Kirjoita hakusanasi

Eturauhasen liikakasvu on harvoin syöpää

Eturauhasen liikakasvu on harvoin syöpää

Tavallisia syitä virtsausongelmiin:

Mainos:

Usein luullaan, että eturauhasen hyvänlaatuisella liikakasvulla on yhteys syöpään, vaikka näillä kahdella asialla on todellisuudessa yhtä paljon tekemistä toistensa kanssa kuin maidontuoton estymisellä ja rintasyövällä. 

Sahlgrenskan yliopistollisen sairaalan urologian professori Jan-Erik Damberin mukaan käytännössä katsoen kaikilla miehillä eturauhanen on 70 vuoden iässä suurempi kuin silloin, kun he ovat 25-vuotiaita. Kaikki heistä eivät kuitenkaan kärsi eturauhasvaivoista. 

Eturauhanen koostuu suurimmaksi osaksi rauhasista, lihaskudoksesta ja verisuonista. Sen tehtävänä on muun muassa erittää siemennestettä, johon siittiöt liittyvät ennen poistumistaan kehosta. Eturauhasen entsyymit hillitsevät immuunivastetta kohdussa. Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua eli BPH:ta aiheuttavat lähinnä rauhasten ja lihaskudoksen kasvaminen.

Fysiologinen tapahtuma

Damber kertoo, että kyse on ennemminkin fysiologisesta ilmiöstä kuin sairaalloisesta muutoksesta. Muutos voi kuitenkin aiheuttaa esimerkiksi virtsaamisvaikeuksia. Eturauhasen kasvun syytä ei oikeastaan tiedetä, mutta se ei liity syöpään. Eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta kärsivä ei myöskään sairastu syöpään muita todennäköisemmin.

Damberin mukaan eturauhassyöpää ja sen hyvänlaatuista liikakasvua yhdistää kuitenkin se, että ne vaikuttavat samaan rauhaseen. Niistä myös kärsivät usein saman ikäluokan miehet. Asian ymmärtämistä voi vaikeuttaa se, että eturauhassyöpä, eturauhasen liikakasvu ja eturauhasen tulehtuminen antavat positiivisen tuloksen samassa laboratoriokokeessa. Tätä koetta kutsutaan PSA-testiksi. PSA on eturauhasesta normaalisti löytyvä proteiini, jota voi syövän, liikakasvun tai tulehduksen tapahtuessa vuotaa rauhasen ulkopuolelle. Näissä tapauksissa veren PSA-pitoisuus kasvaa epätavallisen suureksi. PSA-testi ei siis ole pelkästään syövän toteamiseen käytetty koe.

Eturauhasen liikakasvun hoito

Vaikkei liikakasvu itsessään olekaan vaarallista, se voi johtaa epämukavuuteen ja aiheuttaa ongelmia. Eturauhanen sijaitsee rinkinä virtsaputken ympärillä, joten sen kasvu voi puristaa putken kiinni ja tehdä virtsan kulusta vaikeaa (ks. kuva).

Virtsausvaikeudet ovatkin yksi yleisimmistä syistä, joiden takia yli 50-vuotiaat miehet hakeutuvat lääkäriin. Osalla vaikeudet voivat olla niin vakavia, että ne vaikuttavat jopa sosiaaliseen elämään. Seurauksena miehet saattavat vältellä kaupungille tai elokuviin lähtöä, jos eivät tiedä, mistä lähin wc on.

Damber kuitenkin painottaa, että oireisiin löytyy tehokasta hoitoa. Eturauhasen hyvänlaatuista liikakasvua voi hoitaa leikkauksella, lääkkeillä tai näiden kahden yhdistelmällä. Damberin mukaan leikkaustoimenpide on suhteellisen yksinkertainen ja jokainen urologi suorittaa sellaisen useamman kerran vuodessa. Rauhas- ja lihaskudokset kasvavat usein testosteronin ohjaamina, joten kasvua voi vähentää myös pienentämällä testosteronin aktiivisen muodon muodostumista eturauhasessa. 

Yleisin oire on virtsaamisvaikeus

Urologin vastaanotolle hakeudutaan yleisimmin virtsaamisvaikeuksien takia. Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on useimmiten syy vaivaan, mutta toisinaan syynä on jokin muu sairaus. Damberin mukaan myös virtsarakon epätasapaino tai sen liiallinen toiminta ovat yleisiä syitä. Virtsarakko saattaa supistua, vaikkei se olisi täysi, mikä saa aivot luulemaan, että potilaan täytyy virtsata. Tämä voi johtua sairauksista, virtsaamistavoista tai virtsarakon pienenemisestä ihmisen ikääntyessä. Se voi myös olla oire Parkinsonin taudista, halvauksesta tai diabeteksesta.

Damberin mukaan tärkeintä on kuitenkin muistaa, että virtsaamisongelmiin löytyy apua ja usein jopa  parannuskeino.

Tulehdus, liikakasvu vai syöpä?

Vaikka PSA-testin tulokset voivat kertoa muistakin kuin yhdestä tietystä eturauhasongelmasta, veren PSA-pitoisuuden suuruus voi toimia vihjeenä siitä, mikä vaiva on kyseessä. Tavallisin syy korkeisiin PSA-määriin on Damberin mukaan eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu. Harvinaisempi syy on eturauhastulehdus eli prostatiitti, josta kärsivät yleensä nuoret miehet. Sitä voi kuitenkin esiintyä vanhemmillakin miehillä. Eturauhastulehdus voi aiheuttaa vaikeita oireita, mutta se on suhteellisen vaaraton tauti, jota voidaan hoitaa tulehduslääkkeillä ja antibiooteilla.

Noin yksi neljäsosa positiivisista PSA-tuloksista johtuu syövästä. Damber kertoo, että eturauhassyöpä ei kuitenkaan aina aiheuta ongelmia virtsaamisessa. 

Suomessa esiintyy uusia eturauhassyöpätapauksia noin 5000 vuodessa ja se onkin yleisin syöpätyyppi miesten keskuudessa. 

Seitsemästä kahdeksaan miestä kymmenestä selviää eturauhassyövästä. Siihen sairastuvien keski-ikä on korkea ja he voivat kuolla jostakin muusta, ikään liittyvästä syystä. Damber painottaa, että eturauhassyöpätapauksen vaihtelevat suhteellisen lievistä aina hengenvaarallisiin. On tärkeää tietää, minkä tyyppistä syöpää sairastaa, jotta välttyy turhalta huolelta.

Onko testituloksista aina hyötyä?

PSA-testin hyvä puoli on tietenkin se, että mahdollinen syöpä löydetään. Damber muistuttaa kuitenkin, että testi voi kertoa myös sellaisista syövistä, joita ei tarvitse hoitaa. Näissä tapauksissa kohonnut PSA-arvo voi aiheuttaa turhaa huolta pitkäksikin aikaa. Tärkeää onkin, että päätös käydä testissä on miehen oma ja että hän tietää, mistä testeissä on kyse ja miten tuloksia voi tulkita.

 

  • Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu
  • Aikaisemmat isot tai pienet halvaukset
  • Parkinsonin tauti
  • Virtsarakon liikatoiminta

 

 
Mainos:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: