Kirjoita hakusanasi

Kasvot ovat näkyvillä lähes aina, joten kasvojen ihovauriot ovat haastavia. Hoitokeinoja kuitenkin yleensä löytyy.

Kasvot ovat näkyvillä lähes aina, joten kasvojen ihovauriot ovat haastavia. Hoitokeinoja kuitenkin yleensä löytyy.

Esimerkkejä ruusufinnistä.

Esimerkkejä ruusufinnistä.

Ruusufinni

Mainos:

Jos kasvoilla on hajanaista punaisuutta, finnimäisiä näppylöitä (märkäpäitä) tai nenässä on paisuneita kohtia, saattaa kyseessä olla ruusufinninä tunnettu ihotauti.

Ruusufinniä esiintyy yli 20-vuotiailla. Naiset kärsivät siitä useammin kuin miehet, ja yhteensä noin kymmenellä prosentilla skandinaaveista on jokin taudin muoto. Aknesta poiketen ruusufinni puhkeaa vain kasvojen alueelle.

Miten ruusufinnin tunnistaa?

Ruusufinnin merkkejä voivat olla hajanainen punoitus, punaiset täplät ja yksittäiset finnimäiset näppylät. Turvonneet kohdat nenän ihossa ovat myös oire, mutta ne ovat harvinaisia ja esiintyvät useimmiten miehillä.

Ruusufinnin pääoireita ovat pysyvät punertavat kohdat kasvoilla, etenkin poskilla, otsassa ja nenällä. Myös väliaikainen punaisuus esimerkiksi väkevän ruuan syömisen jälkeen voi olla oire. Ruusufinni ei esiinny muualla kuin kasvoilla, mutta kasvojen alueen oireet eivät välttämättä kerro ruusufinnistä, vaan saattavat johtua myös esimerkiksi aknesta.

Mistä ruusufinni johtuu?

Aknesta poiketen ruusufinni ei johdu tukkeutuneista talirauhasista. Ruusufinniä aiheuttaa tulehdus talirauhasten ympärillä.

Tulehduksen syytä ei oikeastaan tiedetä. Myös kasvojen laajentuneet verisuonet sekä kirvely ja kutina voivat olla osa ruusufinniä. Vaikka taudin syitä ei olla tarkasti selvitetty, useita sitä pahentavia tekijöitä tunnetaan. Muun muassa auringon valo, stressi, alkoholi ja mausteinen ruoka voivat pahentaa oireita, mutta tämä vaihtelee tapauksesta riippuen.

Löytyykö ruusufinniin apua?

Ruusufinni on krooninen ihotauti, jota ei voida parantaa. Sitä voidaan kuitenkin hallita, etenkin jos hoito aloitetaan jo ensimmäisten oireiden ilmetessä. Myöhemmin aloitettu hoito auttaa hitaammin.

Ruusufinnin hoitoon löytyy erilaisia tapoja riippuen siitä, miten pahana se ilmenee. Myös sillä on väliä, mitä tapaa potilas itse pitää mieleisimpänä.

Reseptivapaat apukeinot

Apteekista saa ilman reseptiä voiteita, joita voi käyttää ruusufinnin hoitoon. Myös antibiootteja sisältäviä voiteita löytyy. Voiteet vähentävät ihon punaisuutta, kuivuutta ja näkyviä verisuonia sekä rauhoittavat ja pehmentävät ihoa ja palauttavat ihon suojaa.

Reseptilääkkeet

Apteekista saa myös reseptivoiteita ja -geelejä, jotka estävät tulehdusta. Vakaville ruusufinnitapauksille löytyy myös pitkäaikaisia antibioottikuureja, jotka kestävät noin kuudesta viikosta jopa kahteen vuoteen. Hoidossa käytetään lähinnä tetrasykliini-antibiootteja. Antibiooteilla ei kuitenkaan tässä tapauksessa hoideta bakteereita vaan tulehdusta ihossa.

Myös laserleikkauksia voidaan käyttää pinnallisten verisuonien ja punoituksen hoitoon, jos lääkkeillä ei saada toivottuja tuloksia.

Ruusufinniin ei ole parannuskeinoa

Ylilääkäri Mats Bergin mukaan useat eri lääkeaineet voivat auttaa turvotukseen. Yksi näistä on kortisoni, joka voi kuitenkin myös aiheuttaa ja pahentaa ruusufinniä. Ruusufinniä ei hänen mukaansa myöskään saa koskaan täysin parannettua. Se voi kadota hoidon ansiosta jopa vuosiksi kerrallaan, mutta se ei koskaan katoa lopullisesti. Mahdollisia arpia voidaan hoitaa kirurgialla.

On siis aina olemassa mahdollisuus, että ruusufinni tulee takaisin, sillä sen parantaminen lopullisesti on mahdotonta. Hoidon avulla on kuitenkin mahdollista viettää kuukausia tai vuosiakin täysin oireettomana.

Ruusufinnistä kärsiminen

Kasvoilla esiintyvät iho-oireet ovat luonnollisesti usein ikäviä sekä fyysisesti että henkisesti. Ruusufinni voi esiintyä hyvin vaihtelevana pienimmistä näppylöistä aina paisuneisiin, punaisiin kohtiin ja suuriin näppylöihin.

On tietenkin tärkeää kääntyä lääkärin puoleen, jos epäilee kärsivänsä ruusufinnistä tai jos ihon epäpuhtaudet häiritsevät. Iho-ongelmat ja niihin auttavat keinot vaihtelevat yksilöiden välillä paljon. Mats Bergin mukaan esimerkiksi liika auringonotto voi pahentaa oireita, mutta sen välttäminen ei välttämättä auta kaikkia. Monilla oireet voivat lievetä välttämällä stressiä, mausteista ruokaa ja alkoholia.

Omat kasvot tuntee parhaiten itse

Ruusufinnistä kärsiminen voi olla rasittavaa ja myös kivuliasta. Sen syiden ja ihossa tapahtuvien muutosten huomaaminen voi auttaa avun löytämisessä.

Vaikkei ruusufinniä voikaan täysin parantaa, sen oireet voidaan saada kuriin oikealla hoidolla.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: