Kirjoita hakusanasi

Kiveksen kiertyminen vaatii kiireellistä hoitoa. Se voidaan korjata helposti leikkauksessa.

Kiveksen kiertyminen vaatii kiireellistä hoitoa. Se voidaan korjata helposti leikkauksessa.

Kiveksen kiertyminen

Mainos:

Kiveksen kiertyminen (torsio testis) johtuu kivekseen johtavan nuoran ympäri kiertymisestä, jolloin verenkierto kivekseen salpautuu. Verenkierron pysähtyminen voi vaurioittaa kivestä ja pahimmillaan johtaa kiveksen menetykseen. Kiveksen kiertymisen oireita ovat kivespussissa tuntuva äkillinen ja voimakas kipu.

Kiveksen kiertyminen on harvinaista. Sitä tavataan eniten 10−15-vuotiailla pojilla. Kiveksen kiertymistä esiintyy myös aikuisilla ja pienillä lapsilla.

Kiveksen kiertymisen oireet

Kiveksen ympäri kiertyminen aiheuttaa kivespussissa tuntuvaa äkillistä kipua ja kivespussin punoitusta. Lisäksi kives turpoaa ja on kosketusarka. Toisinaan kipu saattaa olla epäsäännöllistä, tai kipu ilmenee pelkkänä epämukavuutena. Myös alavatsakipua voi esiintyä. Muita oireita ovat kivespussin kivusta tai vatsakivusta johtuva pahoinvointi ja oksentaminen.

Kiveksen kiertymistä epäiltäessä on aina hakeuduttava välittömästi sairaalaan, sillä kiertyminen vaatii kiireellisen leikauksen. Ainoastaan nopealla hoitoon hakeutumisella ja leikkaushoidolla voidaan estää kiveksen vaurioituminen ja menetys. Mitä pidempään kives on kiertynyt, sitä pahemmin se voi vaurioitua. Kiveslisäkkeen kiertymisessä tai nivustyrässä ilmenee myös samanlaisia oireita kuin kiveksen kiertymisessä.

Kiveksen kiertymisen hoito

Lääkäri tunnustelee kivestä ja epävarmassa tilanteessa saatetaan tehdä ultraäänitutkimus. Jos kiveksen kiertyminen todetaan, leikkaus suoritetaan viipymättä, mieluiten tunnin tai kahden sisällä oireiden alkamisesta. Leikkaus tehdään puudutuksessa. Leikkauksessa kives kiinnitetään siten, että se ei voi enää kiertyä. Myös toinen kives saatetaan leikata.

Kives saatetaan joutua poistamaan, jos verenkierto on ollut pitkään pysähdyksissä. Yhden kiveksen poistaminen ei yleensä vaikuta hedelmällisyyteen tai murrosikään. Kiveksen kiertymisen korjausleikkaus on helppo, ja potilas voi palata kotiin jo samana tai viimeistään seuraavana päivänä.

Jos kiveksessä tuntuva kipu johtuu kiveslisäkkeen kiertymisestä, leikkausta ei välttämättä tarvita. Kiveslisäkkeen kiertyminen on vaaratonta ja kipu katoaa yleensä parissa päivässä. Kiveslisäkkeen kiertyminen ei salpaa verenkiertoa tai aiheuta muita ongelmia.

Milloin hoitoon

Kiveksen kiertymisen oireet:

  • äkillinen kipu kivespussissa, kipu ei katoa muutamassa minuutissa
  • alavatsan kipu
  • kivespussi turpoaa ja punoittaa
  • kives on arka
  • kivusta johtuva pahoinvointi ja oksentaminen

Kiveksen kiertymä vaatii kiireellistä leikkaushoitoa. Sairaalaan on hakeuduttava heti, jos kiveksen kiertymiselle tyypillisiä oireita ilmenee. Kiveslisäkkeen kiertymässä esiintyy ainoastaan kivespussissa tuntuvaa kipua.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: