Kirjoita hakusanasi

Kohdunrungon syöpä

Kohdunrungon syöpä

Mainos:

Kohdunrungon syöpä on kolmanneksi yleisin syöpä suomalaisnaisilla. Kohdun runko-osan syöpään sairastuvat ensisijaisesti yli 40-vuotiaat naiset.

Syövän aiheuttaja ei ole täysin tiedossa, mutta hormonaaliset syyt vaikuttavat syövän syntyyn. Hormonaalisten seikkojen on havaittu olevan taustalla 85 %:ssa sairaustapauksista. Muita riskitekijöitä ovat lihavuus, diabetes, aikaisin alkaneet kuukautiset ja myöhäinen menopaussi-ikä. Kohdun runko-osan syövällä on hyvä ennuste, sillä siihen sairastuneista naisista neljä viidestä parantuu. Suomessa kohdunrungon syöpään sairastuu vuosittain noin 700–800 naista. Sairastuneet ovat yleensä vanhempia, vaihdevuodet ohittaneita naisia.

Miten kohdun runko-osan syöpä eroaa kohdunkaulan syövästä?

Kohdunrungon syöpä eroaa selvästi kohdunkaulan syövästä. Kohdunrungon syöpä saa alkunsa kohdun limakalvolta ja kasvaa kohdun lihasseinämässä. Kasvainsolut voivat levitä imusolmukkeisiin, munasarjoihin, emättimeen, keuhkoihin ja maksaan. 

Koska oireet huomataan usein ennen kuin tauti on edennyt pitkälle, ehditään hoito aloittaa ajoissa. On erittäin tärkeää hakeutua hoitoon, jos kuukautisten välillä tai vaihdevuosien jälkeen esiintyy veristä vuotoa. Joskus oireena voi olla kuukautiskivun kaltainen alavatsa- tai selkäkipu.

Hoito

Tavallisin hoitomuoto on leikkaus. Yhdeksän naista kymmenestä käy läpi leikkauksen, jossa kasvainkudos poistetaan. Myös kohtu, munanjohtimet ja munasarjat poistetaan. Nykyään leikkaus tehdään useimmiten tähystyksenä, jonka jälkeen potilasta hoidetaan tarvittaessa sädehoidolla, solunsalpaajilla tai hormonihoidolla. 

Hoidon jälkeen potilas käy seurannassa noin viiden vuoden ajan. Suurin osa ajoissa löydetyn kohdunrungon syövän saaneista tervehtyy täysin.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: