Kirjoita hakusanasi

 Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

Seborrooinen ekseema eli tali-ihottuma

Tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema on hyvin tavallinen sairaus, josta useimmat ihmiset kärsivät jossakin vaiheessa elämäänsä. Tali-ihottuma on helposti tunnistettavissa ulkonäkönsä ja sijaintinsa avulla. Vaikeuksia voi ilmetä, jos tali-ihottumasta kärsivä sairastaa samanaikaisesti psoriasiksen kaltaista ihotautia.

Mainos:

Taudinkuva

Seborrooinen ekseema vaikuttaa usein hiuspohjaan ja kasvoihin. Iholla on sen seurauksena punertavia alueita, joiden sisällä on kuivia, valkoisia ja hilseileviä kohtia. Toisinaan hilse on enemmän kullanharmaata ja rasvaista. Ekseemaa esiintyy useimmiten niissä osissa ihoa, joissa on suuria aktiivisia talirauhasia. Tyypillisesti näitä paikkoja ovat nenänpielet, kulmakarvojen ympäristö, korvien taustat, hiusraja ja hiuspohja. Oireita voi kuitenkin ilmetä myös muualla kasvoissa kuten poskilla tai otsalla. Seborrooista ekseemaa voi esiintyä myös muualla kehossa: esimerkiksi rintakehällä, selässä tai navan alueella.

Tali-ihottumaa voi ilmetä myös ruumiin taipeissa, rintojen alla, nivusissa ja peräaukon ympärillä. Kutinaa esiintyy. Toisinaan etenkin hiuspohjassa voi esiintyä pieniä kellertäviä näppylöitä.

Syyt

Tali-ihottuman tarkkaa aiheuttajaa ei tiedetä, mutta sen syntyyn vaikuttavat ilmeisesti ainakin monien perinnöllisten tekijöiden yhdistelmä ja jonkinlainen talirauhasten yliaktiivisuus, joka edesauttaa tietyn iholla tavallisesti esiintyvän hiivasienen kasvua. Myös yleisellä terveydentilalla voi olla yhteyttä tali-ihottuman esiintymiseen, sillä oireet pahenevat usein stressin ja väsymyksen yhteydessä. Myös ilmasto vaikuttaa. Ekseema pahenee usein talvella ja paranee kesällä.

Kesto

Seborrooinen ekseema palaa usein epäsuotuisissa olosuhteissa aina uudestaan. Tämä johtuu ainakin osittain perinnöllisten tekijöiden vaikutuksesta.

Hoito

Itse ekseemaa tulee hoitaa kortisonivalmisteella, joka valitaan ihottumien vakavuusasteen ja niiden sijainnin perusteella. Kortisonivalmisteet, jotka sisältävät myös sieniä ehkäiseviä ainesosia, ovat kaikista tehokkaimpia. Hiuspohjan hoidossa yhdistetään kortisonihoitoon usein nykyaikainen hiivasieniä ehkäisevä hilseshampoo, jota voi ostaa apteekista.

Kun ekseema on parantunut, voidaan samaa hilseshampoota käyttää perushoitona vaivojen uusiutumisen ehkäisemisessä. Vaikeissa tapauksissa saatetaan tarvita suun kautta otettavia lääkkeitä.

Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: