Kirjoita hakusanasi

Petekiat näkyvät pieninä punaisina pisteinä ihossa, ja ovat useimmiten vaarattomia.

Petekiat näkyvät pieninä punaisina pisteinä ihossa, ja ovat useimmiten vaarattomia.

Petekiat eli punaiset pisteet ihossa

Mainos:

Petekiat ovat ihonalaisia verenvuotoja, jotka näkyvät yleensä pieninä punaisina pisteinä. Petekioita aiheuttavat muun muassa tietyntyyppiset lääkkeet ja sairaudet.

Mitä petekiat ovat ja mistä ne johtuvat?

Petekiat ovat verenvuotoja ihon pienimmistä verisuonista, kapillaareista. Ne voivat johtua allergisesta reaktiosta esimerkiksi lääkeainetta kohtaan, jostakin infektiotaudista, kuten tarttuvasta aivokalvontulehduksesta, tai tietyistä syöpäsairauksista. Jos petekiat johtuvat allergisesta reaktiosta lääkeainetta kohtaan, verenvuotoja tulee useimmiten moniin kudoksiin ja elimiin. Tällöin potilas voi saada myös kuumeen ja väsyä helposti.

Joskus oireena voi olla myös nivelkipua, mutta se on melko harvinaista. Jos petekiaa painaa, muuttuu se yleensä vaaleammaksi. Petekioita esiintyy myös lapsilla ja ne voivat näyttää hyvinkin erilaisilta henkilöstä riippuen. Jotkut saavat erittäin pieniä punaisia pisteitä, kun taas toiset saavat jopa senttimetrien levyisiä jälkiä.

Petekioiden syitä

Petekioita voi syntyä monista eri syistä. Esimerkiksi erilaiset vammat, allergiset reaktiot, autoimmuunisairaudet, virusinfektiot ja mustelmat voivat saada aikaan petekioita. Niin vastasyntyneet lapset kuin vanhuksetkin voivat saada petekioita. Nämä iho-oireet voivat johtua myös tietyistä syöpäsairauksista, kuten leukemiasta, tai tiettyjen lääkeaineiden ja steroidien käytöstä.

Petekioiden ehkäiseminen

Petekioita voi syntyä helposti herkkään ihoon. Jos verta alkaa vuotaa, vuoto tulee pysäyttää painamalla jotakin ihoa vasten. Ainoa tapa ehkäistä petekioita on olla varovainen. Jos taas tietää, että petekiat liittyvät jonkin lääkkeen käyttöön, tulee asiasta kertoa lääkärille. Lääke voidaan mahdollisesti vaihtaa johonkin toiseen, jolloin petekiat saattavat kadota kokonaan.

Miten petekiat liittyvät pitkäaikaiseen stressiin?

Kasvoissa, kaulassa tai rinnassa esiintyvät petekiat voivat olla seurausta stressistä esimerkiksi pitkäaikaiseen itkemiseen, yskimiseen tai oksentamiseen liittyen. Petekioita voi syntyä myös suurten painojen noston tai synnytyksen yhteydessä.

Milloin kannattaa hakeutua hoitoon?

Jos huomaa mustelmia, jotka eivät tunnu katoavan ajan kanssa, tai ihonalaisia verenvuotoja, jotka ilmestyvät ilman mitään syytä, on hyvä ottaa yhteyttä lääkäriin tai terveyskeskukseen. Useimmiten nämä ovat kuitenkin vaarattomia ja katoavat itsestään, vaikka siihen voikin joskus mennä kauemmin kuin odottaisi. Hoidon tarve riippuu petekioiden syystä. Jos tietää petekioiden olevan seurausta esimerkiksi stressistä tai herkästä ihosta, hoitoon ei tarvitse hakeutua.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: