Kirjoita hakusanasi

Aivokasvaimet voivat ilmetä päänsärkynä, mutta oireita on muitakin.

Aivokasvaimet voivat ilmetä päänsärkynä, mutta oireita on muitakin.

Aivokasvaimet

Mainos:

Aivokasvaimet ovat kasvainsairauksia aivokudoksessa. Kasvaimet voivat olla joko hyvänlaatuisia tai pahanlaatuisia eli syöpäkasvaimia. Parantumismahdollisuudet riippuvat kasvaimen tyypistä.

Aivokasvaimet ovat melko epätavallisia. Kasvain voi kehittyä missä iässä tahansa, mutta tavallisimpia ne ovat 60 vuotta täyttäneillä. Kasvaimet ovat suurin piirtein yhtä yleisiä miehillä ja naisilla.

Mistä aivokasvaimet johtuvat?

Ihmiskeho koostuu tuhansista soluista, jotka korvautuvat jatkuvasti uusilla solunjakautumisessa. Solun jakautuessa sen perintöaines kahdentuu ja yhdestä solusta syntyy kaksi. Solu kehittyy syöpäsoluksi, kun sen jakautuminen ei enää ole kontrolloitua. Ajan kuluessa lisääntyvistä syöpäsoluista kehittyy kasvain.

Kasvaimet jaetaan usein hyvän- ja pahanlaatuisiin (syöpäkasvaimiin). Vähän yli puolet aivokasvaimista on syöpäkasvaimia. Toisin kuin monet muut syöpämuodot, aivokasvaimet eivät yleensä leviä muualle kehoon.

Oireet

Aivokasvaimen oireet riippuvat kasvaimen sijainnista aivoissa. Joitakin esimerkkejä ovat epileptiset kohtaukset sekä näkö-, kuulo- ja puhehäiriöt. Myös vaikea päänsärky, huimaus ja pahoinvointi ovat tavallisia oireita, tosin ne voivat usein johtua jostakin muusta. Lähipiirin on helpompi huomata jotkin oireet, kuten persoonallisuuden muutokset. Tavallinen aivokasvaimen oire on myös jonkin kehon osan halvaantuminen. Se alkaa usein hitaasti, mutta leviää ajan kanssa.

Aivokasvainten hoito

Hoitotapa riippuu kasvaimen tyypistä, mutta tavallisesti kasvain leikataan pois, jos se vain on mahdollista. Jos kasvain on pahanlaatuinen, käytetään myös sädehoitoa ja sytostaatteja.

Leikkauksen yhteydessä otetaan kudosnäyte, josta kasvaimen tyyppi selviää. Operaation tavoitteena on poistaa koko kasvain, mutta joskus se ei ole mahdollista. Tällöin kasvaimesta leikataan mahdollisimman suuri osa takaisinkasvun rajoittamiseksi.

Leikkaus tapahtuu nukutuksessa ja pieni osa hiuksista ajetaan pois leikkaushaavan kohdalta. Kallo avataan ja kasvaimen paikantamisen jälkeen siitä leikataan pois niin suuri osa kuin mahdollista välttäen kuitenkin tarkasti tervettä aivokudosta. Terveen kudoksen suojelemiseksi kasvaimen poistoon käytetään yleensä imua. Operaation jälkeen leikattu kallon luu asetetaan takaisin paikoilleen.

Milloin tulee hakeutua hoitoon?

Jos on huolissaan aivokasvaimesta, tulee ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Akuuttien oireiden tapauksessa tulee pikimmiten soittaa hätänumeroon 112. Näitä akuutteja oireita voivat olla näön menetys, puhevaikeudet sekä tuntohäiriöt jossakin kehon osassa. Aivokasvaimet ovat hyvin vaarallisia, joten on parempi mennä terveyskeskukseen varmuuden vuoksi kuin ottaa riski.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: