Kirjoita hakusanasi

Testosteronin puutos – ongelma, josta ei puhuta

Testosteronin puutos – ongelma, josta ei puhuta

Mainos:

Joka viides yli 60-vuotias mies kärsii mieshormonin eli testosteronin puutoksesta. Se johtaa usein masennukseen, väsymykseen ja seksihalujen vähenemiseen.

Puutos voi johtua sairaudesta, mutta se voi myös lisätä riskiä sairastua muihin sairauksiin. 

Tietämättömyys

Vaikka ongelma on yleinen, ei siitä tiedetä paljoakaan. 

Miehet hakevat apua vain harvoin. Tämä saattaa johtua siitä, etteivät he tiedä, kenen puoleen kääntyä. Tietämättömyys on suuri ongelma. 

Yleisimpiä testosteronin puutoksen oireita ovat:

  • väsymys
  • voimattomuus
  • unihäiriöt
  • seksihalujen heikkeneminen
  • vyötärölihavuus
  • aggressiivisuus
  • masennus

Potilaat eivät monestikaan tunnista itseään enää. He ovat kuin väsyneitä versioita itsestään. Testosteronin puutoksesta voi olla hankalaa puhua, joten on tärkeää olla hienotunteinen. 

Testosteronitaso – miehen terveyden merkki

Testosteroni on tärkeää miehen terveydelle ja hyvinvoinnille. Se vaikuttaa moniin elimiin ja kehon toimintaan. Hormonituotanto tapahtuu pääasiassa kiveksissä. Se alkaa murrosiässä, nousee vähitellen ja on parhaimmillaan 20-vuotiailla. 

Testosteronipitoisuus vaihtelee henkilöittäin. Aikuisiässä taso pysyy suhteellisen vakaana, mutta alkaa hiljalleen laskea vanhemmiten. Joillakin miehillä taso laskee huomattavan nopeasti ja se aiheuttaa ongelmia. Noin 20 % yli 60-vuotiaista miehistä kärsii testosteronin puutoksesta. 

Testosteronitaso kertoo miehen terveydestä. Testosteronin puutos voi altistaa sairauksille, mutta se voi myös johtua sairaudesta. Alhainen testosteronitaso aiheuttaa lihasmassan pienenemistä ja lihomista, mikä lisää korkean verenpaineen, kolesterolin, ylipainon ja tyypin 2 diabeteksen riskiä. Nämä voivat johtaa sydän- ja verisuonitauteihin ja aivohalvaukseen. 

Muita sairauksia sairastavilla miehillä on suurempi riski sairastua testosteronin puutokseen. Viime aikoina on tutkittu sydän- ja verisuonitautien ja testosteronin puutoksen yhteyttä. Usein alhainen testosteronitaso yhdistetään sydän- ja verisuonitautiin, masennukseen, diabetekseen, niveltulehdukseen tai krooniseen keuhkosairauteen. 

Testosteronin puutoksen tutkiminen

Lääkärintarkastuksella ja verikokeella selvitetään testosteronitaso ja mahdollisen puutoksen syitä. Terveyskeskukseen hakeutuminen on hyvä alku. Sieltä saat lähetteen erikoislääkärin vastaanotolle.

Kun puutos on todettu, hoito voi alkaa. Tavoitteena on palauttaa testosteronitaso normaaliksi. Yleensä testosteronia lisätään joko iholle päivittäin levitettävän geelin muodossa tai ruiskeena kolmen kuukauden välein. Tulokset ovat havaittavissa kuukauden kuluttua. 

Testosteronihoito on nykyään melko riskitöntä. Ei myöskään ole viitteitä siitä, että korkea testosteronitaso tai testosteronihoidot lisäisivät eturauhassyövän riskiä. 

Hoidettavia potilaita seurataan säännöllisesti. Heiltä mitataan veriarvot, testosteronitaso sekä PSA-arvot. Monet sanovat jo ensimmäisellä tarkistuskäynnillään 2–4 viikon kuluttua hoidon aloittamisesta olevansa huomattavasti energisempiä ja nukkuvansa paremmin. 

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: