Kirjoita hakusanasi

Hoitamalla kynsisienen ajoissa estät sitä leviämästä. Kuva: Shutterstock

Hoitamalla kynsisienen ajoissa estät sitä leviämästä. Kuva: Shutterstock

Kynsisieni

Kynsiin voi kehittyä kynsisieni kosteissa ja lämpimissä olosuhteissa. Hoito on aloitettava ajoissa leviämisen estämiseksi. Sitkeän sienitulehduksen hoito vaatii yleensä kärsivällisyyttä.

Mainos:

Kynsisieni on suhteellisen tavallinen vaiva etenkin urheilijoiden keskuudessa. Sieni sairastuttaa useammin varpaiden kynnet. Ennaltaehkäisyksi riittää jalkojen peseminen ja kuivaaminen hyvin pesun jälkeen.

Tavallisin kynsiin pesiytyvä sienityyppi on Tricophyton rubrum. Sieni pääsee tunkeutumaan helpommin syvemmälle, jos kynsi on valmiiksi viallinen. Muussa tapauksessa infektio jää pinnalliseksi ja on helpompihoitoinen. Sekä kynsi- että jalkasienet ovat tarttuvia, minkä vuoksi pienetkin epäilyt tartunnasta on hoidettava mahdollisimman pian. Kynsisieniä tavataan yksittäistapauksina lapsilla, mutta muuten ne ovat aikuisten vaivoja. Tyypillisimpiä sienien tarttumispaikkoja ovat yhteiset saniteettitilat, kuten suihkut ja kylpyhuoneet.

Syyt ja oireet

Sienet viihtyvät kosteassa. Kosteus lisääntyy helposti, jos käytät liian ahtaita kenkiä, hiostavia sukkia tai peset jalkoja harvoin. Etenkin diabeetikot ja henkilöt, joilla on alentunut vastustuskyky herkistyvät sienitartunnoille. Jos aiemmin olet jättänyt jalkasienen hoitamatta, voit myös silloin saada herkemmin kynsisienen.

Kynsisieni on myös esteettinen haitta ja yleensä kynsisienitartunta havaitaan kynnen muuttaessa ulkonäköään.

  • Kynsi on keltainen.
  • Kynsi on huokoinen, kääpämäinen.
  • Kynnessä on värimuutoksia.
  • Kynsi on rapistunut.

Sienitulehdus muodostaa massaa, joka työntää ja ärsyttää kynttä alhaaltapäin. Sienitulehdus kynsissä voi muistuttaa psoriaatikon kynsiä ja siksi on hyvä varmistaa tartunta testillä. Sieni pesiytyy yhteen tai useampaan kynteen ja leviää helposti hoitamattomana.

Kynsisienen hoito

Apteekeista saa reseptivapaita sienilääkkeitä, esim. kynsilakkoja ja voiteita. Hoito voi vaihdella sen mukaan, esiintyykö sientä sormien vai varpaiden kynsissä. Sieni-infektio kannattaa hoitaa mahdollisimman pian, koska se leviää helposti. Myös kynsisienen uusiutuminen on mahdollista. Kynsisienen hoito saattaa vaatia kärsivällisyyttä ja hoitoa ei kannata keskeyttää, vaikka se ei tuottaisikaan välittömiä tuloksia.

Jos sieni-infektio aiheuttaa vaikeita vaivoja ja tartunta on viljelmän kautta todettu, on olemassa myös tablettihoitoja. Psoriaatikoille kohdennetaan omanlaisensa hoito.

Ennaltaehkäisy

Riskiä saada joko kynsi- tai jalkasieni vähentävät:

  • Hyvä jalkahygienia. Huolellinen pesu ja kuivaus.
  • Hengittävät sukat. Tekokuituisten sijaan puuvillaiset tai villaiset.
  • Tilavat kengät, saappaat ja työkengät, jotka eivät lämmitä liikaa.
  • Yleisissä pesutiloissa kylpytossujen käyttö.
Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos: