Kirjoita hakusanasi

Efter några dagar får man utslag som brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.

Efter några dagar får man utslag som brukar börja i ansiktet och sedan sprida sig till resten av kroppen.

Tuhkarokko

Mainos:

Tuhkarokko on erittäin tarttuva virustauti. Riittää, kun tuhkarokkoon sairastunut yskii tai aivastaa. Pisarat voivat tartuttaa muita ihmisiä. 

Varsinkin ulkomaille matkustettaessa on tarpeen pohtia rokotuksen ottamista. Matalan rokotuskattavuuden maissa, kuten kehitysmaissa, tuhkarokko on yleinen ja erittäin tarttuva sairaus, joka voi olla hengenvaarallinen pienille lapsille.

Mikä on tuhkarokko?

Tuhkarokkoa aiheuttaa virus, joka kuuluu paramyksovirusten ryhmään. Tuhkarokko on yksi maailman tarttuvimmista taudeista. Se leviää pisaratartuntana ja ihmiset altistuvat tuhkarokolle yleensä hengitysteiden tai silmän limakalvojen kautta. 

Tuhkarokon oireita

Tuhkarokon ensioire on nopeasti nouseva kuume, silmien ärsytys ja kuiva yskä. Muutaman päivän päästä kasvoihin ilmestyy läikikästä, punaista ihottumaa, joka myöhemmin leviää muuallekin vartaloon. 

Toinen varhainen oire ovat valkoiset pienet pisteet suun limakalvoilla. 

Oireet:

  • korkea kuume
  • kuiva yskä
  • ärtyneet ja valoherkät silmät.

Muutaman päivän päästä kasvoille tulee ihottumaa, joka leviää ympäri kehoa. Ihottuma on ensin vaaleampaa, mutta muuttuu pian tummemman punaiseksi.

Komplikaatiot

Komplikaatiot ovat melko yleisiä. Pienet lapset kärsivät hengitysvaikeuksista ja voivat saada bakteeritartuntoja, kuten esimerkiksi korvatulehduksia, poskiontelotulehduksia tai keuhkokuumeen, jotka kaikki vaativat usein antibioottihoitoa. 

Usein sairastutaan korkeaan kuumeeseen, joka voi kestää useita viikkoja. Myös jälkitaudit ovat mahdollisia, kuten korvatulehdukset tai keuhkokuume. Joskus, kylläkin hyvin harvoin, tuhkarokko voi johtaa tulehdukseen aivoissa. 

Tuhkarokon toteaminen

Tuhkarokko todetaan laboratoriokokeilla. 

Tuhkarokon hoito

Tuhkarokkoon ei ole olemassa omaa lääkitystä ja hoidossa keskitytäänkin potilaan oireisiin. Esimerkiksi kuumetta alentavat lääkkeet helpottavat potilaan oloa. 

Koska silmät ovat ärtyneet, potilaat haluavat usein välttää kirkasta valoa. Pimeässä huoneessa oleminen auttaa tähän. 

Hakeudu hoitoon

Jos epäilet saaneesi tuhkarokon, ota yhteyttä terveyskeskukseen. 

 
Mainos:
Kynsisieni
7 helmikuu, 2022

Kynsisieni

Kynsiin voi kehittyä kynsisieni kosteissa ja lämpimissä...

Mainos:
Mainos: