Kirjoita hakusanasi

Esinahan ahtaus (fimosis)

Esinahan ahtaus (fimosis)

Esinahan ahtaus tarkoittaa, että esinahkaa ei voi vetää takaisin terskan yli. Tämä voi johtua monista syistä. Useimmiten ahdas esinahka ei aiheuta minkäänlaisia ongelmia.

Mainos:

Yleistietoa esinahan ahtaudesta

Vastasyntyneillä pojilla on kapea esinahka, ja se pysyy aina kouluikään asti liian tiukkana, jotta sen voisi vetää takaisin peniksen päälle. Tämä on normaalia, kun esinahka on juuttunut kiinnikkeillä terskaan. On tärkeää, ettei esinahkaa yritetä vetää takaisin ennen kuin se on itsestään irrottautunut terskaan kiinnittyvistä kiinnikkeistä, koska siitä voi aiheutua halkeamia, joista jää arpia. Joskus harvoin kiinnikkeet säilyvät osittain, kunnes pojat tulevat murrosikään, mutta se on poikkeuksellista. Useimmiten kiinnikkeet irtoavat, kun pojat saavat erektion, tai jos he yrittävät vetää esinahan itse takaisin. Tämä voi olla kivuliasta mutta vaaratonta.

Syitä ahtaaseen esinahkaan

Esinahan ahtauteen voi olla erilaisia syitä. Esinahassa voi olla arpi, esinahan ja terskan välissä voi olla kiinnikkeitä, jotka eivät irtoa, tai esinahka liikkuu liian vähän.

Voi olla, että esinahan aukko on liian tiukka aiemman esinahan tulehduksen takia ja sen vuoksi on muodostunut halkeamia ja arpia. Todellinen esinahan ahtaus tarkoittaa, että esinahka ei ole laajennettavissa, ja että on muodostunut haavaumia esinahan alle, jotka sitten ovat arpeutuneet ja esinahan aukko on muuttunut kovaksi.

Oireet

Poikien esinahan ahtauden voi todeta, kun he virtsaavat. Virtsa jää silloin esinahan sisälle, mistä se sitten suihkuaa ulos kapean aukon kautta. Tämän takia ei pidä ahdistua, eikä siihen tarvita hoitoa. Mutta, jos esinahka on vedetty takaisin ja se juuttuu terskan taakse, pitäisi hakeutua hoitoon. Esinahka on silloin kiristynyt peniksen ympärille ja pysäyttää verenkierron, mikä saa aikaan peniksen turpoamisen. Tällöin esinahan vetäminen takaisin peniksen päälle omin käsin on entistä vaikeampaa. Joskus tilanteen korjaamiseksi vaaditaan leikkaus, mutta yleensä lääkäri voi vetää esinahan takaisin oikealle paikalleen. 

Milloin esinahan ahtauteen tulee hakea hoitoa?

Kun pojat tulevat vanhemmiksi ja alkavat olla seksuaalisesti aktiivisia, esinahan ahtaudesta voi tulla ongelmia. Kun penis on tullut suuremmaksi eikä esinahkaa voi vetää takaisin terskan päälle, se voi olla kivuliasta. Silloin tulee kääntyä terveydenhuollon puoleen, ja leikkaus voi olla välttämätön esinahan ahtauden vähentämiseksi, jotta se voidaan vetää takaisin normaalisti. Joskus esinahan alle voi tulla tulehdus, ja jos itse esinahan aukko näyttää vaaleanpunaiselta tai punaiselta, tulee etsiä hoitoa. Pojat, joilla on ahdas esinahka, voivat saada virtsatietulehduksen, koska esinahkaan voi kerääntyä bakteereita, mutta se on harvinaista. 

Ahtaan esinahan leikkaus

Jos leikkausta tarvitaan, potilas rauhoitetaan ennen leikkausta, jonka jälkeen lääkäri poistaa esinahan yläosan ja ompelee lopuksi yhteen jäljellä olevat reunat. Operaatio vie tavallisesti noin 30 minuuttia ja tarkoittaa, ettei miesten eikä poikien myöhemmässä vaiheessa tarvitse elää ilman normaalia seksielämää. 

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: