Kirjoita hakusanasi

Suurin osa munasarjasyöpään sairastuvista naisista on 60–70-vuotiaita.

Suurin osa munasarjasyöpään sairastuvista naisista on 60–70-vuotiaita.

Munasarjasyöpä

Mainos:

Munasarjasyöpään sairastuu vuosittain noin 400–500 naista, joista enemmistö on yli 50-vuotiaita. Munasarjasyöpä kehittyy usein salakavalasti ilman tyypillisiä oireita, minkä vuoksi diagnoosi tehdään usein hyvin myöhään. 

Sairastuneista suurin osa on 60–70-vuotiaita. Sairauden syyt eivät ole täysin tiedossa, mutta munasolujen irtoamismäärällä näyttäisi olevan yhteys sairastumisriskiin. Naiset, joilla kuukautiset alkavat myöhään ja vaihdevuodet aikaisin sekä naiset, joilla on taustalla monta synnytystä ovat vähemmän riskialttiita sairastumaan munasarjasyöpään. Sukurasite nostaa myös sairastumisalttiutta.

Oireet

Koska sairaus tulee hiipien, selviä oireita tai varoitusmerkkejä ei ilmaannu. Ensimmäisenä merkkinä voi olla vatsan turvotus ja epämääräiset vatsaoireet, kuten kipu, pahoinvointi tai happovaivat. Munasarjakasvaimet saattavat aiheuttaa myös tihentynyttä virtsaamisen tarvetta ja ulostamisvaivoja. Edellä mainitut oireet voivat olla merkkinä myös monesta muusta sairaudesta. 

Kasvaintyyppejä on useampia: hyvänlaatuiset, pahanlaatuiset (syöpäkasvain) ja rajatapaukset, joissa kasvain on kahden edellisen väliltä. Rajatapaukset ovat harvoin pahanlaatuisia ja niillä on hyvä ennuste.

Jos tunnet, että vatsan seutu on kasvanut ilman, että painosi olisi noussut, kärsit epämääräisistä vatsaoireista ja virtsaamisvaivoista, jotka eivät liity virtsatieinfektioon, on syytä kääntyä gynekologin puoleen.

Tutkimus

Munasarjasyöpä havaitaan gynekologisessa tutkimuksessa. Siihen kuuluu usein kohdun, munanjohtimen ja munasarjojen ultraäänitutkimus. Joskus tehdään vatsaontelon ja lantion röntgentutkimuksia. Jos syövästä löydetään merkkejä, kasvaimesta otetaan kudosnäyte ja se poistetaan niin tarkasti kuin mahdollista. 

Olisi tärkeää poistaa kasvain mahdollisimman ajoissa. Leikkauksen jälkeen määritellään missä vaiheessa sairaus on. Sairaus jaetaan neljään eri tasoon.

  • Aste I: Kasvain on vain yhdessä tai molemmissa munasarjoissa.
  • Aste II: Kasvain on levinnyt lantioon.
  • Aste III: Kasvain on levinnyt vatsaonteloon.
  • Aste IV: Kasvain on levinnyt vatsaontelon ulkopuolelle.

Munasarjasyövän hoito

Hoito riippuu syöpätyypistä ja siitä, millä asteella sairaus on. Tärkein hoitomuoto on leikkaus. Sairastuneet munasarjat poistetaan, jonka jälkeen vatsan alueelle saatetaan antaa myös sädehoitoa. Hoitona käytetään myös solunsalpaajia, jos se on perusteltua ja joskus kyseeseen tulee hormonihoito. Hoidon päätyttyä kontrollikäyntejä on useamman vuoden ajan.

Jos syöpä on levinnyt ja etenee, vasta-aineita voidaan nykyään antaa yhdessä solunsalpaajien kanssa. Tätä lääkettä kutsutaan angiogeneesin estäjäksi, koska lääke estää kasvaimia muodostamasta verisuonia (angiogeneesi). Lääke ei paranna, mutta voi pidentää taudista vapaata elinaikaa ja viivyttää mahdollista uusiutumista.

Hoidon jälkeen

Munasarja ja kohtu eivät ole elintärkeitä elimiä ja nainen voi elää täysipainoista elämää ilman niitäkin. Useimmiten gynekologisiin syöpiin sairastuneet naiset ovat myös ohittaneet lapsentekoiän. Munasarjojen ja kohdun poisto eivät vaikuta seksielämään mutta ne erittävät hormonia, kuten estrogeeniä, joten hormonikorvaushoidon tarpeesta voi keskustella lääkärin kanssa.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: