Kirjoita hakusanasi

Hyperkeratoosi

Hyperkeratoosi

Mainos:

Hyperkeratoosi on hyvin yleinen ihosairaus. Sen aiheuttamia ihomuutoksia voi esiintyä sekä kämmenissä että jalkapohjissa. Hyperkeratoosissa ihon sarveiskerros paksuuntuu, jolloin kämmenien ja jalkapohjien iho muuttuu hyvin paksuksi ja hilseileväksi. Iho voi myös halkeilla.

Ihomuutoksia esiintyy etenkin kämmenissä, sormissa, jalkapohjissa, kantapäissä ja varpaissa. Kynsissä oireita ei ilmene. Ihomuutokset ovat vaarattomia, eivätkä ne tartu. Hyperkeratoosia esiintyy eniten keski-ikäisillä.

Syyt

Heperkeratoosin aiheuttajaa ei tiedetä. Siihen ei ilmeisesti ole syynä mikään allergia. Hyperkeratoosia muistuttavia ihomuutoksia esiintyy myös muissa ihosairauksissa, kuten psoriasiksessa, sieni-infektioissa sekä kroonisessa käsiekseemassa. Nämä tulee poissulkea, kun hyperkeratoosia diagnosoidaan. Psoriasiksessa ilmenee yleensä ihomuutosten lisäksi myös muita oireita.

Sairauden kulku

Hyperkeratoosi paranee hitaasti ja uusiutuu herkästi.

Jos ihomuutokset uusiutuvat, hoito kannattaa aloittaa uudelleen heti oireiden ilmestyttyä.

Hoito

Hyperkeratoosissa ilmeneviä ihomuutoksia on vaikea parantaa. Ihon kosteuttaminen ja pehmentäminen on tärkeää. Ihomuutosten pahenemista ja halkeilua voi ehkäistä levittämällä iholle ahkerasti ja säännöllisesti rasvaisia voiteita sekä jalkakylpyjen avulla.

Ihon paksuuntumista ja kutinaa voidaan ehkäistä myös kortisonivoiteilla. Ne eivät kuitenkaan paranna ihoa heti. Lisäksi hyperkeratoosia voidaan hoitaa A-vitamiinisukuisilla lääkkeillä sekä valohoidolla.

 

Mainos:

Tämä sairaus koskee asiaa:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: