Kirjoita hakusanasi

Makuuhaava voi syntyä, jos joutuu vuodepotilaaksi pidemmäksi aikaa. Makuuhaavan aiheuttaa kehon paine alustaa vastaan. Kuva: Shutterstock

Makuuhaava voi syntyä, jos joutuu vuodepotilaaksi pidemmäksi aikaa. Makuuhaavan aiheuttaa kehon paine alustaa vastaan. Kuva: Shutterstock

Makuuhaava eli painehaavauma

Makuuhaava on paikallinen muutos ihossa tai sen alaisessa kudoksessa. Vamman vaikeusaste riippuu paineen voimakkuudesta ja paineen kestosta. Makuuhaavan vakavuus riippuu myös ihotyypin herkkyydestä.

Mainos:

Miten makuuhaava syntyy?

Makuuhaava syntyy henkilön oman kehon paineesta alustaa vastaan. Alttiina ovat erityisesti ne kehon alueet, joissa luut tulevat lähelle ihoa, kuten kantapäät ja ristiluun alue. Kun iho joutuu jatkuvaan paineeseen, verenkierto vaikeutuu ja kudokset voivat vaurioitua.

Makuuhaavan oireet

Makuuhaava on hyvin kivulias. Makuuhaavan syntyessä iho tulee kosketusaraksi ja punehtuu tai muuttaa muuten väriään. Sänkypotilailla makuuhaavoja syntyy useimmiten takaraivoon, korviin, pakaroihin, kantapäihin ja kyynärpäihin.

Myöhemmin iho makuuhaavan alueella hiertyy rikki, halkeilee tai siihen muodostuu rakkuloita. Mikäli painetta ei saada helpottumaan, kaikki ihokerrokset vaurioituvat ja haavasta muodostuu syvä ja vaikeasti hoidettava.

Makuuhaavan hoito

Makuuhaavan riskiä voidaan vähentää liikkumalla ja vaihtamalla asentoa. Jos ihoa hoidetaan hyvin, ja se on muutoin terve ja joustava, makuuhaavan todennäköisyys on pienempi. Näistä syistä iho pidetään puhtaana ja hierotaan hoitovoiteella. Sänkypotilasta autetaan kääntymään ja vaihtamaan asentoa riittävän usein.

Ravitsemukseen on syytä lisäksi kiinnittää huomiota, jotta kaikkia tarvittavia ravintoaineita saadaan riittävästi. Ravitsemusterapeutti voi kertoa ravintosuosituksista ja auttaa ravitsemuksen suunnittelussa.

Makuuhaavojen ennaltaehkäisyyn ja hoitamiseen käytetään painetta helpottavia patjoja. Kantapäiden ja pakaroiden alueella painetta voidaan helpottaa tarkoitukseen suunnitelluilla suojilla.

Makuuhaavojen hoidossa tarvitaan yleensä ammattilaisen apua ja usein myös kipulääkkeitä. Mahdollinen tulehdus makuuhaavassa hoidetaan lääkärin määräämillä antibiooteilla. Pitkittyneen makuuhaavan hoidossa voidaan ottaa avuksi leikkaushoito, jolloin makuuhaavan alueelta poistetaan vaurioitunutta kudosta niin että paraneminen pääsee paremmin alkuun.

 
Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: