä oireita käsien ja jalkojen tunnon heikkenemisenä. Haittavaikutusten vuoksi sytostaatit eivät sovellu vanhimmille ja sairaimmille potilaille.  

 • Entsyymin estäjät ja uudet hormonisalpaajat ovat uusia, tabletteina otettavia lääkkeitä. Kun ne täydennetään meneillään olevaan lääkkeelliseen kastraatioon, taudin etenemistä voidaan hidastaa vielä lisää. Haittavaikutukset ovat lieviä. Entsyymin estäjiä annetaan yhdessä kortisonitablettien kanssa. Kortisonitabletteja tarvitaan, koska elimistön oma kortisonin tuotanto on estynyt.
 • Sädehoitoa voidaan käyttää etäpesäkkeisiin (metastaaseihin) muissa elimissä, yleensä luustossa. Sädehoito ei paranna tautia, mutta se lievittää oireita, erityisesti kipua. 
 • Isotooppihoito. Luustossa olevista etäpesäkkeistä johtuvia kipuja voidaan hoitaa radioaktiivisilla isotoopeilla radiumilla, strontiumilla tai samariumilla. Hyvin pienen annoksen ainetta sisältävä liuos injektoidaan verisuoneen. Isotooppi kerääntyy luuston etäpesäkkeisiin ja varastoituu sinne. Isotooppi lähettää sen jälkeen säteilyä paikallisesti etäpesäkkeisiin muutaman viikon ajan. Se lievittää yleensä kipuja tehokkaasti. Radiumhoitoa annetaan neljän viikon välein jopa kuusi kertaa. Samarium- ja strontiumhoito on kertaluonteinen hoito, mutta ne voidaan tarvittaessa toistaa muutaman kuukauden kuluttua.
 • TURP-leikkaus. Jos eturauhaskasvain painaa virtsaputkea ja vaikeuttaa virtsaamista, voidaan tehdä TURP-leikkaus. Se on samantyyppinen leikkaus, jota käytetään eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoitoon. Leikkaus tehdään kapealla, virtsaputken läpi työnnettävällä instrumentilla. 
 • Uusia hoitoja. Eturauhassyövän hoitoa tutkitaan paljon. Siksi on vaikea sanoa, mikä hoito voi omalla kohdalla olla käytettävissä tulevaisuudessa. Joskus voi päästä mukaan tutkimukseen, jossa testataan uusia lääkkeitä.  

Selkäkipu voi olla oire etäpesäkkeistä

Kun syöpä on tehnyt etäpesäkkeitä eli metastaaseja, emokasvaimen syöpäsolut ovat levinneet kehon muihin osiin. Luustometastaaseissa syöpäsolut ovat levinneet luustoon. Rintasyövän tavoin eturauhassyövän luustometastaasit ovat yleisiä. Jopa 95 prosentilla eturauhassyöpään kuolleista on ollut metastaaseja luustossa. Tämä tarkoittaa, että eturauhassyöpä aiheuttaa noin 3 000 ruotsalaiselle miehelle vuosittain etäpesäkkeitä luustoon”, Ola Bratt sanoo. Selkäkipu voi johtua syövän leviämisestä luustoon ja on tärkeää tutkia tilanne mahdollisimman pian. Silloin tarvitaan tehokkaampaa lääkehoitoa ja mahdollisesti jopa sädehoitoa. 

Luustometastaasit voivat olla hyvin kivuliaita. Luustometastaasien aiheuttaman kivun lievitykseen on monia erilaisia hoitoja, mutta paras kipua lievittävä hoito on tehokas syöpähoito, Ola Bratt toteaa. Luustometastaasit voivat joskus painaa selkäydintä ja aiheuttaa halvaantumisen. Silloin on tärkeää, että leikkaus tehdään tai sädehoito annetaan nopeasti, mieluiten vuorokauden kuluessa. 

“Jos eturauhassyöpää sairastava mies huomaa yhtäkkiä, että jalat eivät kanna, on hakeuduttava välittömästi ensiapuun”, Ola Bratt sanoo.

Hoidon aiheuttama luiden haurastuminen

Sukupuolihormonitasojen lasku kehossa lisää luiden haurastumista ja vähentää luuntiheyttä, ja johtaa pahimmassa tapauksessa luukatoon (osteoporoosiin). Luukato on siksi yleinen haittavaikutus eturauhassyövän hormonihoidosta, jossa miessukuhormoni testosteroni poistetaan(“kastraatiohoito”). 

“Miesten, joiden kivekset on poistettu tai jotka saavat testosteronin tuotantoa estäviä injektioita (GnRH-analogit), tulee kysyä lääkäriltään osteoporoosihoidon tarpeesta tai ainakin selvittää, onko heillä osteoporoosi”, Ola Bratt sanoo.

Ruotsin sosiaalihallituksen kansalliset ohjeet 

Ruotsin sosiaalihallitus julkaisi vuonna 2007 ensimmäisen kansallisen eturauhassyövän hoitoa koskevan ohjeistuksen. Näiden ohjeiden päivityksen ohella Regionala cancercentrum i samverkan on laatinut ensimmäisen kansallisen eturauhassyövän hoito-ohjelman.

Viimeisimmät ohjeet julkaistiin vuonna 2018. Ruotsin sosiaalihallitus ei suosittele kansallista PSA:n seulontaohjelmaa, koska testiä ei pidetä riittävän tarkkana. Ruotsin sosiaalihallitus ei ole vielä tutkinut uusia testejä, kuten Stockholm3-testiä, riittävän tarkasti, minkä vuoksi sosiaalihallitus saattaa muuttaa kansallisen seulontaohjelman ohjeistuksia. Useat terveydenhuoltopiirit tekevät parhaillaan tutkimuksia, jotka voivat tarjota sille perusteita.

Tietoa: Hakeudu hoitoon

Jokaisen, jolla on virtsaamisvaikeuksia, jolla on verta virtsassa tai muita vastaavia ongelmia, tulee hakeutua hoitoon. Sen jälkeen voi saada lähetteen asiantuntijalle jatkotutkimuksia varten. Jos syöpä löytyy, muista ottaa esille kaikki kysymykset ja ongelmat lääkärin kanssa, kuten kipu, liikuntakyky tai sukupuolielämä. Kysy osteoporoosin hoidosta. 

Mainos:
Eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä

Mainos:

Eturauhassyöpä on lähinnä vanhempien miesten ongelma – puolet sairastuneista on yli 70-vuotiaita eikä juuri kukaan ole alle 40-vuotias. 

Mitä aiemmin tauti todetaan, sitä paremmat ovat parantumisen mahdollisuudet. 

Eturauhasen kasvain

Eturauhassyöpä tarkoittaa syöpäkasvainta eturauhasessa. Syytä eturauhassyövän esiintymiseen ei tunneta, mutta se edellyttää mieshormonia. Muita syitä voi olla esimerkiksi perinnöllisyys. Myös ympäristöllä ja elintavoilla voi olla merkitystä. 

Jokaisen sairastuneen tila on erilainen. Joillakin kasvain voi kasvaa hyvinkin hitaasti ja saattaa kestää jopa 10–15 vuotta, ennen kuin se leviää tai aiheuttaa oireita. Joillakin sairaus etenee suhteellisen nopeasti. Viime vuosina syövän löytämisen menetelmiä on parannettu sekä uusia hoitoja kehitetty. Sen vuoksi useat sairastuneet ovat voineet jatkaa lähes normaalia elämää, vaikka syöpää ei saataisikaan täysin parannettua. 

Oireet

Eturauhassyöpä on varhaisessa vaiheessa oireeton. Joillakin virtsasuihku saattaa olla heikompi, virtsaamisen aloittaminen tuntua hankalalta tai virtsaamistarve lisääntyä. Nämä oireet eivät automaattisesti tarkoita, että sinulla olisi eturauhassyöpä. Veri virtsassa on oire, jonka takia täytyy aina hakeutua lääkäriin välittömästi. 

Joskus eturauhassyöpää ei havaita ennen kuin se on levinnyt. Kipu selässä tai lantiossa voi tarkoittaa syövän levinneen luustoon. Laihtuminen, väsymys, anemia ja jalkojen turvotus voivat olla eturauhassyövän oireita. Näille oireille on olemassa myös muita syitä. 

Tutkimukset

Sinun tulee käydä läpi useita testejä ennen kuin lääkäri voi todeta eturauhassyövän. Yleensä lääkäri tutkii eturauhasen ja ottaa verikokeen. Joskus tarvitaan kudosnäyte sekä röntgenkuvaus. 

Hoito

Eturauhassyöpää voidaan hoitaa monella eri tavalla. Tapa riippuu monista seikoista: miten pitkällä sairaus on, kuinka korkea on PSA-arvo, miten pahanlaatuisia syöpäsolut ovat, mikä on potilaan yleinen terveydentila ja minkä ikäinen potilas on. On tärkeää keskustella lääkärin kanssa erilaisista hoitomuodoista, koska eri hoitomuodoilla saattaa olla sivuvaikutuksia ja ne vaikuttavat elämänlaatuun. 

Kun eturauhassyöpä on varhaisessa vaiheessa, hoitovaihtoehtoja on yleensä kolme:

 • eturauhasen kirurginen poisto
 • kemoterapia
 • odottaminen

Jos tauti on levinnyt ja pahanlaatuisia syöpäsoluja löytyy paljon, PSA-arvo on korkea tai kasvain on suuri, kemoterapian lisäksi annetaan hormonihoitoa. 

Hakeudu hoitoon

Jos sinulla on virtsaamisvaikeuksia, verta virtsassa tai vastaavanlaisia oireita, hakeudu hoitoon. Sinut voidaan ohjata erikoislääkärin vastaanotolle. 

 

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: