Kirjoita hakusanasi

Virtsakiviä voidaan nykyisin usein hoitaa myös ilman leikkausta.

Virtsakiviä voidaan nykyisin usein hoitaa myös ilman leikkausta.

Virtsakivitauti

Mainos:

Virtsakivitaudissa virtsateihin eli munuaisaltaaseen, munuaisista rakkoon johtaviin virtsajohtimiin, virtsarakkoon tai virtsaputkeen muodostuu kiinteitä kappaleita. Virtsakivet eli munuaiskivet syntyvät munuaisissa, kun virtsan mineraalit tai happamat suolat kristallisoituvat. Kivi estää virtsan kulun tai aiheuttaa muita oireita. Virtsakivitauti voi olla erittäin kivulias. Virtsakivet ovat hyvin yleisiä ja arviolta yksi kymmenestä kärsii niistä jossakin vaiheessa elämäänsä. Virtsakivitauti on yleisempi miehillä kuin naisilla. Vaiva uusiutuu herkästi.

Virtsakivet voivat aiheuttaa suurta kipua. Pienet virtsakivet poistuvat itsestään virtsan mukana. Niiden aiheuttamaa kipua voidaan lievittää lääkkeillä. Runsas juominen edesauttaa pienten kivien poistumista. Suuremmat kivet voivat aiheuttaa virtsateiden täydellisen tukkeutumisen, mikä voi vahingoittaa munuaisia. Hoitokeinona käytetään joko kehonulkoista kiven murskausta (ns. iskuaaltohoitoa) tai tähystysleikkausta. Virtsakivet voivat aiheuttaa myös munuaisaltaan tulehduksen, jota hoidetaan antibiooteilla.

Virtsakivet ovat ikivanha vitsaus

Virtsakivitautia on esiintynyt jo kauan. Tuhansia vuosia vanhoilta muumioilta on löydetty virtsakiviä. Antiikin Kreikassa suoritettiin jopa virtsakivien poistoleikkauksia. Kuolleisuus oli tuolloin kuitenkin suuri, etenkin huonon hygienian vuoksi. Nykyään virtsakivitautiin ei kuole ja virtsakiviä voidaan poistaa myös ilman leikkausta.

Virtsakivitaudin syyt

Virtsakivet eli munuaiskivet syntyvät, kun virtsan mineraalit tai happamat suolat kristallisoituvat munuaisissa. Virtsakivet juuttuvat usein virtsajohtimeen, estävät virtsan kulun ja aiheuttavat kipua. Virtsakivitaudin syntyyn vaikuttaa ruokavalio sekä perinnölliset tekijät. Virtsakivien muodostumiselle altistaa varsinkin runsas suolan, eläinperäisen proteiinin, kalsiumin ja C- ja D-vitamiinien nauttiminen. Monet sairaudet, kuten kalsiumaineenvaihdunnan häiriö ja virtsateiden rakenteelliset poikkeavuudet voivat edesauttaa virtsakivien muodostumista. 

Virtsakivitaudin oireet

Yleisin virtsakivien aiheuttama oire on äkillinen kipu alavatsassa tai alaselässä, mikä voi myös säteillä nivustaipeisiin. Kipu on erittäin voimakas. Joillakin esiintyy myös huimausta, pahoinvointia ja oksentelua. Virtsan seassa voi olla verta.

Virtsakivien toteaminen

Virtsakivien toteamiseksi otetaan ensisijaisesti veri- ja virtsanäyte. Lisäksi virtsateiden kuvauksella selvitetään virtsakivien koko ja määrä. Kuvauksessa käytetään virtsateiden varjoainekuvausta eli urografiaa, ultraäänikuvausta tai tietokonetomografiaa. 

Virtsakivien hoito

Pienet alle seitsemän millimetrin kokoiset virtsakivet poistuvat itsestään virtsan mukana. Suuremmat virtsakivet hoidetaan tähystysleikkauksella tai käyttämällä kehonulkoista kiven murskaushoitoa (ns. iskuaaltohoitoa). Munuaisaltaan tulehdusta hoidetaan antibiooteilla.

Virtsakivitaudin itsehoito ja ennaltaehkäisy

Ainoastaan riittävän pieni virtsakivi voi poistua itsestään virtsan mukana. Runsas juominen voi nopeuttaa kivien poistumista. Virtsakivien uusiutumisesta kärsivän kannattaa tarkastella ruokavaliotaan ja etenkin kalsiumia ja proteiinia sisältävien ruokien syömistä kannattaa vähentää. Lisäksi muun muassa teen ja kaakaon juontia kannattaa säännöstellä. Vettä ja muita nesteitä kannattaa kuitenkin juoda runsaasti, sillä se ennaltaehkäisee kivien uudelleen muodostumista. 

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: