Kirjoita hakusanasi

Hilse voi johtua psoriasiksesta

Hilse voi johtua psoriasiksesta

Mainos:

Onko vaatteillasi hilsettä? Kutiseeko hiuspohjasi? Oireet voivat johtua psoriasiksesta.

Psoriasiksen aiheuttamia iho-oireita esiintyy myös hiuspohjassa. Moni ei tule edes ajatelleeksi, että hiuspohjan hilseily voi johtua psoriasiksesta. 

Psoriasista sairastavilla iho-oireita ilmenee hyvin usein myös hiuspohjassa. Mutta voiko iho-oireita olla pelkästään hiuspohjassa? Kyllä voi.

Hiuspohjan ongelmat voivat viitata psoriasikseen, jos 

 

 • hiuspohja kutisee jatkuvasti
 • vaatteilla on paljon hilsettä
 • korvien vieressä, takaraivossa tai otsan hiusrajassa on punaisia läiskiä
 • psoriasis on jo entuudestaan diagnosoitu 

 

Hiuspohjan psoriasis

Psoriasis voi aiheuttaa iho-oireita hiuspohjassa. Oireita ei välttämättä esiinny koko ajan, vaan ne saattavat kadota välillä ja ilmaantua taas uudelleen. Hiuspohjassa esiintyviä oireita ovat hilse, psoriasikselle tyypilliset läiskät sekä ärsyttävä kutina. Oireiden vaikeus vaihtelee henkilöltä toiselle.

Psoriasiksesta johtuvaa hilseilyä on usein vaikea erottaa tavallisesta hilseilystä, etenkin jos henkilöllä ei ole diagnosoitu psoriasista. Psoriasiksen tyypillisiä oireita ovat iholla olevat tarkkarajaiset, punaiset hilseilevät läiskät. Seborrooisen ekseeman, eli tavallisimman hilsetaudin aiheuttamaa hilsettä esiintyy yleensä koko hiuspohjan alueella. Sen aiheuttama hilse on isoliuskaista ja rasvaisen oloista. Hiuspohjan psoriasiksessa hiuspohjassa esiintyy siis yleensä läiskiä, kun taas tavallisessa hilsetaudissa esiintyy ihottumaa.

Psoriasis on tulehduksellinen sairaus, johon ei ole olemassa parannuskeinoa. Sairauden oireita voidaan kuitenkin lievittää, joten myös hiuspohjassa esiintyviä oireita voidaan hoitaa. Psoriasis on krooninen sairaus ja vaatii elinikäistä hoitoa. Psoriasiksen hoitoon on olemassa useita eri hoitokeinoja. Psoriasis diagnosoidaan oireita tarkastelemalla tai koepalasta.

Oireilevan ihon hoito

Oikeanlainen hoito helpottaa psoriasista sairastavan elämää. Hiuspohjan psoriasista hoidetaan samalla tavalla kuin muuallakin ihossa esiintyvää psoriasista. Iho-oireiden hoidossa ihon kosteuttaminen ja kuoriminen on tärkeää. Hiuspohjan hoitaminen voi tuntua haastavalta ja varsinkin pitkät ja paksut hiukset saattavat hankaloittaa sen hoitamista. Voiteita kannattaakin levittää hiuspohjaan jakauksittain. 

Monet myös kokevat, että hiuspohjan kosteuttamiseen ja hoitamiseen käytettävät voiteet ovat epämiellyttäviä, koska ne jättävät hiukset likaisiksi. Nykyään on olemassa hiuspohjan hoitoon tarkoitettuja geelejä, jotka eivät jätä hiuksia rasvaisen tai likaisen tuntuisiksi.

Kutisevasta ja hilseilevästä hiuspohjasta kärsivän on hyvä muistaa, että hiuspohjaa ei saa raapia. Hilse poistetaan hiuspohjasta säännöllisesti siihen tarkoitetuilla valmisteilla. Perusvoiteet ovat hyviä hiuspohjan kosteuttamiseen. Ne myös vähentävät hiuspohjan kutisemista ja raapimista.

Psoriasis ei tartu, joten psoriasista sairastava voi käydä kampaajalla. Psoriaatikko voi myös värjäyttää hiuksiaan tai ottaa niihin muita käsittelyjä. Jos hiuspohja on rikki, voimakkaita käsittelyjä on hyvä välttää, kunnes hiuspohja paranee.

Tietoa psoriasiksesta

 • Psoriasis on tulehduksellinen sairaus, joka aiheuttaa oireita iholla ja nivelissä. 
 • Suomessa sitä sairastaa arviolta 150 000 ihmistä.
 • Psoriasista sairastavan elimistössä vallitsee koko ajan tulehdus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita. 
 • Psoriasiksen aiheuttajaa ei tiedetä, mutta todennäköisesti perinnöllisyys ja immuniteetin häiriö altistavat sairaudelle.
 • Psoriasis lisää riskiä sairastua erilaisiin sairauksiin.
 • Psoriasis lisää sydän- ja verisuonitauteihin, tulehduksellisiin suolistosairauksiin sekä silmäsairauksiin sairastumisen riskiä.
 • Psoriasista ei voi parantaa, mutta sen oireita voi lievittää.

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Kynsisieni
7 helmikuu, 2022

Kynsisieni

Kynsiin voi kehittyä kynsisieni kosteissa ja lämpimissä...

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: