Kirjoita hakusanasi

Kohdun laskeuma syntyy, kun lantionpohjan kudokset heikkenevät.

Kohdun laskeuma syntyy, kun lantionpohjan kudokset heikkenevät.

Kohdun laskeuma

Mainos:

Synnytyselinten alas laskeutumista kutsutaan laskeumaksi. Se johtuu lantionpohjan kudosten heikkenemisestä. Kova rasitus voi heikentää kudoksia. Kohdun laskeuman riski lisääntyy iän myötä.

Naiset hakeutuvat lääkäriin hyvin usein laskeuman takia. Laskeumien korjausleikkaukset ovat myös yleisimpiä naisille tehtäviä toimenpiteitä. Kohdun laskeumaa esiintyy eniten ikääntyneillä naisilla. Laskeuma voi olla oireeton.

Kohdun laskeuman syyt

Kohdun laskeumaan johtavia syitä ei tiedetä vielä kunnolla. Todennäköisesti laskeuma johtuu lantionpohjan sidekudosrakenteen heikkoudesta. Lantionpohjan heikkous voi olla synnynnäistä tai se voi johtua sairaudesta. Lantionpohjan lihakset ovat tärkeitä tukilihaksia, ja niiden vahingoittuminen altistaa myös laskeumalle. Ikä vaikuttaa merkittävästi lantionpohjaan, sillä kudokset heikkenevät iän myötä. Erilaiset lantionpohjan rasitukset altistavat myös kohdun laskeumalle. Etenkin raskaudet ja synnytykset voivat merkittävästi lisätä kohdun laskeumariskiä. Kohdun laskeumassa kohtu pullahtaa emättimeen. Kohdun laskeuma ei yleensä häiritse tai estä sukupuoliyhteyttä. Kohdun laskeumasta aiheutuvat ongelmat ovat usein psykologisia, varsinkin jos siihen liittyy myös virtsankarkailua.

Laskeuman oireet

Kohdun laskeuma ei välttämättä aiheuta oireita tai kipua. Kohdun laskeuma huomataan usein sattumalta gynekologin tarkastuksessa.

Kohdun laskeuma huomataan yleensä silloin, kun emättimen suuaukosta pilkistää jotakin. Tavallisia oireita ovat myös epämiellyttävä ja painava tunne lantionpohjassa. Virtsarakon ja suolen tyhjentyminen voi myös vaikeutua. Monilla naisilla esiintyy myös virtsankarkailua ja istuminen voi vaikeutua. Laskeumasta johtuva kipu alkaa yleensä asteittain, mutta voi alkaa myös äkillisesti ponnistelun tai rasituksen yhteydessä. Jos kohtu on pullistunut ulos, alusvaatteet saattavat hiertää sen rikki, jolloin voi esiintyä verensekaista vuotoa. Laskeuma voi tulla synnytyksen jälkeen, mutta kohtu palautuu omalle paikalleen yleensä parissa kuukaudessa, kunhan lantion kudosten elastisuus palautuu normaaliksi. Muissa tapauksissa kohdun laskeuma ei korjaudu itsestään.

Kohdun laskeuman hoito

Lantionpohjan lihasharjoittelu auttaa lievään laskeumaan. Emättimeen asetettavat apuvälineet (esim. renkaat) saattavat helpottaa laskeumasta johtuvia oireita. Ylipainoisilla voi esiintyä kivuliaampia oireita, mutta oireita voi helpottaa painoa pudottamalla. Tupakointi on myös hyvä lopettaa, koska se lisää yskimistä ja voi aiheuttaa paineen lisääntymistä vatsassa, joka puolestaan altistaa laskeumalle. Leikkaushoito on tarpeen, jos laskeumasta johtuvat oireet ovat kivuliaita, tai jos kohtu on pullahtanut ulos. Kohdun laskeumassa leikkaus tehdään emättimen kautta, ja kohtu poistetaan leikkauksessa. 

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: