Kirjoita hakusanasi

Leukemiaa sairastavalla on usein suuria selittämättömiä mustelmia.

Leukemiaa sairastavalla on usein suuria selittämättömiä mustelmia.

Leukemia (Verisyöpä)

Mainos:

Leukemiaa on useita eri tyyppejä. Leukemiassa syöpäsoluja on veressä ja luuytimessä. Verisolut syntyvät luuytimessä. Leukemiaa on useita eri tyyppejä. Ne voidaan jakaa kahteen pääryhmään: akuuttiin ja krooniseen. Akuutti leukemia syntyy nopeasti ja vaatii välitöntä hoitoa. Krooninen leukemia etenee hitaasti, ja sairastunut voi olla pitkään täysin oireeton. Sairauden hoito on parantunut ja nykyään yhä useammat paranevat täysin tai elävät pitkään sairaudesta huolimatta.

Leukemia tarkoittaa veren valkosolujen syöpää. Se syntyy, kun valkosolujen kantasolut muuttuvat pahanlaatuisiksi syöpäsoluiksi, lisääntyvät nopeasti ja täyttävät veren ja luuytimen. Luuydin ei pysty toimimaan normaalisti, koska se sisältää liikaa syöpäsoluja.

Mistä leukemia johtuu?

Leukemiassa normaali verisolujen muodostus on häiriintynyt. Verisolujen muodostus luuytimessä häiriintyy, kun valkosolujen kantasolut muuttuvat syöpäsoluiksi, lisääntyvät nopeasti ja täyttävät luuytimen, jolloin luuydin ei pysty tuottamaan verisoluja normaalisti.

Sairastumisen syytä ei vielä tarkalleen tiedetä, mutta säteilyä, ympäristömyrkkyjä ja kemikaaleja pidetään mahdollisina riskitekijöinä.

Verisyövän oireet

Tavallisimpia verisyövän oireita ovat väsymys, kalpeus sekä taipumus saada mustelmia ja infektioita helposti. Valitettavasti oireet ovat hyvin yleisiä myös monissa muissa taudeissa. Sairautta epäiltäessä on hyvä hakeutua hoitoon mahdollisimman pian. Etenkin jos esiintyy seuraavia oireita:

  • Väsymys vaikeuttaa päivittäistä elämää, tai väsymys ei katoa 1−2 viikon kuluessa
  • Laihtuminen
  • Suuret selittämättömät mustelmat 

Syövästä ja sen oireista saa lisätietoa esim. syöpäjärjestöiltä tai terveyskeskuksista.

Hoito

Leukemiaan on useita eri hoitomuotoja. Hoidon valintaan vaikuttaa syövän tyyppi. Sairauden hoito koostuu usein useista eri hoitomuodoista. Akuuttia leukemiaa hoidetaan yleensä sytostaateilla eli solunsalpaajilla. Kroonista leukemiaa hoidetaan solunsalpaajilla ja muilla lääkehoidoilla. Solunsalpaajat tuhoavat syöpäsoluja. Syöpäsolut kuolevat, kun solunsalpaajat estävät niiden jakaantumisen. Syöpäsolut jakaantuvat huomattavasti nopeammin kuin tavalliset verisolut. Solunsalpaajat tehoavat nopeasti jakaantuviin syöpäsoluihin hyvin. Kroonisia verisyöpiä voidaan hoitaa myös kantasolusiirroilla. Leukemiapotilaille voidaan antaa glukokortikoideja, joilla lievitetään hoidon yhteydessä esiintyviä infektioita.

Tieto syövästä

Tieto leukemiaan sairastumisesta muuttaa elämän täysin. Se herättää pelkoa ja huolta tulevaisuudesta. Hoidot ovat rankkoja ja sairastunut joutuu viettämään paljon aikaa sairaalassa. On täysin normaalia, että surun ja vihan tunteet vaihtelevat laidasta laitaan. Sairaalassa ei kuitenkaan tarvitse olla yksin, vaan läheiset voivat tulla sairaalaan potilaan tueksi. 

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: