Kirjoita hakusanasi

Myoomat ovat lihaskasvaimia, joita havaitaan yleensä 35–45-vuotiailla naisilla.

Myoomat ovat lihaskasvaimia, joita havaitaan yleensä 35–45-vuotiailla naisilla.

Myooma (kohdun lihaskasvain)

Mainos:

Kohdun lihasseinämässä kasvavia hyvänlaatuisia kasvaimia kutsutaan myoomiksi. Kasvaimet ovat kooltaan tavallisesti yhdestä kymmeneen senttimetriä. Raskauden aikaa luukuun ottamatta kohdun koko ei muutu, mutta lihassoluista ja sidekudoksesta muodostuneet kyhmyt, myoomat, voivat suurentaa kohtua. 

Yleistä myoomista

Kohdun lihaskasvaimia esiintyy hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Ennen puberteetti-ikää kyhmyjä ei kehity. Tavallisesti myoomia havaitaan 35–45-vuotiailla, jolloin ne aiheuttavat vaivoja jo joka viidennelle naiselle. Liikalihavuus edesauttaa myoomien syntyä.

Vaikka lihaskasvaimet ovat hyvänlaatuisia, ne ärsyttävät painollaan. Myoomat painavat suolistoa ja rakkoa sekä voivat aiheuttaa krampinomaista kipua, jota esiintyy erityisesti kuukautisten aikana. Oireita ovat tihentynyt virtsaamisen tarve ja kivuliaisuus virtsatessa sekä runsaat pitkäkestoiset kuukautiset.

Myoomat raskauden aikana

Hyvin harvoille raskaana oleville naisille kehittyy myoomia, ja silloin lihaskyhmyjen koko ja sijainti on ratkaiseva. Myoomat saattavat aiheuttaa perätilan, jossa lapsen asento syntyessään on päinvastainen. Verenvuoto synnytyksen aikana on myös tavallisempaa, mutta suurimmalle osalle naisista myoomat eivät aiheuta haittoja. Jos myoomat vaikeuttavat raskaaksi tuloa, ne leikataan pois.

Hoito

Myoomat yleensä kutistuvat itsestään vaihdevuosien aikana sukupuolihormonien vähetessä. Pienet lihaskyhmyt eivät vaadi hoitoa, mutta suuremmat painontunnetta ja runsasta kuukautisvuotoa aiheuttavat myoomat hoidetaan. Ensi alkuun kokeillaan lääkehoitoa. Jos lääkkeet eivät tehoa myoomiin, kohdun limakalvo poistetaan kirurgisesti. Viimeisenä vaihtoehtona päästä eroon lihaskyhmyistä on kohdunpoisto, joko osittain tai kokonaan.

Milloin kannattaa hakeutua hoitoon?

Jos kuukautisvuoto on runsasta ja kestää pitkään, kohdussa tuntuu painontunnetta tai tuntuu siltä, kuin jokin painaisi rakkoa, on hakeuduttava hoitoon. Syynä voivat olla myoomat, jotka harvinaisissa tapauksissa ovat vaarallisia. Silloin kun lihaskasvaimet kasvavat nopeasti ja aiheuttavat kipua, ne voivat olla merkki syövästä. Myoomien toteamisen jälkeen on syytä käydä muutaman vuoden ajan tiheämmin tutkimuksissa, jotta varmistutaan siitä, että myoomien kasvu on vähäistä.

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: