Kirjoita hakusanasi

Joillekin naisille kuukautiset on ankea jokakuinen vaiva, joka rajoittaa elämää.

Joillekin naisille kuukautiset on ankea jokakuinen vaiva, joka rajoittaa elämää.

PMS (Premenstruaalioireyhtymä)

Mainos:

Joka kuukausi naisen vartalossa tapahtuu muutoksia, jotka jokainen nainen kokee omalla tavallaan. Kuukautisten oireet ovat kaikilla hieman erilaiset, sillä jokainen meistä on omanlainen yksilönsä. Useimmat kärsivät lievästä epämukavuuden tunteesta, mutta joillekin naisille päivät ennen kuukautisia tarkoittavat piinaavia mielialoja, masennusta ja joskus jopa vakavia psyykkisiä häiriöitä. Nämä naiset kärsivät vakavista PMS-oireista, joihin on onneksi nykyisin myös apua saatavilla. 

Fyysiset oireet, kuten arat rinnat, päänsärky ja vatsakivut ovat tulleet monelle naiselle tutuksi juuri ennen kuukautisia tai niiden ensimmäisinä päivinä. Mutta jotkut voivat kokea myös masennuksen kaltaisia oireita tai aggressiivisia tunnetiloja. PMS on jaettu yleensä kahteen eri oireyhtymään – PMS (kuukautisia edeltävä oireyhtymä) ja PMDD (kuukautisia edeltävä dysforinen häiriö). PMDD on näistä vakavampi kuin PMS. PMDD-oireyhtymässä oireet kuukautisia edeltävinä päivinä ovat niin vaikeat, että niiden käsittely on lähes sietämätöntä ja ne vaikuttavat kärsijänsä jokapäiväiseen elämään häiritsevästi ja negatiivisesti. Arviolta noin 3-5 prosentilla naisista on PMDD.

Masennuksenkaltainen tila

Naiset, jotka kärsivät vakavasta PMS-oireyhtymästä, voivat joutua masennuksenkaltaiseen tilaan, josta kärsivät sekä perhe- että työelämä joka kuukausi. Ensimmäiset masennusoireet ilmenevät yksilöllisestä kierrosta riippuen, mutta useimmilla oireet ovat pahimmillaan viikkoa ennen kuukautisten alkua. Tämän jälkeen oireet katoavat nopeasti ja mieliala palautuu takaisin normaalitilaan. 

– Emme ole saaneet vielä selville, miksi jotkut naiset kärsivät kovemmista PMS-oireista kuin toiset. Voi olla, että jotkut naiset ovat herkempiä hormonaalisille muutoksille. PMS liittyy selkeästi siihen, kun sukupuolihormonit estrogeeni ja progestiini (keltarauhashormoni) menevät kehossa vuoristorataa tiettynä kuukauden aikana. Eri naiset reagoivat eri tavoin progestiinille ja kenties siksi kaikilla ei esiinny PMS-oireita, kertoo Marie Bixo, Uumajan naistenklinikan ylilääkäri.

Hormonit vaikuttavat aivojen välittäjäaineisiin, pääosin serotoniiniin, joka on aivojen “rauha & rakkaus” -molekyyli.

PMS – saatavilla olevat hoidot

On olemassa erilaisia tapoja hoitaa PMS-oireita. Tärkeintä on ottaa rauhallisesti ja välttää stressiä. Säännöllinen kuntoilu auttaa myös, sillä se vapauttaa hyvänolon hormonia, endorfiinia, jolla on aina myönteinen vaikutus keholle ja mielelle. Terveelliset elämäntavat, terveellinen ruokavalio ja säännölliset yöunet ovat myös tehokkaita keinoja torjua PMS-oireita. 

– Niiden, jotka eivät löydä apua PMS-oireisiin kotikonsteilla, tulisi kääntyä lääkärin puoleen ja varata aika joko omalle lääkärille tai naisten klinikalle. On olemassa erilaisia reseptilääkkeitä, joista voi olla suuri apu, sanoo Mari Bixo.

Serotoniinilisät ja hormonihoito

Nykypäivän lääkehoidot perustuvat serotoniinin lisäämiseen tai hormoneihin vaikuttamiseen. Suosittu hoito tapahtuu lääkkeillä, jotka lisäävät serotoniinin määrää aivoissa. Näitä lääkkeitä otetaan vain arvioidusta ovulaatioajankohdasta kuukautisten alkamiseen, tämä ajanjakso on noin 14 päivää. Mielialan vaihtelut, masennus, ärtyneisyys ja ahdistus helpottavat lääkkeen positiivisesta vaikutuksesta.

Hoito yhdistelmäpillereillä, jotka sisältävät estrogeenia ja progestiinia, voi myös olla tehokasta. Ne estävät ovulaation ja poistavat siten hormonivaihtelut. Joskus herkät naiset kuitenkin reagoivat pillereissä käytettyihin synteettisiin hormoneihin mielialan muutoksilla.

– Kenenkään naisen ei tule sietää sellaisia  PMS-oireita, jotka vaikuttavat haitallisesti elämään. Ongelmasta puhuminen ja avun hankkiminen on minun neuvoni, sillä tehokasta apua on saatavilla, sanoo Marie Bixo.

Hyviä keinoja torjua PMS ja PMDD:

  • Ota rauhallisesti – stressaava elämä vahvistaa PMS-oireita.
  • Nuku hyvin – levolliset ja tarpeeksi pitkät yöunet parantavat mielialaa
  • Ruokavalio – syö terveellisesti ja säännöllisesti
  • Liikunta – säännöllinen liikunta puolen tunnin ajan n. 3-4 kertaa viikossa voi lievittää oireita tehokkaasti
  • Hae apua – erilaiset lääkehoidot toimivat useissa PMS-tapauksissa
 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: