Kirjoita hakusanasi

UVB-valohoito

Mainos:

Historia

Valohoitoa on käytetty ihosairauksien hoidossa 1900-luvun alusta lähtien. Ensin infektioiden, kuten ihotuberkuloosin hoidossa ja myöhemmin myös esimerkiksi psoriasiksen tai ekseemojen hoidossa. Auringonvalon suotuisa tehokkuus oli jo aiemmin tunnettu, varsinkin psoriasiksen yhteydessä. 1940-luvulla kyettiin vanhan kaarivalolamput korvaamaan modernimmilla loistevaloilla, joita 50- ja 60-luvulla käytettiin muun muassa psoriasiksen hoidossa. Näiden lamppujen haittapuolena oli niiden sisältämä lyhytmittainen ultraviolettisäteily, mikä jo pieninä annoksina ärsytti ihoa. Sen vuoksi annosmääriä rajoitettiin ja todettiin, että pidemmät UVB-säteet olisivat toimivampia. 1970-luvulla rakentui uudempien valohoitolamppujen myötä aivan uusi lääketieteellinen hoitomuoto. Ihotautien hoitomahdollisuudet kasvoivat sitä myöten olennaisesti. 

Mitä on UVA ja UVB?

Ultraviolettivalo jaetaan pitkämittaiseen UV-säteilyyn (UVA) ja lyhytmittaiseen UV-säteilyyn (UVB). UVA-valo pääsee tavallisen ikkunalasin läpi, mutta UVB-valo pysyy sisällä. Sekä UVA- että UVB-säteitä muodostuu luonnollisesti auringonvalossa. Niitä vielä lyhyempi UVC-säteily suodattuu sen sijaan ilmakehässä pois, eikä koskaan saavuta maata.

Puhdas UVB-säteily aiheuttaa ihonpunoitusta ja rusketusta. UVA voi suurina annoksina myöskin ruskettumista ja sitä käytetäänkin hyväksi esimerkiksi kotikäyttöisissä solarium-laitteissa. Solariumit sisältävät UVA:ta ja vain hieman UVB:tä.

Miten UVB-valohoito tehoaa esimerkiksi psoriasikseen?

UVB normalisoi ihoa ja estää liian nopean solujen jakautumisen psori-iholla. Valohoidon avulla saadaan myös välittömiä tehoja tiettyihin solutyyppeihin joita on iholla ja veressä ja mitkä vaikuttavat immunologisiin mekanismeihin.

Lääketieteellinen valohoito

Ihosairauksien hoidossa annetaan valohoitoa nykyisin vain UVB-hoitona, tai UVA-hoitona yhdistettynä tablettihoitoon. Tiettyihin ekseematyyppeihin käytetään pehmeämpiä hoitomuotoja, jolloin yhdistetään UVB- ja UVA-hoitoja niin sanotuksi UVAB-hoidoksi. Lääketieteellistä valohoitoa sää yleensä vain ihoklinikoilla ja erityisvastaanotoilla. 

Onko valohoito vaarallista?

Nykymuotoisista valohoitolaitteista syntyy vain kontrolloitu määrä UVB ja UVA-säteilyä, eikä se ole vaarallista. Valohoitoa annetaan tarkoin suunniteltuina annoksina. Sen vuoksi onkin paljon suurempi riski polttaa itsensä auringossa kuin valohoidossa. Valohoitoa voidaankin siksi pitää turvallisempana vaihtoehtona kuin auringonottoa.

Liiallinen auringonotto voi johtaa ihon ennenaikaiseen vanhenemiseen ja ryppyyntymiseen ja pidemmän päälle myös ihokasvaimia aiheuttaviin ihon solumuutoksiin. 

UVB-valohoitoa voidaan antaa tarvittaessa myös raskaana oleville naisille, mutta se voi aiheuttaa ruskeita läikkiä kasvoihin.

Tietyt lääkkeet ja sairaudet voivat estää valohoidon antamisen.

Suojalaseja tulee aina käyttää valohoidon aikana, eikä valoon tai UV-lamppuihin kannata katsoa suoraan. Lisäksi on hyvä suojata alavartalo tarpeettomalta UV-säteilyltä.

 
Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: