Kirjoita hakusanasi

Huuliherpeksen tavallisimpia oireita ovat haavaumat ja nestemäiset rakkulat. Kuva: Shutterstock Foto: Shutterstock

Huuliherpeksen tavallisimpia oireita ovat haavaumat ja nestemäiset rakkulat. Kuva: Shutterstock Foto: Shutterstock

Huuliherpes (herpes simplex)

Viruksen aiheuttama huuliherpes aiheuttaa haavaumia suuhun sekä rakkuloita huuliin ja niiden ympärille.

Mainos:

Tartunta

Huuliherpes tarttuu lähikontaktissa ja suutelemalla. Tartuntaan voi johtaa myös samojen aterimien tai huulipunan käyttö. Itämisaika on parista päivästä kolmeen viikkoon. Vaivaan ei ole parannuskeinoa, mutta viruslääkkeillä voidaan hillitä oireita.

Oireet

Tavallisimpia oireita ovat haavaumat ja kivuliaat nestemäiset rakkulat. Kun rakkulat rikkoutuvat, niistä muodostuu haavoja, jotka sitten kuivuvat ja rupeutuvat. Nämä haavaruvet irtoavat jonkin ajan päästä.

Tulehdus voi aiheuttaa ensimmäisellä kerralla rajuja koko yleistilaan vaikuttavia oireita. Kurkkukipua, kuumetta ja imusolmuketurvotusta voi esiintyä. Tartunnan jälkeen virus jää elimistöön ja sillä on tapana aktivoitua uudelleen esimerkiksi vilustumisen, stressin, voimakkaan auringonvalolle altistumisen tai muun rasituksen yhteydessä.

Hoito

Huuliherpes ei välttämättä vaadi hoitoa, mutta haavaumien ympäristö on syytä pitää puhtaana ja kuivana. Apteekista saatavat voiteet rauhoittavat ja niille, joilla on vaikeampia oireita, löytyy viruslääkkeitä, jotka helpottavat oireita. Hoito on aloitettava ajoissa, jotta se tehoaisi.

Hakeudu hoitoon, jos:

  • Suuhaavat eivät parane kahdessa viikossa.
  • Vaivat ovat vaikeita.
  • Olet raskaana ja olet juuri saanut tartunnan.

Vältä suutelua

Vältä suutelua (myös pussailua ja suuseksiä) haavaumien aikana, koska silloin tartutat taudin helposti eteenpäin. Pidä myös käyttämäsi ruokailuvälineet, kupit, mukit ja juomalasit huolellisesti erillään muiden astioista, kunnes huuliherpes paranee. Haavaumien lisäksi myös punoitus, turvotus ja näppylät/rakkulat levittävät virusta. Vaikka houkutus olisi suuri, älä raavi tai puristele rakkuloita ja pese kätesi hyvin, jos olet sormeillut haavaumia.

Mainos:

Tämä artikkeli käsittelee aihetta:

Lue myös

Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos:
Mainos: