Kirjoita hakusanasi

Tämä artikkeli on ensimmäinen osa useammasta syöpää käsittelevästä artikkelista. Voit jatkaa seuraavaan osaan sivun alalaidasta.

Tämä artikkeli on ensimmäinen osa useammasta syöpää käsittelevästä artikkelista. Voit jatkaa seuraavaan osaan sivun alalaidasta.

Aiheena syöpä, osa 1: Mitä on syöpä?

Mainos:

Syöpä on yhteisnimitys yli 200 erilaiselle sairaudelle.

Ihmisruumis koostuu miljoonista eri elimiin jakautuneista soluista. Kun terve solu vanhenee ja kuolee, korvautuu se usein uudella solulla, joka suorittaa samaa tärkeää tehtävää. Normaali solunjakautuminen on erityisen tarkasti säädelty prosessi perimässä. Syöpä tarkoittaa tämän täydellisen tasapainon rikkoutumista. Aikaisemmin terve solu alkaa käyttäytyä virheellisesti ja jatkaa vapaasti jakautumistaan. Kun yhä useampia ja useampia syöpäsoluja liittyy yhteen, muodostuu jonkin ajan kuluttua kasauma soluja. Tätä kyhmyä kutsutaan kasvaimeksi. 

Kasvaimet jatkavat kasvuaan ja lopuksi ne ovat niin suuria, että ne voi nähdä tai tuntea. Puhutaan hyvänlaatuisista (benigna) tai pahanlaatuisista (maligna) kasvaimista.

Hyvänlaatuiset kasvaimet kasvavat suuriksi, mutta niillä ei ole pahanlaatuisten kasvainten taipumusta kasvaa muiden kudosten läpi. Ne eivät myöskään leviä muihin elimiin. 

Pahanlaatuiset kasvaimet sitä vastoin tunkeutuvat muihin kudoksiin. Jos pahanlaatuisesta kasvaimesta irtoaa soluja, ne voivat siirtyä veren ja imunesteen kautta muualle elimistöön ja muodostaa uusia kasvaimia, metastaaseja eli etäpesäkkeitä.

Syöpäsairaudet

Syöpään sairastuneiden määrä on entisestään lisääntynyt. Kasvaviin lukuihin voivat olla syynä väestön vanheneminen, lisääntyneet tutkimukset ja paremmat diagnosointimetodit.

Runsaat 30.000 ihmistä saa Suomessa vuosittain syöpädiagnoosin. Näistä lapsia on noin 150.

Vuosittain noin 11.000 suomalaista kuolee syöpään.

Yli 60 prosenttia syöpään sairastuneista on elossa viiden vuoden päästä.

Riski sairastua syöpään kasvaa iän myötä. Ennen 75 vuoden ikää todennäköisyys sairastua syöpään on noin 30 %. Joitakin syöpiä, etenkin leukemiaa ja aivokasvaimia, esiintyy runsaammin myös nuoremmilla.

Kymmenen tavallisinta syöpää (2012)

Miehet

 

 1. Eturauhassyöpä
 2. Keuhkosyöpä, henkitorven syöpä
 3. Virstarakon tai virtsateiden syöpä
 4. Paksusuolen syöpä
 5. Ihosyöpä, ei melanooma
 6. Ihomelanooma
 7. Non-Hodgkin-lymfooma
 8. Peräsuolen tai peräaukon syöpä
 9. Haimasyöpä
 10. Munuaissyöpä

 

Naiset

 1. Rintasyöpä
 2. Paksusuolen syöpä
 3. Keuhkosyöpä
 4. Ihosyöpä, ei melanooma
 5. Kohdunrungon syöpä
 6. Non-Hodgkin-lymfooma
 7. Ihomelanooma
 8. Aivosyöpä
 9. Haimasyöpä
 10. Munasarjasyöpä

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: